Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek
Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica)

Poletni bingo 2021

Dobrodošli v novi sezoni poletnega knjižnega binga!

Od 15. junija do 31. avgusta bomo beležili prebrane knjige, gledali, če sodijo v katerega od bingo kvadratkov in brskali po knjižnih policah, da bi našli tisto knjigo, ki nam bo prinesla bingo ali 5 v vrsto. Obenem bomo o knjigah klepetali na Instagramu in Facebooku, si podajali bralne predloge, izmenjevali mnenja, navijali en za drugega.

Pred pričetkom bodo tu na blogu in na Instagram profilu @dozadnjestrani objavljeni še seznami bralnih predlogov za nekatere izmed kvadratkov. Svoje predloge bodo delile tudi nekatere založbe, ki so se prijazno odločile podpreti našo bralno aktivnost tudi s knjižnimi nagradami. V nekaterih spletnih knjigarnah boste bralci imeli na voljo kode za popuste. Ob glavnem bingu izzivu se bo odvijal tudi bonus foto izziv, ki ni obvezen za sodelovanje.

Pestro in zabavno bo!


NAVODILA

Ko prebereš knjigo, ki ustreza enemu od kvadratkov na bingo kartončku, kvadratek prečrtaj in naslov knjige ter avtorja zapiši na seznam prebranih del. Bingo dosežeš takrat, ko imaš prečrtano celo vrstico/stolpec/diagonalo (oz. 5 kvadratkov). Sredinski kvadratek (morska zvezda) je ‘bonus kvadratek‘ in je že v štartu prečrtan pri vseh. Za bingo šteje vsaka knjiga, ki ustreza zahtevam določenega kvadratka in ki si jo zaključil_a med 15. junijem in 31. avgustom 2021. Igramo po pravilu 1 knjiga na 1 kvadratek, torej z 1 knjigo ne moreš prečrtati treh kvadratkov, četudi ustreza večim.

Predlagam, da si prebrana dela zapisuješ sproti, saj ti bo tako lažje na koncu, ko mi boš moral_a seznam in kartonček posredovati nazaj, če boš želel_a sodelovati v žrebu (pa četudi boš prebral_a zgolj eno ali dve knjigi, vse šteje!). Vesela bom tudi kartončkov tistih, ki v končnem žrebu ne bi želeli sodelovati, saj bom ob zaključku aktivnosti pripravila pregled prebranih del in nekaj statistike (za primer si lahko ogledate povzetek zimskega binga 2020).

Če si brez idej ali če nisi prepričan_a česa se lotiti za katerega od kvadratkov, me vedno lahko kontaktiraš in ti bom podala nekaj predlogov. Bralni seznami za določene kvadratke bodo dostopni @dozadnjestrani in na Knjižnem kažipotu, povezave do vseh pa bo mogoče najti tudi v tej ‘glavni objavi’.


 


KVADRATKI

500+ – preberi knjigo, ki ima 500 ali več strani (#beremšpeh)

slovenska poezija – preberi pesniško zbirko domače poezije

Grčija, Turčija, Ciper – preberi knjigo, ki se odvija v eni izmed navedenih držav ali ki jo je napisal_a avtor_ica iz ene izmed navedenih držav (seznam predlogov)

domača polica – pobrskaj med knjigami na domači polici in preberi eno izmed njih

naslov = 5 besed ali več – preberi knjigo, katere naslov je sestavljen iz najmanj petih besed

risoroman – preberi strip ali risoroman (lanskoletni seznam predlogov)

2021 – preberi knjigo, ki je (v izvirniku ali prevodu) izšla leta 2021

znani pišejo – preberi knjigo, ki jo je napisal nekdo, ki sicer primarno ni pisatelj_ica, temveč ga poznamo iz sveta zabave, športa, tudi politike (npr. igralci, nogometaši, voditelji, itd.)

women’s prize for fiction – preberi knjigo, ki je prejela nagrado women’s prize for fiction (prej imenovana tudi ‘Orange prize for fiction,’ ‘Orange Broadband prize for fiction’ in ‘Baileys women’s prize for fiction’) ali bila v ožjem izboru za slednjo (seznam vseh nagrajenk in nominirank najdete na Wikipediji, seznam prevedenih del pa najdete tukaj)

vojna – preberi knjigo, ki se dogaja v vojnem obdobju ali pa se ukvarja s posledicami vojne

starostniki – preberi knjigo, kjer je osrednji lik starostnik (starost 65+) ali tematizira staranje

flora – preberi knjigo, kjer se v naslovu skriva ime rastline ali cvetlice; v poštev pridejo tudi trava, gozd, vrt, travnik, bilke, ip. (seznam predlogov)

ljubezenski roman – preberi knjigo, ki jo lahko uvrstimo med ljubezenske romane

izšlo pred l. 1990 – preberi knjigo, ki je v izvirniku izšla pred letom 1990 (torej 1989 ali prej)

LGBT+ – preberi knjigo, ki jo lahko uvrstimo med LGBT+ literaturo: glavni lik je homoseksualne, biseksualne spolne usmerjenosti ali pa gre za trans osebo, v poštev pride tudi katera druga označba, ki jo zaobjema + v kratici (lanskoletni seznam predlogov)

kratke zgodbe – preberi zbirko kratkih zgodb (lanskoletni seznam predlogov, še 10 predlogov pa najdeš na knjižnem blogu Badgerka)

krimič ali triler – preberi knjigo, ki jo lahko uvrstimo med kriminalne romane ali trilerje

rožnato – preberi knjigo z naslovnico, kjer prevladujejo rožnati odtenki

mladinsko – preberi knjigo, ki jo lahko uvrstimo v mladinsko književnost ali kjer je osrednji lik najstnik

pisemski roman – preberi roman v pismih, šteje tudi elektronska pošta (seznam predlogov)

knjigogram – preberi knjigo s seznama knjižnih priporočil slovenskih knjigogramov (seznam predlogov)

-100 – preberi knjigo, ki ima 100 ali manj strani

je tudi film ali serija – preberi knjigo, ki je že bila adaptirana v film ali televizijsko serijo

šport – preberi knjigo, kjer je osrednji lik profesionalni športnik ali resen ljubiteljski rekreativec ali kjer se dogajanje osredotoča na svet športa


DRUGO

Za sodelovanje v žrebu bo potrebno oddati seznam prebranih del. To meni olajša končno štetje vaših točk/mest v žrebu ter olajša sestavljanje statistike. Tokrat se bodo kartončki oddajali preko Google Forms, saj mi sortiranje mailov in zasebnih sporočil enostavno vzame preveč časa. Kartončke lahko oddate tukaj.

Ob strani bo potekal tudi dodaten foto izziv, ki ga najdete tukaj. Le-ta ni obvezen za sodelovanje niti za končno sodelovanje v žrebu. Je izključno dodatna popestritev za tiste, ki bi si tega morebiti želeli.

Vabljen_a si, da tekom sodelovanja in branja na Instagramu slediš ključniku #poletnibingo2021 in ga uporabljaš v svojih objavah ali storyjih. Na obojih me lahko tudi označiš (@dozadnjestrani), saj bom tako lahko vaše objave in storyje (občasno) delila tudi z drugimi. Vaše objave redno spremljam, vsakih nekaj tednov pa znova prebrskam vaše fotografije in jih objavim v kolažu na svojem profilu (z navedbo avtorstva, seveda). Če je vaš profil zaseben, potem objav žal ne vidim. V kolikor bi želeli, da se vaše fotografije pojavljajo v prej omenjenih kolažih, mi jih pošljite.

Po zaključku, 31. avgusta, boste imeli deset dni časa, da oddate svoje sezname prebranih knjig, nato pa bom med vsemi sodelujočimi izžrebala nagrajence, ki bodo prejeli različne nagrade (več o donatorjih nagrad spodaj).


NAGRADE

Med vsemi oddanimi kartončki bodo izžrebani nagrajenci: vsaka prebrana knjiga vam prinese 1 mesto v končnem žrebu, vsak dobljen bingo pa še dodatna 3 mesta. Nagradni sklad sestavljajo knjižne nagrade, ki jih donirajo založbe. Za vse nagrade se tako lepo zahvaljujem založbam Hiša knjig, Beletrina, KUD Sodobnost International, Vida, Litera, LUD Literatura in založba Pivec.

Za nagradni žreb veljajo pravila, ki jih najdete v naši Politiki zasebnosti v razdelku ‘nagradne igre’. Za žreb veljajo kartončki oddani do 10. septembra ob polnoči. Žreb bo opravljen na storyjih Instagram profila @dozadnjestrani v nedeljo 12. septembra. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti in bodo imeli 72 ur časa, da nagrado sprejmejo. V nasprotnem primeru se bo žreb za dotično nagrado ponovil. Vsak sodelujoči je lahko izžreban izključno enkrat.


POMEMBNI DATUMI

13. junij – Instagram Live na @dozadnjestrani: o bingu, razpredelnici, kvadratkih, pogostih vprašanjih (klik!)
15. junij – začetek
15. avgust – omogočena oddaja seznamov prebranih del (klik!)
31. avgust – zaključek
10. september – zadnji dan za oddajo seznamov prebranih del
12. september – žreb


ODDAJA KARTONČKOV

Kartončki se oddajajo prek Google Forms: KLIK!

Zadnji dan za oddajo je 10. september. Kartončki oddani 11. septembra ali kasneje bodo upoštevani v končni statistiki, ne pa tudi v nagradnem žrebu.

Ko prejmem vaš izpolnjen obrazec, vam bom v roku 24h poslala potrdilo o prejemu (ziher je ziher!) – ali na e-mail ali na vaš Instagram račun. 


Vedno sem na voljo za morebitna vprašanja, ali preko Instagram računa ali preko e-maila (dozadnjestrani@gmail.com) ali spodaj v komentarjih. Vedno z veseljem pomagam tudi s knjižnimi priporočili.

Hvaležna sem vsem, ki sodelujete, delite, objavljate. Če nas je več, je vsekakor aktivnost bolj zabavna, obenem pa smo drug drugemu v vzpodbudo. Kot že večkrat bi rada poudarila, da število prebranih knjig ni pomembno. Včasih je že 1 prebrana knjiga za marsikoga velik uspeh. Bingo naj služi zabavi in branju izven običajnih okvirjev, nikakor pa naj ne postane tekmovanje z drugimi ali še en vir stresa.

Za prenos Wordove datoteke s kartončkom in razpredelnico klikni sledečo povezavo: POLETNI KNJIŽNI BINGO 2021 črnobelo.

0 komentarjev
28 všečkov
Prejšnji: Poletni bingo 2021: knjigogramNaslednji: Poletni bingo 2021: založba Vida

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja