Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica) Gael Faye - Mala dežela (naslovnica)
Napisala Sandra  /  05. februarja, 2024
Preberi prispevek

Zimski bingo 2020: povzetek

31. januarja se je po dveh mesecih zaključil prvi zimski knjižni bingo (in tretji knjižni bingo, ki sem ga organizirala jaz). Kartonček je bil prilagojen skrajšanemu časovnemu obdobju, kar se je izkazalo za dobro odločitev: časa za branje je bilo vendarle manj kot poleti, saj so se vmes prikradli prazniki, izpitna obdobja in še kaj. To je bil obenem prvi bingo, kjer nagrad nisem financirala sama. Podarili so jih namreč založba Hiša knjig, založba Pivec, Fragolina in Knjigoveznica Oven. Obenem so podporo z nekaj dodatne promocije in deljenjem knjižnih predlogov izkazale še založba KUD Sodobnost, LUD Literatura in Beletrina. Vsem se iz srca zahvaljujem!

Številk o udeležencih in prebranih knjigah v čisto prvem (poletnem) bingu sicer nimam več, vendar nas je takrat brala zgolj peščica (okrog deset, če ne celo manj). V drugem in tretjem pa smo se s številom bralcev približali številki 100. Tokrat je bilo tudi več oddanih kartončkov in več objav z Instagram ključnikom #zimskibingo2020, k temu so pripomogli dodatni tedenski izzivi, s katerimi ste si nekateri popestrili vsak teden, spet drugi ste sodelovali občasno. Preden se vržemo v številke in analizo, bi se rada še zahvalila vsem bralcem in vsem, ki ste vest o bingu širili naprej. Ja, moram!

Hvala vsem, ki ste za sodelovanje navdušili tudi svoje bližnje. Hvala vsem, ki ste o prebranem kaj spisali. Hvala vsem, s katerimi smo si po koncu izmenjali tudi nekaj besed, ko ste z menoj delili vašo izkušnjo in vtise. Priznam, da me vaša sporočila ganejo in sežejo do srca, sploh kadar mi zaupate, da ste prav zaradi binga po dolgem času spet pričeli brati, da ste za branje navdušili še koga, da ste brali več kot običajno, da ste odkrili nekaj izvrstnega znotraj zvrsti, ki je običajno ne berete, in tako naprej. Na vse objave in Instagram storyje se žal ne zmorem odzvati, vendar vedite, da jih preberem, pogledam in vaš doprinos izjemno cenim. Hvala vam!

Zdaj pa k analizi vaših kartončkov in prebranih knjig.


PREGLED

Glede na moje sprotno beleženje vaših odzivov in objav, vas je bralo približno 100. Oddanih je bilo 86 izpolnjenih kartončkov, kar 22 jih je bilo izpolnjenih v celoti (te osebe so tako dobile 10 bingov in prebrale 16 knjig). Vseh bingov skupaj je bilo 338, kar znese v povprečju 3,9 bingov na osebo. Vsi skupaj smo prebrali 892 knjig ali v povprečju 10,4 na osebo. Skoraj vse številke so sicer višje od tistih v poletnem bingu (povzetek le-tega najdete na Instagramu), vendar jih sama ne bi primerjala preveč, saj gre za dve različni bralni obdobji, razlikujeta se tudi čas trajanja in velikost binga.

Kvadratki po branosti od najbolj branega do najmanj branega:

1. naslov = 1 beseda (71x), 2. domača polica (68x), 3. neleposlovno (67x), 4. serija (66x), 5. Severna Evropa (62x), 6. detektiv_ka (61x), 7. kratke zgodbe (60x), 8. življenje na papirju (57x), 9. favna (56x), 10.-11. dramatika in zimska idila (55x), 12. fantazija (46x), 13. 500+ (45x), 14. The Guardian (43x), 15. modra kri (40x), 16. leto rojstva (36x)


AVTORJI

Če pogledamo seznam najbolj branih avtorjev, se zelo pozna, da so pri založbi Pivec ob koncu lanskega leta v prenovljenih izdajah izdali prve tri dele kriminalk Avgusta Demšarja, obenem je na male ekrane prišla še serija, prav tako je pri Booknjigi potekal bralni maraton. Demšar se visoko uvršča v raznolikosti branih del (8 različnih naslovov) in okupira dva kvadratka po številu branj (‘serija’ in ‘detektiv’). Ponovno imamo tako na vrhu bingo branj domačega avtorja (poleti je to bila Veronika Simoniti).

Sledi mu Tadej Golob, zahvaljujoč predvsem sveže izdanemu Virusu, marsikdo je posegel tudi po njegovih preostalih kriminalkah, brali ste 7 različnih Golobovih del. Ogromno vas je v decembru bralo Harryja Potterja J.K. Rowling: pri Rowlingovi sem tako naštela kar 11 različnih del in še 1 delo pod njenim psevdonimom (Robert Galbraith). Nekateri ste mi povedali, da decembra tradicionalno prebirate Harryja Potterja, obenem je bilo mogoče večje število knjig iz serije umestiti v več različnih kvadratkov, zato me res zanima, če bo Rowlingova tako visoko tudi prihodnje leto.

Dvomestno številko branj so sicer dosegli še trije pisatelji: Fredrik Backman in Arto Paasilinna, prvi predvsem po zaslugi jeseni izdane Tesnobe do roba, ter še Adam Kay z njegovim prvencem Tole bo bolelo in jeseni izdanim nadaljevanjem Sveta noč, zgaran na moč.

Spodaj najdete bolj točne sezname za najvišje uvrščene avtorje. Presenetljivo visoko sta dva klasika, Cankar in Shakespeare. Po njunih delih ste resda največ posegali za kvadratek ‘dramatika’, vendar se pojavljata tudi drugod. Znova je dokaj visoko zimzelena Ferrantejeva, zahvaljujoč bralnemu klubu Mi beremo pa tudi Chimamanda Ngozi Adichie.

Najbolj brani avtorji: 1. Avgust Demšar (34x), 2. Tadej Golob (27x), 3. JK. Rowling (24x+1x), 4. Fredrik Backman (14x), 5. Adam Kay (13x), 6. Arto Paasilinna (10x), 7.-10. Elena Ferrante, Ivan Cankar, Jure Godler, William Shakespeare (9x), 11.-14. Jo Nesbo, Chimamanda Ngozi Adichie, Agatha Christie (8x), 15.-16. Soren Sveistrup, Christelle Dabos (6x)

Najbolj brani domači avtorji: 1. Avgust Demšar (34x), 2. Tadej Golob (27x), 3.-4. Ivan Cankar, Jure Godler (9x), 5. Boštjan Gorenc Pižama (5x), 6.-9. Samanta Hadžič Žavski, Jakob J. Kenda, Feri Lainšček, Ana Svetel (4x)


NAJBOLJ BRANA DELA

Med najbolj branimi deli (seveda) najdemo dela najbolj branih avtorjev, pri čemer jih med prvih 30 največ različnih prispevajo Avgust Demšar, Tadej Golob, J.K. Rowling in Adam Kay. V primerjavi s poletnim bingom se je med najbolj branimi izgubil vpliv mesečnih knjižnih škatel založbe Učila, ostal je vpliv mesečnih branj bralnega kluba Mi beremo (pri čemer se izbrana branja niso mogla uvrščati v večje število kvadratkov, zato se pri marsikomu na kartončku sploh niso znašla), prisoten je tudi vpliv drugih bralnih klubov in bralnih izzivov na Instagramu.

30 najbolj branih del:

1. DEMŠAR, Avgust 15x Olje na balkonu
2. GOLOB, Tadej 13x Virus
3. NGOZI ADICHIE, Chimamanda 7x Amerikanka
4. BACKMAN, Fredrik 6x Tesnoba do roba
4. DEMŠAR, Avgust 6x Retrospektiva
4. DICKENS, Charles 6x Božična pesem v prozi
4. FERRANTE, Elena 6x Genialna prijateljica
4. GODLER, Jure 6x Casino Banale
4. KAY, Adam 6x Tole bo bolelo
4. KAY, Adam 6x Sveta noč, zgaran na moč
4. SVEISTRUP, Soren 6x Kostanjev mož
12. DU MAURIER, Daphne 5x Rebeka
12. GOLOB, Tadej 5x Jezero
12. HADDON, Mark 5x Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
12. SILVER, Josie 5x Nekega decembrskega dne
12. več avtorjev 5x Zima zima bela
12. WESTOVER, Tara 5x Osvobojena
18. BECKETT, Samuel 4x Čakajoč Godota
18. BENNETT, Alan 4x Nenavadna bralka
18. GOLOB, Tadej 4x Dolina rož
18. GORENC, Boštjan 4x Reformatorji v stripu
18. HADŽIČ ŽAVSKI, Samanta 4x Serijski morilec
18. OHLER, Norman 4x Popolna omama
18. PAASILINNA, Arto 4x Zajčje leto
18. ROONEY, Sally 4x Normalni ljudje
18. ROWLING, J.K. 4x Harry Potter in kamen modrosti
18. ROWLING, J.K. 4x Harry Potter in feniksov red
18. SATRAPI, Marjane 4x Perzepolis
18. SKABER, Linn 4x Čez potok, ne čez most
18. SVETEL, Ana 4x Dobra družba

*odebeljena so dela, ki so bila med najbolj branimi tudi v poletnem bingu 2020


DRAMATIKA

Pri določanju kvadratkov vedno poskušam najti kombinacijo žanrov oz. zvrsti, zabavnega brskanja za naslovi ali barvami ter zraven nalašč pristavim še kaj, za kar vem, da je izven cone udobja povprečnega bralca. V tokratnem bingu je bil slednji kvadratek tisti z dramatiko. Ko smo se pred začetkom pogovarjali o možnih izbirah za kvadratek ter o vašem odnosu do dramatike, vas je večina dejala, da ste dramska dela nazadnje brali v srednji šoli. Pravzaprav sem pričakovala, da utegne biti tole kvadratek z najmanj bralci, vendar temu ni bilo tako. Velika večina se vas je odločala za preverjene klasike, nekateri ste ponovno prebrali najljubša dela iz šolskih dni, spet drugi ste iskali sodobnejša dela. Največ vas je bralo Cankarja in Shakespearja, sledita jima Oscar Wilde in Samuel Beckett. Nekatera dramska dela so se sicer pojavila tudi v drugih kvadratkih (v ‘modra kri’). Največkrat brano dramsko delo je bilo Čakajoč Godota (Beckett 4x), sledita mu Predsednikova norost (Godler, 3x) in Dogodek v mestu Gogi (Grum, 3x).

SERIJA

Največkrat brano delo je bil prvi del primerov inšpektorja Vrenka Olje na balkonu (Demšar, 4x), Demšar pa s petimi različnimi deli najbolj bran avtor. Temu kriminalnemu romanu sicer sledita Virus (Golob, 3x) in Retrospektiva (Demšar, 3x).

MODRA KRI

Kot najbolj brano delo se je, malce presenetljivo, na vrh zavihtela Nenavadna bralka (Bennett, 4x). Mislim, da je tu viden vpliv Instagram priporočil – ko jo je prebral prvi, jo je priporočil naprej, saj veste, kako to gre. Edina druga več kot enkrat brana knjiga je prvi del serije Bridgerton z naslovom Vojvoda in jaz (Quinn, 2x), za kar lahko “okrivimo” Netflixovo serijo. Na seznamu so se pojavila tudi štiri dramska dela: Julij Cezar, Macbeth, Richard III (vse tri Shakespeare) in Saloma (Wilde). Morda pa je kvadratek ‘dramatika’ prebudil vaše apetite po branju dramskih del?

LETO ROJSTVA

(Skoraj) pričakovano najmanj bran kvadratek. Že pri poletnem bingu sem opazila, da se za takšne, recimo temu bolj osebne, kvadratke odločate manjkrat (poleti smo imeli kvadratek ‘časovni stroj’, kjer je bilo potrebno prebrati knjigo iz vašega najljubšega zgodovinskega obdobja oz. o najljubši zgodovinski temi/trenutku). Vem, da sem nekomu obljubila, da bom iz prebranih knjig tudi izračunala vašo povprečno starost, a se mi to, iskreno povedano, ne ljubi. S tem kvadratkom sem sicer želela pokriti starejša dela (v poletnem sem to naredila s kvadratkom ‘izdano pred l. 2000’), zato lahko podobne kvadratke pričakujete tudi v prihodnje. Sicer ste brali povsem različne knjige. Dvakrat se je kot avtor pojavil Paulo Coelho s po eno knjigo, sicer pa sta 2 branji zabeležila dva izvrstna romana: Ostanki dneva (Ishiguro) in Ure (Cunningham).


SEVERNA EVROPA

Na bralnem zemljevidu smo se odpravili na sever Evrope. Na izbiro ste imeli islandsko, finsko, švedsko, norveško in dansko književnost. Verjetno je bil tale kvadratek kar lahka naloga, saj so skandinavske književnosti pri nas precej priljubljene, prav tako ste na svoj račun prišli ljubitelji skandinavskih krimičev. Najbolj brano delo je bilo v slovenščino sveže prevedena Tesnoba do roba (Backman, 6x), sledi Kostanjev mož (Sorensen, 5x) in za njim Mož, ki je umrl (Tuimainen, 3x), Tišina v času hrupa (Kagge, 3x) ter Cesar Portugalije (Lagerlof, 3x). Med najbolj branimi avtorji, poleg že navedenih, sta tudi Astrid Lindgren s tremi deli in Arto Paasilinna s kar šestimi različnimi deli.

DOMAČA POLICA

Verjetno najlažji kvadratek in tako pričakovano tudi med najbolj branimi. Ker je tukaj opcij res malo morje, se to odraža tudi v izjemno raznolikih izbirah za branje, ki se praktično niso ponavljale. S po dvema branjema je tako med knjigami na vrh uspelo splezati klasiki Cvetje v jeseni (Tavčar), satirični kriminalki Casino Banale (Godler) in stripu Reformatorji v stripu (Gorenc). Avtorji z večimi deli v igri so sicer Jane Austen, Avgust Demšar, že omenjeni Boštjan Gorenc Pižama ter Adam Kay.

FAVNA

Meni osebno je tole daleč najbolj simpatičen kvadratek, me je pa že pred pričetkom binga, ko sem pripravljala bralne sezname, presenetilo, kako veliko število knjig z naslovi iz živalskega sveta imamo. Med živalmi so sicer kraljevale mačke (6x), sledijo jim zajci (4x), tretje mesto so si medvedi razdelili s kukavico (3x). Med najbolj brane knjige sodita Let nad kukavičjim gnezdom (Kesey, 3x) in Zajčje leto (Paasilinna, 3x), nagrada za najbolj nenavadno žival na seznamu pa pripada rebrači iz slikanice Pekarna pri rebrači Tini (Cvar).

FANTAZIJSKO

Pri fantaziji je marsikdo potožil, da mu ta žanr ne leži ali da ne ve česa naj se loti. Pet vas je poseglo po Harryju Potterju, sicer pa sta bili najbolj brani deli Harry Potter in dvorana skrivnosti (Rowling, 3x) ter Zimska zaročenca (Dabos 3x). Prav Rowlingova in Dabosova sta tudi najbolj brani avtorici znotraj fantazijskega kvadratka.


KRATKE ZGODBE

Pri kratkih zgodbah sem tradicionalno precej popustljiva, saj kar nekaj knjig, ki jih preberete niso dejansko kratke zgodbe. Prvo mesto sta si sicer razdelili mladi slovenski avtorici Samanta Hadžič Žavski z zbirko Serijski morilec (4x) in Ana Svetel z njeno Dobro družbo (4x). Edini drugi dve zbirki z večkratnim branjem sta bili Möderndorferjeva Nova butalska čitanka in mladinska Čez potok, ne čez most švedske avtorice Linn Skaber (obe 2x).

NELEPOSLOVNO

Glede na precejšnjo priljubljenost kvadratka se trenutno spogledujem z idejo, da ga v neki obliki vključim v vsak bingo. Kar nekaj študentov je kvadratek izkoristilo za obvezna branja med pripravami na izpitno obdobje – pametno! Sicer je bil nabor res raznolik: od spominov do poučnih risoromanov, od učbenikov do priročnikov za samopomoč in osebnostno rast, od spiritualnosti do potopisov. Na vrh se je zavihtela Popolna omama: Droge v tretjem rajhu (Ohler, 4x). S po dvema branjema ji sledijo Kaliban in čarovnica (Federici), Pet jezikov ljubezni (Chapman), Dol mi visi (Manson), Tek na robu živčnega zloma (Zalokar) in Karantena. Rim. (Petrovec).

DETEKTIV_KA

Namen kvadratka je bil nekoliko omejiti sicer priljubljene krimiče in trilerje – tako je moral kot eden izmed osrednjih likov nastopati detektiv. Prepričljivo na prvem mestu je Olje na balkonu (Demšar, 11x), sledijo mu Virus (Golob, 6x), Casino Banale (Godler 4x) in Umor na Orient ekpresu (Christie, 3x). Tudi sicer ste največ posegali prav po delih Demšarja, Goloba in Agathe Christie, s tremi deli jim je konkurenčen še Arthur Conan Doyle.

ZIMSKA IDILA

Tokrat na naslovnicah nismo iskali specifične barve, temveč zimske motive. To so lahko sneg, led, snežinke, zasnežena pokrajina, kaj božičnega. Zaradi precej odprtih možnosti, je tudi končen nabor naslovnic precej pester. Največ vas je v roke vzelo božično viktorijansko klasiko Božična pesem v prozi (Dickens, 6x), sledijo ji kratke zgodbe Zima zima bela (več avtorjev, 5x), romanci Nekega decembrskega dne (Silver, 5x) in Vse o naju (Ellen, 3x) ter dnevniški zapisi Sveta noč, zgaran na moč (Kay, 3x).


ŽIVLJENJE NA PAPIRJU

Tu se pojavi nekaj križanja s kvadratkom ‘neleposlovno’, tako so nekatera dela na obeh seznamih. Brali ste vse od striktno neleposlovnih biografij do risoromanov in literariziranih biografij, prav tako se vmes najdejo spomini ter tudi romani, ki so jih resnične zgodbe ali avtobiografska/biografska dejstva zgolj navdahnili. Največ vas je bralo prvenec Adama Kayja Tole bo bolelo (5x), tik za petami mu je Osvobojena (Westover, 4x).

NASLOV = 1 BESEDA

Kvadratek je bil najbolj brana kategorija med vsemi, saj je bil prečrtan na kar 71 kartončkih. Ker gre za široko kategorijo, sem pričakovala res raznolik nabor del in res je med 71 branji, kar 52 različnih knjig. Vseeno je prvo mesto gladko zavzela Amerikanka (Ngozi Adichie, 6x), ki je bila decembrsko mesečno branje pri Mi beremo. Približata se ji še Rebeka (du Maurier, 4x) in Virus (Golob, 4x).

THE GUARDIAN

Kvadratek, ki je imel najožji nabor možnih branj, je bil obenem eden najmanj branih. Tu ste si namreč morali izbrati delo iz The Guardianovega seznama najboljših 100 knjig 21. stoletja. Vseeno so se na kartončki pojavila tudi dela, ki jih na seznamu sploh ni. Se zgodi. 😀 Prebirali ste tako risoromane in kratke zgodbe kot tudi neleposlovna dela in romane. Največ branj sta si prislužila Genialna prijateljica (Ferrante, 5x) in Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (Haddon, 5x). Sledita jima Normalni ljudje (Rooney, 4x) in Perzepolis (Satrapi, 4x).

500+

Prav vsak bingo bo vključeval kvadratek 500+ ali, kot mu rečem ljubkovalno, #beremšpeh. Sem sodijo knjige, za katere si je potrebno vzeti še nekaj dodatnega časa zaradi njihove dolžine, knjige, ki jih včasih potiskamo na stranski tir zaradi naših prenatrpanih urnikov in pomanjkanja koncentracije. Največkrat brane so bile naslednje: Cigan, ampak najlepši (Novak), Harry Potter in feniksov red (J.K. Rowling), Jezero (Golob) in Pokliči gospo Božičkovo (Matthews) – vse po 3x. Tokrat je to bil tudi kvadratek, ki je bil deležen največ jamranja (:D) – našlo se je kar nekaj prebranih knjig, katerim jih je do 500 strani manjkalo zgolj nekaj in zato niso prišle v poštev (npr. Virus in Amerikanka).


Sedaj je zaključeno še zadnje poglavje zimskega binga 2020. Naslednji, poletni bingo 2021, se prične 15. junija 2021, tako da si lahko datum kar obkrožite na koledarčkih. Kartonček bo znan že vsaj kak teden prej in objavljen tudi tukaj z vsemi potrebnimi datotekami/navodili. Poletni bingo bo običajnega 5×5 formata z bonus kvadratkom v sredini, in bo trajal do 31. avgusta 2021.

Pridno berite še naprej!

4 komentarjev
21 všečkov
Prejšnji: Jurij Hudolin: Pastorek (življenje na hudičevi zemlji 1987-1990)Naslednji: #58: Eva Ule

Podobni prispevki

Komentarji

 • […] Predlagam, da si prebrana dela zapisuješ sproti, saj ti bo tako lažje na koncu, ko mi boš moral_a seznam in kartonček posredovati nazaj, če […] Preberi več[…] Predlagam, da si prebrana dela zapisuješ sproti, saj ti bo tako lažje na koncu, ko mi boš moral_a seznam in kartonček posredovati nazaj, če boš želel_a sodelovati v žrebu (pa četudi boš prebral_a zgolj eno ali dve knjigi, vse šteje!). Vesela bom tudi kartončkov tistih, ki v končnem žrebu ne bi želeli sodelovati, saj bom ob zaključku aktivnosti pripravila pregled prebranih del in nekaj statistike (za primer si lahko ogledate povzetek zimskega binga 2020). […] Read Less

 • […] aktivnosti pripravila pregled prebranih del in nekaj statistike (za primer si lahko ogledate povzetek zimskega binga 2020). Če si brez idej ali če nisi […] Preberi več[…] aktivnosti pripravila pregled prebranih del in nekaj statistike (za primer si lahko ogledate povzetek zimskega binga 2020). Če si brez idej ali če nisi prepričan_a česa se lotiti za katerega od kvadratkov, me vedno […] Read Less

 • Tanja

  15. februarja, 2021 at 12:11
  Odgovori

  Odločno izdelana statistika z zanimivimi podatki. Se že veselim poletnega binga 🙂🙂

  • Sandra
   to Tanja

   15. februarja, 2021 at 13:10
   Odgovori

   Najlepša hvala, Tanja! In tudi jaz. :D Najprej kak mesec pavze od bingomanije, potem se bo pa že treba vreči v planiranje.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja