Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Zimski bingo 2024

Saj ni res, pa je – knjižni bingo je nazaj!

Knjižni bingo je po letu in pol premora spet med nami! Znova bomo skupaj brali, črtali kvadratke in lovili binge, debatirali o prebranem, pisali mnenja in objave in se družili od 1. decembra 2023 do 29. februarja 2024. O knjigah bomo kramljali na Instagramu in ob koncu izziva med sodelujoče, ki so prebrali vsaj 1 knjigo, razdelili kupček knjižnih nagrad.

Ob glavnem bingo izzivu se bodo odvijali še različni manjši izzivi, ki jih boste lahko našli na Instagramu in jih tam tudi opravljali. Nekateri bodo služili v razmislek, drugi bodo preizkušali vašo ustvarjalno žilico, spet tretji bodo zahtevali nekaj fotografske spretnosti. Naj znova poudarim, da so ti izzivi zgolj opcijski in jih za sodelovanje v bingu ali žrebu ni potrebno opravljati. Njihov namen je le dodatna popestritev in nekaj ekstra virtualnega druženja ter debat s preostalimi bingo bralci.

Tokrat bi rada objavo pospremila z nekaj konteksta o premoru in vrnitvi.

Ko sem se več kot leto dni nazaj odločila, da zimskega binga ne bo, je bila to precej težka odločitev. Statistika za zadnjo bingo sezono (poletje 2022) sicer ni bila nikoli objavljena, ampak takrat ste sodelujoči znova presegli vse prejšnje številke. Oddanih je bilo namreč kar 145 kartončkov in prebrali smo 2171 knjig! Povprečen bingo bralec je tisto poletje prebral skoraj 15 knjig. Sodelovanje je bilo na vrhuncu in z vsako novo sezono smo medse zvabili nove bralce. Odločitev ni bila lahka. Projekt je imel krasno podporo tako bralcev kot tudi založb.

Nekateri ste bili z mano že vse od poletja 2019, ko nas je bralo zgolj kakšnih 10. Iz prve vrste opazovati, kako se je knjižni bingo prikradel v srca številnih bralcev in kako ste vedno z navdušenjem pospremili vsako sezono, je bilo neprecenljivo. Nadvse hvaležna sem čisto vsem, ki ste kadarkoli za bingo prebrali kakšno knjigo ali pa v sodelovanje premamili še kakšnega bralca.

Lanska jesen in zima sta bila v poslovnem in zasebnem življenju izredno stresna in težka. Milo rečeno. Ker sem vedela, da projekta ne bi mogla kvalitetno izpeljati, sem se odločila, da naredim premor. Žal so se okoliščine, ki so botrovale tej odločitvi, nato zavlekle še v pomlad in globoko v poletje. Moj bralni apetit je izginil neznano kam že nekje sredi poletnega binga 2022, po številnih poskusih siljenja k branju pa sem enostavno odnehala. Pustila času čas. Zdelo se je, da vsakič, ko se zadeve malce umirijo, prileti od nekod še eno poleno in se znova znajdem na tleh. Na neki točki sem bila celo odločena, da se v razne projekte niti ne bom več spuščala in se ne Instagram ne vrnem. V času moje odsotnosti so se pojavili novi izzivi, novi bingi, in enostavno se mi je zdelo, da je prostor tako ali tako perfektno zapolnjen – nobene potrebe ni po še enem projektu/bingu, čeprav iskreno verjamem, da je prostora dovolj za vse in rada spremljam vse domače spletne projekte za spodbujanje bralne kulture.

Vendarle sem se nekje septembra postavila na noge – počutje in koncentracija sta se izboljšala, začela sem bolj varovati svoj čas, k branju sem pristopila malce bolj taktično. Motivirali so me tudi pogovori, ki sem jih imela z različnimi ljudmi v času mojega dvotedenskega službenega potovanja v ZDA. Toliko bralcev! Toliko ljubiteljev in članov bralnih klubov, knjigarn, knjižnic, strastnih bralcev! Tudi oni so me navdihnili, največ pa so mi pomenila tudi vaša sporočila neomajne podpore. In če me spremljate na Instagramu, potem ste že videli poplavo objav v zadnjih dveh mesecih, ko se mi je dokončno “odprlo” in se je bralni apetit vrnil.

Tako smo tukaj. Nazaj z bingom in kartončkom, ki je bil prvotno planiran za lansko zimo in je od takrat doživel le nekaj manjših sprememb. Verjamem, da se bomo znova imeli fino!

Hvala, da ostajate z mano. 


BINGO NAVODILA

Ko prebereš knjigo, ki ustreza enemu od kvadratkov na bingo kartončku, kvadratek prečrtaj in naslov knjige ter avtorja zapiši na seznam prebranih del.

Bingo dosežeš takrat, ko imaš prečrtano celo vrstico/stolpec/diagonalo (oz. 4 kvadratke). Za bingo šteje vsaka knjiga, ki ustreza zahtevam določenega kvadratka in ki si jo zaključil_a med 1. decembrom 2023 in 29. februarjem 2024 – stari bingo mački boste tako kaj hitro ugotovili, da smo bingo podaljšali.

Igramo po pravilu 1 knjiga na 1 kvadratek, torej z 1 knjigo ne moreš prečrtati treh kvadratkov, četudi ustreza večim.

Predlagam, da si prebrana dela zapisuješ sproti, saj ti bo tako lažje na koncu, ko mi boš moral_a seznam in kartonček posredovati nazaj, če boš želel_a sodelovati v žrebu (pa četudi boš prebral_a zgolj eno ali dve knjigi, vse šteje!). Vesela bom tudi kartončkov tistih, ki v končnem žrebu ne bi želeli sodelovati, saj bom ob zaključku aktivnosti pripravila pregled prebranih del in nekaj statistike (za primer si lahko ogledate povzetek zimskega binga 2020).

Če si brez idej ali če nisi prepričan_a česa se lotiti za katerega od kvadratkov, me vedno lahko kontaktiraš in ti bom podala nekaj predlogov. Bralne sezname objavljam na Instagramu, so pa povezave do vseh tudi v tej ‘glavni objavi’.


POGOSTA VPRAŠANJA

Ali smo omejeni z dolžino knjige?
Knjiga mora imeti najmanj 80 str., če to ni drugače opredeljeno v kvadratku.

Ali moram brati v slovenščini?
Bereš lahko v kateremkoli jeziku: slovenščini, angleščini, španščini, italijanščini, nemščini, itd. Kateremkoli!

Ali lahko začnem brati že pred uradnim začetkom?
Ni prepovedano začeti prej, vendar za izziv štejejo izključno knjige, ki jih zaključiš med 1. decembrom in 29. februarjem. Če povem drugače: lahko začneš brati prej, vendar moraš knjigo zaključiti znotraj časovnega okvirja izziva. Meni sicer vest ne da, da bi v izziv štela knjige začete prej, ampak to je moj problem, hehe.

Ali lahko z eno knjigo pokrijem več kvadratkov?
Ne, beremo ena knjiga na en kvadratek.

Ali lahko preberem več knjig za en kvadratek?
Lahko, vendar bo v končno statistiko všteta zgolj ena. Če jih prebereš več, si za oddajo končnega obrazca izberi samo eno.

Ali lahko berem knjige, ki sem jih že prebral_a?
Vsekakor!

Ali moram nujno brati romane/leposlovje?
Če navodila za kvadratek to zahtevajo, potem moraš prebrati roman/leposlovno delo. Če v navodilih piše zgolj ‘knjiga’ to pomeni, da imaš povsem proste roke z izbiro (lahko je npr. tudi poezija, zbirka kratkih, priročnik, itd.).

Ali moram sodelovati na Instagramu?
Ne, Instagram račun ni pogoj za sodelovanje v izzivu, četudi 95% dogajanja res leži prav tam.

Ali lahko vključim študijsko literaturo?
Če ustreza merilom kvadratka potem seveda.

Kaj se zgodi, če preberem knjigo, ki pravzaprav ne ustreza kvadratku, in jo zapišem v končni obrazec?
Sodeluje vas preveč, da bi vas potem individualno lovila in obveščala. Kvadratka enostavno ne bom štela kot opravljenega. Ne dvomim pa, da se tudi mimo mojega budnega očesa nekatere knjige izmuznejo. Ne preverjam kvalificiranosti vsake oddane knjige, res pa včasih pofirbcam, če mi je naslov neznan.

Ali XYZ knjiga ustreza XYZ kvadratku?
Moje poznavanje knjig je široko in na večino takšnih vprašanj lahko odgovorim brez problema (hah, je dejala skromno). Nisem pa enciklopedija – Googlam lahko jaz, Googlaš lahko ti.

 ZIMSKI KNJIŽNI BINGO: KVADRATKI

Spodaj najdete podrobnejša navodila za vse bingo kvadratke. Seznam utegne biti pred začetkom binga dopolnjen z odgovori na vprašanja, ki se pogosto pojavljajo.

UNIVERZApreberi roman, kjer kraj dogajanja predstavlja univerza oz. univerzitetni kampus (80 str.+)

ARGENTINApreberi knjigo, ki jo je napisal argentinski_a avtor_ica ali ki se v večji meri odvija v Argentini (80 str.+)

PRVENECpreberi knjigo, ki je prvo (v založbi ali samozaložbi) izdano delo avtorja_ice (80 str.+)

2023preberi knjigo, ki je v izvirniku ali prevodu izšla v letu 2023 (80 str.+)

ČRNApreberi knjigo, ki ima črno naslovnico (80 str.+)

NAD 500preberi roman, ki ima več kot 500 str. (#beremšpeh, 500 str.+)

  • Tudi točno 500 šteje.

CONA UDOBJApreberi knjigo tebi ljubega avtorja_ice (80 str.+)

KULINARIKApreberi roman, kjer je osrednja tema kulinarika, kuhinja, ljubezen do kuhanja ali hrane, ali ki se odvija v kuhinji/pekarni/slaščičarni/itd. (80 str.+)

  • Pozor! Knjiga mora biti roman in ne priročnik ali kuharska knjiga.
  • Nekaj seznamov (sicer v angleščini, vendar so vmes tudi knjige, ki jih najdemo v slovenskem prevodu): ena, dva, tri, štiri in pet.

MAGIJApreberi roman, v katerem se pojavlja magija ali kjer so glavni liki čarovniki_ce (80 str.+)

IZGUBApreberi knjigo, kjer je osrednja tema izguba, npr. bližnjega, ljubezni, samega sebe, itd. (80 str.+)

FERRANTEpreberi knjigo Elene Ferrante ali knjigo s seznama objavljenega na profilu (80 str.+)

NELEPOSLOVNOpreberi neleposlovno delo (80 str.+)

IMEpreberi roman, ki v naslovu nosi rojstno ime (80 str.+)

  • Npr. Lolita, Demon Copperhead, Piranesi, Harry Potter in kamen modrosti, itd.
  • Nekaj seznamov: ena, dva, tri, štiri in pet.
  • Roman mora imeti v naslovu rojstno ime v jeziku v katerem ga bereš. Npr. angleški izvirnik Jane Eyre ustreza, slovenski prevod Sirota iz Lowooda pa ne.

NOBELOVCIpreberi knjigo, ki jo je napisal_a Nobelov_a nagrajenec_ka za književnost (80 str.+)

NAPISANO PRED TVOJIM ROJSTVOMpreberi roman, ki je bil napisan pred letnico tvojega rojstva (80 str.+)

SERIJApreberi roman, ki je del knjižne serije – duologije, trilogije, itd. (80 str.+)

 


DRUGO

Za sodelovanje v žrebu bo potrebno oddati seznam prebranih del. To meni olajša končno štetje vaših točk/mest v žrebu ter olajša sestavljanje statistike. Kartončki se bodo oddajali preko Google Forms, kot ste zdaj že navajeni. Povezava za oddajo obrazca bo objavljena dva tedna pred iztekom binga.

Ob strani bodo potekali tudi dodatni bingo izzivi, ki bodo objavljeni na mojem Instagram računu. Niso obvezni za sodelovanje niti za končno sodelovanje v žrebu. So izključno dodatna popestritev za tiste, ki bi si tega morebiti želeli.

Vabljen_a si, da tekom sodelovanja in branja na Instagramu slediš ključniku #zimskibingo2024 in ga uporabljaš v svojih objavah ali storyjih. Na obojih me lahko tudi označiš (@dozadnjestrani), saj bom tako lahko vaše objave in storyje (občasno) delila tudi z drugimi. Vaše objave redno spremljam, vsakih nekaj tednov pa znova prebrskam vaše fotografije in jih objavim v kolažu na svojem profilu (z navedbo avtorstva, seveda). Če je vaš profil zaseben, potem objav žal ne vidim. Če bi želeli, da se vaše fotografije pojavljajo v prej omenjenih kolažih, mi jih pošljite.

Bingo sezona zame pomeni tudi ogromno komunikacije z drugimi bralci, objav in fotografij, ki so deljene z mano, vprašanj, in podobno. Prosim vedite, da vse res budno in z veseljem preberem, ampak ob razsežnostih, ki jih ima bingo na tej točki, mi večkrat ne znese, da bi se odzvala in pokomentirala čisto vse. Če kaj spregledam, če kje odgovorim na kratko, če se kje odzovem samo s smeškom – prosim, ne zamerite.

Po zaključku, 29. februarja 2024, boste imeli še teden dni časa, da oddate svoje sezname prebranih knjig, nato pa bom med vsemi sodelujočimi izžrebala nagrajence, ki bodo prejeli različne nagrade.


NAGRADE

Med vsemi oddanimi kartončki bodo izžrebani nagrajenci: vsaka prebrana knjiga vam prinese 1 mesto v končnem žrebu, vsak dobljen bingo pa še dodatni 2 mesti. Nagradni sklad sestavljajo knjižne nagrade, ki jih donirajo sodelujoče založbe ali samozaložniki.

Seznam nagrad bom objavljala sproti, ko bodo potrjene.

Za nagradni žreb veljajo pravila, ki jih najdete v naši Politiki zasebnosti v razdelku ‘nagradne igre’. Za žreb veljajo kartončki oddani do 7. marca ob polnoči. Žreb bo opravljen na storyjih Instagram profila @dozadnjestrani v soboto, 9. marca. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti in bodo imeli 72 ur časa, da nagrado sprejmejo. V nasprotnem primeru se bo žreb za dotično nagrado ponovil. Vsak sodelujoči je lahko izžreban izključno enkrat.


POMEMBNI DATUMI

1. december 2023 – začetek
15. februar 2024 – omogočena oddaja seznamov prebranih del
29. februar 2024 – zaključek
7. marec 2024 – zadnji dan za oddajo seznamov prebranih del
9. marec 2024 – žreb


ODDAJA KARTONČKOV

Kartončki se oddajajo prek Google Forms

Zadnji dan za oddajo je 7. marec 2024. Kartončki oddani 8. marca ali kasneje bodo upoštevani v končni statistiki, ne pa tudi v nagradnem žrebu.


GRAFIČNE PREDLOGE

Uporabniki Instagrama lahko koristite tudi pripravljene predloge za storyje. Ko končate z branjem, knjigo ocenite in na kratko pokomentirajte ter objavite v vaš story. Najdete jih na Google Drive. Če povezava ne deluje, mi piši na mail in ti jih pošljem.


Na voljo sem vam za vsa vprašanja, prek Instagram računa, prek e-maila dozadnjestrani(at)gmail(dot)com ali spodaj v komentarjih. Z veseljem pomagam tudi s knjižnimi priporočili, če le lahko.

Hvala vsem, ki se boste tudi tokrat pridružili bralnemu izzivu in prav lepa dobrodošlica vsem, ki z nami berete prvič.

0 komentarjev
35 všečkov
Prejšnji: KRIMI JESENSKO BRANJENaslednji: Poetični bingo 2024

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja