Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Poletni bingo 2024

Poletni bingo je znova tu!

Poletje se nevzdržno približuje in skupaj z njim tudi nova sezona knjižnega binga! Od 1. junija do 31. avgusta bomo prečrtavali prebrane knjige na novem bingo kartončku, se prebijali čez bralne sezname, klepetali o prebranem in prebrali kakšno knjigo več, kot bi jo sicer. Poletni bingo je večjega, 5×5 formata, letos tudi daljši in super spremljevalec v poletnih mesecih.

Za konec bralnega projekta je pripravljen kupček knjižnih nagrad, ki jih bodo donirale nekatere slovenske založbe.

Naj se bralno poletje prične!


NAVODILA

Ko prebereš knjigo, ki ustreza enemu od kvadratkov na bingo kartončku, kvadratek prečrtaj in naslov knjige ter avtorja zapiši na seznam prebranih del. Bingo dosežeš takrat, ko imaš prečrtano celo vrstico/stolpec/diagonalo (oz. 5 kvadratkov). Sredinski kvadratek (lubenica) je ‘bonus kvadratek‘ in je že v štartu prečrtan pri vseh. Za bingo šteje vsaka knjiga, ki ustreza zahtevam določenega kvadratka in ki si jo zaključil_a med 1. junijem in 31. avgustom 2024. Igramo po pravilu 1 knjiga na 1 kvadratek, torej z 1 knjigo ne moreš prečrtati treh kvadratkov, četudi ustreza večim.

Predlagam, da si prebrana dela zapisuješ sproti, saj ti bo tako lažje na koncu, ko mi boš moral_a seznam in kartonček posredovati nazaj, če boš želel_a sodelovati v žrebu (pa četudi boš prebral_a zgolj eno ali dve knjigi, vse šteje!). Vesela bom tudi kartončkov tistih, ki v končnem žrebu ne bi želeli sodelovati, saj bom ob zaključku aktivnosti pripravila pregled prebranih del in nekaj statistike (za primer si lahko ogledate povzetek zimskega binga 2024).

Če si brez idej ali če nisi prepričan_a česa se lotiti za katerega od kvadratkov, me vedno lahko kontaktiraš in ti bom podala nekaj predlogov. Bralni seznami za določene kvadratke bodo dostopni tudi na @dozadnjestrani, povezave do vseh pa bo mogoče najti tudi v tej ‘glavni objavi’.


POGOSTA VPRAŠANJA

Ali smo omejeni z dolžino knjige?
Knjiga mora imeti najmanj 80 str., če to ni drugače opredeljeno v kvadratku.

Ali moram brati v slovenščini?
Bereš lahko v kateremkoli jeziku: slovenščini, angleščini, španščini, italijanščini, nemščini, itd. Kateremkoli!

Ali lahko začnem brati že pred uradnim začetkom?
Ni prepovedano začeti prej, vendar za izziv štejejo izključno knjige, ki jih zaključiš med 1. junijem in 31. avgustom. Če povem drugače: lahko začneš brati prej, vendar moraš knjigo zaključiti znotraj časovnega okvirja izziva. Meni sicer vest ne da, da bi v izziv štela knjige začete prej, ampak to je moj problem, hehe.

Ali lahko z eno knjigo pokrijem več kvadratkov?
Ne, beremo ena knjiga na en kvadratek.

Ali lahko preberem več knjig za en kvadratek?
Lahko, vendar bo v končno statistiko všteta zgolj ena. Če jih prebereš več, si za oddajo končnega obrazca izberi samo eno.

Ali lahko berem knjige, ki sem jih že prebral_a?
Vsekakor!

Ali moram nujno brati romane/leposlovje?
Odvisno od kvadratka. Če v navodilih piše zgolj ‘knjiga’ to pomeni, da imaš povsem proste roke z izbiro (lahko je npr. tudi poezija, zbirka kratkih, priročnik, itd.).

Ali moram sodelovati na Instagramu?
Ne, Instagram račun ni pogoj za sodelovanje v izzivu, četudi 95% dogajanja res leži prav tam.

Ali lahko vključim študijsko literaturo?
Če ustreza merilom kvadratka potem seveda.

Kaj se zgodi, če preberem knjigo, ki pravzaprav ne ustreza kvadratku, in jo zapišem v končni obrazec?
Sodeluje vas preveč, da bi vas potem individualno lovila in obveščala. Kvadratka enostavno ne bom štela kot opravljenega. Ne dvomim pa, da se tudi mimo mojega budnega očesa nekatere knjige izmuznejo. Ne preverjam kvalificiranosti vsake oddane knjige, res pa včasih pofirbcam, če mi je naslov neznan.

Ali XYZ knjiga ustreza XYZ kvadratku?
Moje poznavanje knjig je široko in na večino takšnih vprašanj lahko odgovorim brez problema (hah, je dejala skromno). Nisem pa enciklopedija – Googlam lahko jaz, Googlaš lahko ti.


Poletni bingo 2024 - kartonček


KVADRATKI

Spodaj najdete podrobnejša navodila za vse tokratne bingo kvadratke. Seznam bo pred začetkom binga redno osvežen z dodatnimi predlogi za branje in dopolnjen z odgovori na vprašanja, ki se pogosto pojavljajo.

2024 – preberi knjigo, ki je bila izdana l. 2024
risoroman – preberi risoroman ali strip

glasbeniki – preberi knjigo, kjer je v glavni vlogi nekdo, ki se ukvarja z glasbo, ali pa je knjigo napisal
lgbt+ – preberi roman, ki se ukvarja s kvirovsko tematiko ali pa imajo kvirovski liki v njej osrednjo vlogo

  • Glavni lik je homoseksualne, biseksualne spolne usmerjenosti ali pa gre za trans osebo, v poštev pride tudi katera druga označba, ki jo zaobjema + v kratici. Starejši seznam predlogov se nahaja na Instagramu.

eseji – preberi zbirko esejev
zelena – preberi knjigo z zeleno naslovnico
knjigogram – preberi knjigo s seznama priporočil slovenskih knjižnih profilov. Tokrat so njihove urednice predlagale 5 knjig, ki so po njihovem mnenju na slovenski knjigogram sceni spregledane ali podcenjene.

  • Seznam najdete tukaj.
  • Prebrana knjiga mora biti na seznamu predlogov – ne gre za poljubno knjigo, ki ste jo zasledili na katerem od knjižnih profilov.

srednji vek – preberi roman, ki se odvija v srednjem veku, vendar takrat ni bil napisan
narava – preberi knjigo z naravoslovno temo ali naravoslovnim naslovom
do 150 – preberi knjigo, ki ima 150 strani ali manj
1950 do 2000 – preberi knjigo, ki je v izvirniku izšla med (in vključno z) l. 1950 in 2000
krimič ali triler – preberi roman, ki ga uvrstimo med kriminalne romane ali trilerje
film/tv – preberi roman, ki ima filmsko ali televizijsko adaptacijo

  • Štejejo knjige, ki so že bile adaptirane in adaptacije že premierno predvajane (in ne takšne, ki so še v fazi načrtovanja ali produkcije).

mednarodna nagrada mesta Dublin – preberi knjigo, ki je prejela omenjeno nagrado ali bila zanjo nominirana

  • Nagrada mesta Dublin se podeli vsako leto knjigi prevedeni ali napisani v angleščini. Seznam nominirancev in nagrajencev najdete tukaj.

domača polica – preberi knjigo z domače police
številke – preberi roman, ki ima v naslovu številko
kratke zgodbe – preberi zbirko kratkih zgodb

severna Afrika – preberi knjigo, ki se odvija v eni od držav severne Afrike ali pa jo je napisal avtor, ki iz ene od teh držav prihaja

  • Države, ki pridejo v poštev najdete v tej Instagram objavi skupaj z nekaterimi bralnimi predlogi.

počitnice – preberi knjigo, v kateri se glavna oseba odpravi na počitnice
ljubezenski roman – preberi roman, ki ga lahko uvrstimo med ljubezenske
nagrajena poezija – preberi pesniško zbirko, ki je prejela (katerokoli) nagrado
čin čin – preberi knjigo, ki ima v naslovu pijačo
Toni Morrison – preberi knjigo s seznama priporočil avtorice Toni Morrison ali knjigo s seznama njene literarne žlahte
nad 500 – preberi knjigo, ki ima 500 ali več strani (#beremšpeh)


DRUGO

Za sodelovanje v žrebu bo potrebno oddati seznam prebranih del. To meni olajša končno štetje vaših točk/mest v žrebu ter olajša sestavljanje statistike. Kartončki se bodo oddajali preko Google Forms. Povezava za oddajo obrazca bo objavljena proti izteku binga.

Vabljen_a si, da tekom sodelovanja in branja na Instagramu slediš ključniku #poletnibingo2024 in ga uporabljaš v svojih objavah ali storyjih. Na obojih me lahko tudi označiš (@dozadnjestrani), saj bom tako lahko vaše objave in storyje (občasno) delila tudi z drugimi. Vaše objave redno spremljam, vsakih nekaj tednov pa znova prebrskam vaše fotografije in jih objavim v kolažu na svojem profilu (z navedbo avtorstva, seveda). Če je vaš profil zaseben, potem objav žal ne vidim. Če bi želeli, da se vaše fotografije pojavljajo v prej omenjenih kolažih, mi jih pošljite.

Po zaključku, 31. avgusta, boste imeli še osem dni časa, da oddate svoje sezname prebranih knjig, nato pa bom med vsemi sodelujočimi izžrebala nagrajence, ki bodo prejeli različne nagrade (več o donatorjih nagrad spodaj).


NAGRADE

Med vsemi oddanimi kartončki bodo izžrebani nagrajenci: vsaka prebrana knjiga vam prinese 1 mesto v končnem žrebu, vsak dobljen bingo pa še dodatni 2 mesti. Nagradni sklad sestavljajo knjižne nagrade, ki jih donirajo sodelujoče založbe.

Trenutno so v nagradnem skladu knjige založb LUD Literatura, Morfem in Hiša knjig.

Seznam nagrad se bo pred začetkom poletnega binga še posodobil.

Za nagradni žreb veljajo pravila, ki jih najdete v naši Politiki zasebnosti v razdelku ‘nagradne igre’. Za žreb veljajo kartončki oddani do 8. septembra ob polnoči. Žreb bo opravljen na storyjih Instagram profila @dozadnjestrani v soboto 14. septembra. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti in bodo imeli 72 ur časa, da nagrado sprejmejo. V nasprotnem primeru se bo žreb za dotično nagrado ponovil. Vsak sodelujoči je lahko izžreban izključno enkrat.


POMEMBNI DATUMI

1. junij – začetek
18. avgust – omogočena oddaja seznamov prebranih del
31. avgust – zaključek
8. september – zadnji dan za oddajo seznamov prebranih del
14. september – žreb


ODDAJA KARTONČKOV

Kartončki se oddajajo prek Google Forms. Povezava bo na voljo z 18. avgustom.

Zadnji dan za oddajo je 8. september. Kartončki oddani 9. septembra ali kasneje bodo upoštevani v končni statistiki, ne pa tudi v nagradnem žrebu.


GRAFIČNE PREDLOGE

Uporabniki Instagrama lahko koristite tudi pripravljene predloge za storyje. Ko končate z branjem, knjigo ocenite in na kratko pokomentirajte ter objavite v vaš story. Našli jih boste v roku nekaj dni na Google Drive. Če povezava ne deluje, mi piši na mail in ti jih pošljem.


Na voljo sem vam za vsa vprašanja, prek Instagram računa, prek e-maila dozadnjestrani(at)gmail(dot)com ali spodaj v komentarjih. Z veseljem pomagam tudi s knjižnimi priporočili, če le lahko.

Hvala vsem, ki se boste tudi tokrat pridružili bralnemu izzivu in topla dobrodošlica vsem, ki z nami berete prvič!

0 komentarjev
15 všečkov
Prejšnji: OTROŠKA ZABAVNA RIMANA ZBIRKA SLIKANIC & KNJIGARNA.NETNaslednji: ODA ŠTEFANU

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja