Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Zimski bingo 2021: povzetek

Bralni izziv zimski knjižni bingo se je letos pričel z manjšim zamikom. Skupaj smo namreč brali od 13. decembra 2021 do 13. februarja 2022. Največ smo se družili na Instagramu, prav tako pa smo bili precej aktivni v skupini na portalu Goodreads. Med branjem smo opravljali različne tedenske izzive in polnili ključnik #zimskibingo2021, kjer se ta trenutek nahaja 325 objav.

Najbrž se še spomnite, da sem izvedbo zimskega binga potrdila šele v novembru in je tokratna sezona nekaj časa visela v zraku. Razlogov v ozadju je bilo več, a na koncu nam je vsem skupaj znova uspelo spraviti skozi še eno zanimivo in zabavno sezono. Ravno zato ker je bila usoda ta izvedbe binga tako dolgo nepotrjena, je sprva kazalo, da bo potekala brez knjižnih nagrad. Vendarle so se mi zelo prijazno oglasili pri založbi Primus, založbi Modrijan in založbi Didakta in med vas razdelili 17 knjižnih nagrad. Založbam se na tem mestu še enkrat nadvse lepo zahvaljujem! Saj vsi vemo, da nagrade niso ključen del binga, pa vendar je lepo, da vas lahko za vaše sodelovanje in vztrajnost tudi malce nagradimo. 🙂 Plus, bralcem nove knjige vedno pridejo prav, kajne?

Znova smo presegli mejo stotih bralcev in znova ste uspeli postaviti rekord v številu oddanih kartončkov. V tistih zimskih tednih in dnevih, ko sem bila sama brez energije, volje in časa za branje, ste mi bili glavna vzpodbuda prav vi. Hvala vam!


PREGLED

Kot sem omenila v uvodu, je bilo oddano rekordno število kartončkov, kar pomeni, da nam je znova uspelo preseči mejnik iz prejšnje sezone. Tokrat sem prejela kar 125, sodelujočih pa je bilo najverjetneje še nekaj več, saj se nekateri sodelujoči ob koncu ne pofočkajo še uradno. Kar 30, oziroma neverjetnih 24%, sodelujočih je kartonček izpolnilo v celoti in prebralo šestnajst knjig. Podatek ob katerem se vam resnično samo priklanjam – neverjetni ste!

Vsi skupaj smo prebrali 1298 knjig ali povprečno 10,4 na osebo. Vseh dobljenih bingov skupaj je bilo 479 ali povprečno 3,8 na osebo. Te številke so nižje kot pri zadnji izvedbi, vendar je potrebno upoštevati, da je poletni bingo večjega formata (5×5).

Kvadratki po branosti od najbolj branega do najmanj branega:

1. tvoja izbira (116x) 2.-3. bela, cona udobja (100x), 4. prvenec (95x), 5. neleposlovno (89x), 6. čšž (82x), 7. barvna paleta (80x), 8.-9. dva avtorja, 2000-2010 (75x), 10.-11. 500+, kurja polt (73x), 12. duševne bolezni (72x), 13.-14. New York Times #1 uspešnica, dnevnik (69x), 15. Iran, Irak, Afganistan (66x), 16. ime ali priimek (56x)


AVTORJI

Najbolj brani avtorji: 1. Adam Kay (26), 2. J.K. Rowling (25), 3. Marjane Satrapi (20), 4. Richelle Mead (13), 5.-6. Colson Whitehead in Fredrik Backman (12), 7. Sally Rooney (11), 8.-9. Brit Bennett in Hendrik Groen (10), 10.-11. Agatha Christie, Khaled Hosseini (9), 12.-13. Camilla Lackberg in Sebastian Fitzek (8), 14.-19. Avgust Demšar, Chimamanda Ngozi Adichie, Colleen Hoover, Emilie Pine, Erica Johnson Debeljak in Jo Nesbo (7).

 

 

Najbolj brani domači avtorji: 1.-2. Erica Johnson Debeljak in Avgust Demšar (7), 3.-5. Vesna Milek, Tadej Golob in Irena Svetek (6), 6.-8.  Irena Štaudohar ter Zoran in Ivan Smiljanić (5), 9.-13. Bronja Žakelj, Drago Jančar, Janja Vidmar, Miha Šalehar in Natalija Pavlič (4)

 


NAJBOLJ BRANA DELA

Lestvica najbolj branih del se z vsako sezono skorajda povsem prevetri, od poletja sta se na seznamu obdržali dve deli – roman Rdeča kapica Irene Svetek in Vseh sedem mož Evelyn Hugo avtorice Taylor Jenkins Reid. Kar trije avtorji imajo na seznamu po dve različni deli: to so Adam Kay, Marjane Satrapi in J.K. Rowling. Ob brskanju med zimskimi kartončki sem sicer dobila občutek, da je veliko več raznolikosti. Najbolj brane knjige so tiste, ki so dominirale v svojem kvadratku, veliko manj je bilo ponavljanja in več raznolikosti.

KAY, Adam Sveta noč, zgaran na moč 16x
WHITEHEAD, Colson Fantje iz Nickla 11x
SATRAPI, Marjane Perzepolis 11x
KAY, Adam Tole bo bolelo 10x
BENNETT, Brit Razblinjajoča se polovica 10x
SATRAPI, Marjane Vezenine 8x
PINE, Emilie Pišem sebi 7x
BACKMAN, Fredrik Tesnoba do roba 7x
ROWLING, J.K. Harry Potter in kamen modrosti 7x
SVETEK, Irena Rdeča kapica 6x
ROWLING, J.K. Božični pujs 6x
SILVER, Josie Nekega decembrskega dne 6x
BAGIEU, Penelope Čarovnice 6x
ADICHIE, Chimamanda Ngozi Škrlatni hibiskus 5x
DEBELJAK, Erica Johnson Devica, kraljica, vdova, prasica 5x
KANG, Han Vegetarijanka 5x
SMILJANIĆ, Ivan in Zoran Črni plamen 5x
SEECK, Max Lov na čarovnice 5x
GAIMAN, Neil Coraline 5x
REID, Taylor Jenkins Vseh sedem mož Evelyn Hugo 5x
HENDRICKS, Greer in Sarah Pekkanen Anonimno dekle 4x
PALACIO, R.J. Čudo 4x
KUIPERS, Alice Življenje na vratih hladilnika 4x
JEWELL, Lisa Brez nje 4x
ROONEY, Sally Pogovori s prijatelji 4x
HOOVER, Colleen Resnica o Verity 4x

*odebeljena so dela, ki so bila med najbolj branimi tudi v prejšnjem bingu (poletni bingo 2021)


Na fotografiji najdete pregled najbolj branih del po posameznih kvadratkih:

 


NELEPOSLOVNO

Za kvadratek neleposlovno sem neuradno in neobvezno izbrala rdečo nit ‘ženske, o ženskah, za ženske’. Zaželjeno je bilo torej, da prebirate neleposlovna dela ženskih avtoric, dela, ki se neposredno dotikajo izkušenj žensk in podobno. Veseli me, da se vas je večina res odločila (zavestno ali naključno) za dela, ki sledijo rdeči niti. Pred začetkom binga sem z vami delila tudi skrbno izbrane bralne predloge, ki so jih podale blogerke, knjigogramerke in druge knjigoljubke. Mislim, da so se skoraj vsa predlagana dela tudi pojavila na kartončkih. Največ vas je poseglo po zbirki esejev Pišem sebi irske avtorice Emilie Pine (7). Lepo je videti tudi precej zanimanja za domače avtorice, saj so bile med bolj branimi tudi Erica Johnson Debeljak z Devica, kraljica, vdova, prasica (3) in Prepovedani kruh (2), Irena Štaudohar s Kaj hoče ženska (3) in Vesna Milek z izbranimi kolumnami Ogledala (3). Brali ste tudi zbirko kolumn Anamarije Lukovac Cvetenje in Pisma tebi Nike Kovač. Med moškimi avtorji ni bilo posebnih izstopanj, na dveh kartončkih se je znašel Miha Šalehar s svojo novo knjigo Pustolovec zmote. Kot že lani je bil nabor sicer zelo raznolik. Veliko je bilo tudi spominov ter priročnikov za vzgojo in osebnostno rast.

DVA AVTORJA

Kvadratek, ki ste ga mnogi izkoristili za prebiranje stripov in risoromanov. Največkrat ste na kartonček vpisali psihološki krimič Anonimno dekle, ki sta ga napisali Greer Hendricks in Sarah Pekkanen (4), sledi pa mu stripovska priredba knjige Čarovnice, ki jo je po literarni predlogi Roalda Dahla ustvarila francoska striparka Pénélope Bagieu (3). Kot sem omenila, je bilo na seznamu zajetno število stripov, med drugim Fuč fuk, Ariol, Saga in Črni plamen. Prav tako pa leposlovna dela, kot so Dobra znamenja (Pratchett in Gaiman), Odrezani (Fitzek in Tsokos), Dva koraka naprej (Buist in Simsion) in druga.

NEW YORK TIMES #1 USPEŠNICA

Kljub poudarjanju, katere knjige ustrezajo kvadratku, se jih je pojavilo kar nekaj, ki merilom niso ustrezale – nekatere niso nikoli bile sploh na lestvici, druge niso bile na prvem mestu, spet tretje niso bile na seznamu knjig za starejše bralce temveč med uspešnicami mladinske literature. V takšnih primerih knjige štejem v končno statistiko prebranih, ne pa tudi v statistiko za tisti kvadratek. Posledično, nekoliko presenetljivo, je tale kvadratek med najmanj branimi (na 69-ih kartončkih s 40-imi različnimi deli). Največ vas je prebralo roman Razblinjajoča se polovica Brit Bennett (10), sledita pa ji mladinska klasika Harry Potter in kamen skrivnosti ter roman Prikriti plameni Celeste Ng (4). Posegali ste tako po novejših uspešnicah kot tudi starejših. Med prebranimi knjigami se namreč najdejo tudi Ljubezenska zgodba (Erich Segal), Komu zvoni (Ernest Hemingway) in Lolita (Vladimir Nabokov). Med prebrane knjige je sicer, kot edina, tri različna dela prispevala Paula Hawkins: Ogenj, ki že dolgo tli (3), Dekle na vlaku (1) in Pod gladino (1).

500+

Ah, ta naš #beremšpeh. Kvadratek, ki ga večina dobro premisli vnaprej, prične brati še pred uradnim začetkom in ki ti lahko hitro pokvari vse bingo bralne načrte, če se pri njem zataknemo predolgo. Največ vas je v roke vzelo ljubljenko poletne izdaje binga, Taylor Jenkins Reid z romanom Vseh sedem mož Evelyn Hugo (5). Posegli ste tudi po decembrsko obarvani Pokliči gospo Božičkovo Carole Matthews, Mi proti vam Fredrika Backmana in po romanu Harry Potter in ogenjeni kelih J.K. Rowling (3). Carole Matthews je sicer tista z največ branji med avtorji, poleg omenjenega romana ste brali še Slaščičarna na vrtu (2) in Božična zabava (2). Najdaljši #beremšpeh na seznamu je Obstati Stephena Kinga z 1496-imi stranmi. Noro!


2000-2010

Kvadratek, ki je bil prečrtan na 75-ih kartončkih in za katerega ste prebrali kar 69 različnih knjig – torej je bil vaš izbor izredno raznolik. Na vrhu je sicer Drago Jančar z njegovim romanom To noč sem jo videl (3). Sledijo mu Goran Vojnović s Čefurji raus!, Han Kang z Vegetarijanka, Vesna Milek s Kalipso in Mark Haddon z mladinskim romanom Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa (2). Na seznamu se sicer najde vse od poezije (Tone Pavček) do risoromanov (Marjane Satrapi) in vse od ljubezenskih romanov (Nicholas Sparks) do krimičev (Avgust Demšar). Ni, da ni!

ČŠŽ

Vedno imamo tudi en kvadratek, kjer svoje delo širjenja priporočil opravi knjižna skupnost na Instagramu. Na ta način se je na vrh kvadratka povzpel mladinski roman Življenje na vratih hladilnika avtorice Alice Kuipers, ki je sicer izšel v zbirki Na robu leta 2008. S prav tako štirimi branji si je prvo mesto razdelil s knjigo Čudo R.J. Palacio, sledi pa jima striparska priredba Dahlove knjige Čarovnice Pénélope Bagieu (3).

DUŠEVNE BOLEZNI

Tudi tule sem po najboljših močeh (kolikor sem poznala vsebino) izločila nekaj del, ki merilom niso ustrezala (avtizem ni duševna bolezen). Največ vas je sicer nagovoril zadnji Backmanov roman Tesnoba do roba (7), ki mu sledita mladinski roman Neskončen stolp želv Johna Greena in klasika Virginie Woolf Gospa Dalloway (4). Brali ste o depresiji, tesnobi, obsesivno-kompulzivni motnji, motnjah hranjenja, odvisnosti, narcistični osebnostni motnji in še čem.

DNEVNIK

Po pričakovanjih se je dnevnik, kjer ste imeli možnost brati tako fiktivne kot tudi resnične dnevnike, znašel med najmanj branimi kvadratki. Obenem se je znotraj kvadratka odvila izrazita dominacija britanskega bivšega zdravnika Adama Kayja in njegovih dnevniških zapisov. Na prvem mestu je tako nadaljevanje njegovega prvenca, ki je božično obarvano; to je Sveta noč, zgaran na moč (16), sledi pa mu prvenec Tole bo bolelo (6). Veliko zanimanja ste pokazali tudi za dnevnike Hendrika Groena in različne dele znotraj te zbirke (skupno 10 branj), prav tako ste brali dnevnike Zlate Filipovič (4), Anne Frank (2) in Helene Berr (2). Nista pa manjkala niti Princeskin dnevnik Meg Cabot (3) in Dnevnik Bridget Jones Helen Fielding (3).


BARVNA PALETA

S prebranimi knjigami smo prav zares ustvarili barvno paleto. Rdeča, bela, škrlatna, črna, modra, zlata, vijolična, rumena in zelena. Največ vas je za kvadratek bralo kriminalko Rdeča kapica Irene Svetek (4). Po več bralcev pa so na svojo stran pridobili tudi Belo se pere na devetdeset (Bronja Žakelj), Škrlatni hibiskus (Chimamanda Ngozi Adichie), risoroman Črni plamen (Ivan in Zoran Smiljanić), Modra krila (Jef Aerts) in nepreveden fantazijski roman The House in the Cerulean Sea (T.J. Klune) (3).

TVOJA IZBIRA

Tale kvadratek je bil res neke vrste bonus (skupaj s cono udobja) in je tako tudi pričakovano pristal na vrhu najbolj branih kvadratkov. Pri takšnih kvadratkih se potem na kvadratkih seveda znajde zelo raznoliko število knjig – v tem primeru kar 109 različnih prebranih del (od 116). Nekaj se jih je vendarle ponovilo. Na vrhu je pristal zimsko obarvan ljubezenski roman Toma Ellena Vse o naju (3), podvojene pa so bile naslednje knjige: Tole bo bolelo (Adam Kay), Oddelek za občutljive zločine (Alexander McCall Smith), Žabci (Dora Kaštrun), Rokavička (Hana Stupica), Brez nje (Lisa Jewell) in Prijazna soseska (Therese Anne Fowler).

KURJA POLT

Marsikdo je na začetku dejal, da mu bo tale kvadratek povzročal največ težav, saj se nahaja daleč iz njegove cone bralnega udobja. Branje sem vendarle malce olajšala s tem, da kvadratek ni bil zares žanrsko omejen (dovolj je bilo torej, da vam knjiga povzroča kurjo polt, ni pa bilo obvezno, da je to res grozljivi roman ali triler). Vendarle me veseli, da ste se številni uspešno spopadli z izzivom in da med največkrat prebranimi knjigami za kvadratek prevladujejo takšne, ki ustrezajo nekaterim žanrskim merilom. Na vrhu je pristala srhljiva pravljica Coraline Neila Gaimana (4), ki je, tako kot vsaka dobra otroška in mladostniška literatura, super izbor tudi za starejše bralce. Sledili so ji še vampirski roman Intervju z vampirjem Anne Rice, ki smo ga v januarju in februarju brali pri bralnem klubu Mi beremo, ter trilerji Resnica o Verity (Colleen Hoover), Lov na čarovnice (Max Seeck) in Pot domov (Sebastian Fitzek) (3).

IME ALI PRIIMEK

Po pričakovanjih najmanj bran kvadratek, četudi sem se potrudila, da je zastavljen dovolj široko, da je imela večina kar precej izbire. Všeč mi je, kako iznajdljivi ste bili nekateri, čeprav so se vmes pojavila dela, ki merilom ne ustrezajo – deliti ste morali ime in priimek z avtorjem in ne z naslovom romana. Podvojile so se zgolj tri knjige: Jessica Mateje Kobale, roman v vinjetah Hiša v ulici Mango Sandre Cisneros in Kamni z Marsa Teje Močnik. Med imeni se večkrat pojavijo tudi Ana, Tina ter Katarina. Na seznamu je tudi nekaj moških avtorjev, ki so jih brali moški bralci in pa tudi bralke, ki med ženskami verzijami imena niso našle nič zase.


PRVENEC

Kvadratek, ki je meni izredno pri srcu, sploh ker lahko prek njega odkrijemo številna vzhajajoča mlada peresa ali pa se vrnemo na začetek poti najljubših avtorjev. Vrh so si razdelili trije prvenci: Harry Potter in kamen modrosti J.K. Rowling, Izginuli svet Julie Philips in Pogovori s prijatelji Sally Rooney (3). Izpostaviti velja še nekaj podvojenih del: Ahilova pesem Madeline Miller, ki jo v slovenskem prevodu dobimo letos, Ujemi zajca Lane Bastašić, Hči Španke Karine Sainz Borgo in Queenie Candice Carty-Williams.

BELA

Tradicionalno je kvadratek, ki določa barvo naslovnice, tisti, za katerega dobim največ vprašanj v predal z zasebnimi sporočili. Če ste me poleti spraševali ali so naslovnice dovolj rožnate, sem zdaj odgovarjala na vprašanja o njihovi belini. Vrh je zasedel rdeče-bel roman Fantje iz Nickla Colsona Whiteheada (10), ki smo ga decembra obravnavali pri bralnem klubu Mi beremo. Sledi mu snežno bel in letnemu času primeren ljubezenski roman Josie Silver Nekega decembrskega dne (5), nato pa še strip Antitip in družbeni roman Siri, kdo sem? (3). Razpon beline naslovnic pa najdete na spodnji fotografij.

 

CONA UDOBJA

Če ob bingu večkrat poudarjam predvsem, da je včasih dobro brati izven svoje cone udobja (da spoznamo druge žanre, odkrijemo kaj novega, malce prevetrimo možgane in podobno), ste se s tem kvadratkom morali vrniti nazaj v svojo cono udobja. Največ vas je seglo po sveže izdani otroški knjigi Božični pujs priljubljene J.K. Rowling (5), sledi pa ji jeseni izdan roman Sally Rooney Beautiful World, Where Are You (3), ki ga v slovenščini še pričakujemo. Med avtorji prednjači prav J.K. Rowling, med vašimi najljubšimi pa so po rezultatih sodeč tudi Agatha Christie, Avgust Demšar, Richelle Mead, Sally Rooney, Haruki Murakami in drugi.

IRAN, IRAK, AFGANISTAN

Košček sveta, ki ima za seboj neverjetno bogato zgodovino. Med drugim je bilo to območje Mezopotamije, ki jo v zgodovinskih učbenikih radi poimenujejo kar zibelka zahodne civilizacije. V sodobni zgodovini pa je to območje vojaških igric zahodnih velesil. Največ vas je bralo avtobiografski risoroman Perzepolis iranske pisateljice Marjane Satrapi (9), sledi mu avtoričin risoroman Vezenine (7). K branju so vas privabili tudi Dezorientalka Negar Djavadi (4), Avtist in poštni golob Galidija Rodaaan Alija, Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc Khaleda Hosseinija in Utrdba z devetimi stolpi Omarja Qais Akbarja (vse po 3).


Naslednji knjižni bingo je poletni bingo 2022, ki se prične 15. junija 2022. Kartonček bo objavljen najmanj teden dni prej.

V vsaki zimski in poletni izdajo so nekateri kvadratki stalnice, drugi pa se menjavajo. Poletne stalnice so tako: lgbt+, risoroman, ljubezenski roman, 500+, knjigogram, delo izdano v tekočem letu, krimič ali triler, -100 ali -200, film ali serija, kratke zgodbe, domača polica in poezija. Tem kvadratkov se bodo pridružili še drugi, za zdaj neznani.


Pretekli povzetki:

0 komentarjev
18 všečkov
Prejšnji: #brontë2022: Moje leto s sestrami BrontëNaslednji: #88: LUCIJA MIRKAC

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja