Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica) Gael Faye - Mala dežela (naslovnica)
Napisala Sandra  /  05. februarja, 2024
Preberi prispevek

Bralni klub: Intervju z vampirjem (Anne Rice)

Za branje v mesecu januarju in februarju so člani bralnega kluba Mi beremo izbrali fantazijski roman Intervju z vampirjem nedavno preminule ameriške avtorice Anne Rice. Delo ni naš prvi fantazijski roman, smo pa se prvič spopadli z vampirji. Avtorici pripisujejo zasluge za stvaritev vampirja sodobne literature – takšnega, ki čuti, ki prevprašuje dobro in zlo in ki se spopada z najrazličnejšimi eksistencialnimi vprašanji. Zgodbo o svoji preobrazbi v vampirja in o življenju pripoveduje vampir Louis v intervjuju z neznanim fantom. Čas dogajanja se razteza od poznega 18. stoletja do približno sredine 20. stoletja, kraj dogajanja pa sta pretežno New Orleans in Pariz.


Št. srečanja: 3. sezona, 1. srečanje
Datum: 6. marec 2022
Trajanje: 20.00-21.40
Moderatorka: Sandra, @dozadnjestrani
Št. aktivnih udeležencev: 6 + moderatorka

Mesečno branje za januar in februar 2022
Naslov: Intervju z vampirjem (Interview with the Vampire)
Avtorica: Anne Rice (1941-2021)
Prevajalka: Tatjana Cestnik
Založba: DZS
Leto izida: 1976 v izvirniku, 1994 v slovenščini
Št. strani: 323
Žanrska opredelitev: fantazijski roman, vampirski roman


Poročilo ne vsebuje vsebinskih kvarnikov.

Srečanja vedno odpremo s pregledom mnenj vseh sodelujočih. Vsaka je opisala svojo bralno izkušnjo in podala krajše mnenje o prebranem. Po večini nam je bila knjiga všeč, nekatere smo bile tudi navdušene. Strinjale smo se, da je uvodnih sto strani rahlo razvlečenih in se pripoved razvija zelo počasi. Ena od bralk je izpostavila, da pripoved izvrstno sledi Freytagovi piramidi in je bralec na koncu nagrajen z zadovoljujočim razpletom dogajanja.

Dotaknile smo se vampirjev v literaturi in razmišljale o tem, zakaj utegnejo biti tako popularni. Opazile smo, da so tradicionalno vampirji vedno privlačni posamezniki (in se, razen Nosferatuja, nismo spomnile nobenega primerka neprivlačnega vampirja) ter da so zanimivi za vsako generacijo. Vse smo pred tem že prebrale kakšen vampirski roman in se strinjamo, da se Intervju z vampirjem od preostalih precej razlikuje, saj zastavlja res številčne teme in vprašanja, obenem pa ga odlikuje dodelan slog.

Način pripovedi kot intervjuja se nam je zdel dobra izbira. Nekatere je zmotil počasen in dokaj razvlečen začetek. Omenile smo tudi to, da je knjiga razdeljena izključno na štiri dele, ni pa poglavij, kar zna otežiti branje. Nato je vsaka od nas izpostavila eno temo ali vprašanje, ki jih najdemo v romanu, in tako smo ugotovile, da vampirski fantazijski svet nudi obilico tem za razmislek: moč umetnosti, vera, nesmrtnost, iskanje identitete, svoboda, osamljenost, itd.

Pogovarjale smo se o glavnih likih (Louisu, Lestatu in Claudiji) ter vzpostavljale različne teorije za njihova dejanja: zakaj je Lestat preobrazil Louisa in zakaj Claudio, ozadje odnosa med Louisom in Claudijo, kaj je starejše in zrelejše vampirje tako privlačilo na Louisu, kdaj je Louis dokončno izgubil svojo človeškost in druge.

Nekatere bralke so izrazile mnenje, da knjiga vključuje številne krutosti. V luči tega smo nanizale nekaj dogodkov iz knjige, ki so se nam zdeli še posebej kruti. Izpostavile pa smo tudi izredno fluiden prikaz ljubezni in seksualnosti v romanu in se strinjale, da je to ena močnejših točk knjige.

Glede filmske adaptacije smo imele mešane občutke, nismo pa si je (še) ogledale vse. Opazile smo, da je bilo kar nekaj vsebinskega odstopanja od literarne predloge in je film deloval bolj komično kot knjiga (zlasti lik Lestata). Strinjale smo se, da je bila igralska zasedba vseeno odlična in zelo dobro izbrana. Že jeseni bomo lahko filmsko adaptacijo primerjale s televizijsko, saj bo roman izšel v obliki TV serije.


Nekaj debatnih smernic z vsebinskimi kvarniki:

 1. Lik vampirja praktično ne izgublja na svoji popularnosti. Zakaj utegne biti temu tako in kaj nas na vampirjih tako privlači?
 2. Kako prisotna je v zgodbi zgodovina? Ali lahko bralec sledi, kdaj se odvija kateri del pripoved in spremlja dogajanje na časovnici z resničnimi zgodovinskimi dogodki? Je razumevanje zgodovinskega kontekts pomembno za samo zgodbo?
 3. Naštej čimveč tem in vprašanj, ki jih odpira roman.
 4. Na kakšne vse načine so v romanu predstavljeni vampirji in vampirsko življenje?
 5. Na splošno o liku Louisa:
 • Ga je preobrazba v vampirja spremenila tudi osebnostno?
 • Se z njim lahko poistovetimo in kako gledamo nanj?
 • Kaj na njem tako privlači druge vampirje in kako se od njih razlikuje?
 1. Na splošno o liku Lestata.
 • Zakaj je preobrazil Louisa in zakaj Claudio?
 • Kako si razlagamo njegovo končno usodo?
 • Kaj mu pomeni Louis?
 1. Na splošno o liku Claudie.
 • Ali je najbolj tragičen lik?
 • Kako gledamo na odnos med Claudio in Louisom?
 1. Na kakšne načine je v pripovedi prisotna erotika?
 2. Kakšne oblike ljubezni najdemo v romanu? Kako so predstavljene različne spolne usmerjenosti?
 3. Na splošno o filmski adaptaciji.

Naslednje klubsko branje je roman Ameriški psiho avtorja Breta Eastona Ellisa. 

Beremo ga v mesecu marcu in aprilu, video srečanje pa bo predvidoma 8. maja.

0 komentarjev
7 všečkov
Prejšnji: #85: NIKA ČOKNaslednji: #86: ZALA INTIHAR

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja