Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

ODA ŠTEFANU

Stephen King. Med slovenskimi ljubitelji poznan tudi kot Štefan. Ja, samo Štefan. Ker tako vsi vemo, na koga leti beseda.

S Štefanom sem se prvič “srečala” v drugi polovici osnovne šole, v časih, ko je bila v nočnem programu RTV-ju na sporedu Sova. Mulci smo velikokrat na skrivaj bedeli in čakali, da se začne (nekje med 22. in 23. uro), in tako sem enkrat odkrila mini serijo Tisto (It). Seveda se mi niti sanjalo ni, da  je serija posneta po knjigi. Ob ogledu me je bilo za pop***** strah, kljub vsemu je bila to le moja prva »grozljivka«, pa sem za ogled nahecala še sošolko Bojano, da naju je bilo strah skupaj. Še zdaj se ob omembi Štefana spomnim na najino hojo na tenis, ko sva, če sva želeli po bližnjici, morali skozi mini gozdiček (ki se mi zdaj ne zdi kaj več kot mogoč z dvajsetimi drevesi porasel hribček). In ko je prvič po ogledu serije pod najinimi nogami zapokala veja, sva se pognali v dir in na vrh hriba prispeli v rekordnem času in s srčnim utripom tik pred infarktom.

NE SAMO SERIJA, TUDI KNJIGA!

Konec osnovne šole sem na počitnicah pri familiji v Črnučah z očetovim bratrancem in sestrično grozljivega klovna (It) gledala še enkrat in takrat me je sestrična, deset let starejša od mene, razsvetlila, da je film posnet po knjigi Stephena Kinga. Opa, bato! Moje knjigoljubne oči so se zasvetile in ljubezen je bila rojena. Po prihodu domov sem v naši knjižnici vprašala, če premorejo kaj njegovega in si izposodila Mačje pokopališče, do takrat eno redkih njegovih prevedenih v slovenščino. Potem sem še dolgo vedno znova težila knjižničarkam, če v kakem kotu morda skrivajo še kakšno.

Njegova prva kupljena knjiga se mi je potem zgodila v knjigarni Vale-Novak v Cityparku v Ljubljani v času študija, kjer sem v nekem obdobju preživela več časa kot na predavanjih. Že pri prvem obisku se mi je prikazala Marija. No, v resnici Štefan. Ups, njegove knjige. Za kak meter pa pol jih je bilo! Seveda v angleščini, z mini mini tiskom, malega formata in debelih kot hleb kruha. Študentski žep se je takrat najbolj praznil prav na račun knjig. No, pa koga farbam, še zdaj večino denarja pustim v knjigarnah, verjetno precej več, kot če bi imela fetiš na mejkap/čevlje/(vstavi po potrebi) ali pa če bi kadila.

ŠTEFAN V VIETNAMU

Naslednje srečanje s Kingom, ki bo za vedno ostalo z mano, se je zgodilo v Nha Trangu, v Vietnamu. Davnega ’05 (pa ne zdaj računat, kolk sm stara, al!) sem njegovo Needful Things našla v mali zakotni turistični agenciji, ki je imela čez dve steni knjižne police s knjigami v malo morje jezikih (zato sem tudi vstopila!). Koncept je bil podoben knjigobežniškemu – eno knjigo daš, eno vzameš. Dala sem Umor v Orient Expressu Agathe Christie (v slovenščini!) in vzela omenjeno Needful Things. Špeh (690 strani), ki sem ga, ko sem končala z branjem, pustila v Sapi. Ja, knjiga je z mano v ruzaku prepotovala cel južni del Vietnama od Nha Tranga navzdol in nazaj čez cel Vietnam (z vlakom) do Sape na severu. Raje kake gate pa štumfe manj kot brez knjige.

LJUBEZEN ZA VEDNO

Od takrat nekje zbiram (in berem, seveda) njegove knjige (in najine skupne dogodivščine), včasih bolj intenzivno, včasih manj. Zdaj sploh ni več problem, ker je internet k nam zanesel tudi možnost naročanja pri tujih ponudnikih knjig, slovenski pa so se dobrih 10-15 let nazaj tudi (dobro) odločili, da si ljubitelji Kinga vendarle zaslužimo prevode.

Njegova bibliografija obsega konkretno več kot sto knjig  (ne vključuje posameznih kratkih zgodb, esejev, antologij in drugih neobjavljenih del), sama sem po podrobnem pregledu seznama, objavljenega na: https://bibliolifestyle.com/stephen-king-books-in-order/, prebrala okoli 40 knjig. Ni strahu, da bi mi kmalu zmanjkalo čtiva.

ŠTEFAN IN KNJIGOGRAM

Na knjigogramu letos že drugič poteka tudi knjižni izziv Nora na Kinga, ki nam ga prijazno (in z ljubeznijo do Štefana) pripravlja Julia, @noranaknjige. Izziv mi sicer ne gre, ker berem vse povprek, sem pa vesela, da ga imamo. So pa njegove knjige vključene v kar nekaj bralnih izzivov, da jih tja spravite po lastni želji, pa tudi ni težko, ker so take sorte, da navadno odkljukajo vsaj en kvadratek/temo na izziv.

Na Štefana! In na Carrie, ki letos praznuje okroglih 50 od izida. Pa še kakšno fino Štefana vključujočo dogodivščino si privoščim. Pa vam tudi!


(Trenutno berem zadnji slovenski prevod, Holly, @ajda_naklada pa me je na zadnji Kavi s knjigo navdušila nad Fairy Tail, ki jo že čakam, da prispe z WOB-a. Na Ajdinem IG profilu najdete kar nekaj objav, posvečenih Štefanovim knjigam, preverite, če se še niste odločili s katero njegovo začeti. Tudi od Julie, @noranaknjige, in Jasmine, @jasa_tat, boste zagotovo deležni kakšnega fajn nasveta.)


MOJIH 13 NAJLJUBŠIH ŠTEFANOVIH
The Shinning
Different Seasons
The Outsider
Pet Sematary
Misery
Billy Summers
Bill Hodges Trilogy
The Institute
Three Past Midnight: The Library Policeman
Needful Things
Rose Madder
Christine
Under the Dome

 

 

 

0 komentarjev
2 všečkov
Prejšnji: Poletni bingo 2024

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja