Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Poletni bingo 2022

Nova sezona poletnega binga je tu!

Poletni knjižni bingo je nazaj! Vroči poletni meseci so tu in kaj je lepšega od poležavanja v senci s hladno limonado in knjigo v roki? Od 15. junija do 31. avgusta bomo prečrtavali prebrane knjige na bingo kartončku, brskali po bralni seznamih, bili na lovu za knjigami in, predvsem, uživali v branju. Poletni bingo je večji, daljši in obvezen spremljevalec v poletnih mesecih. O knjigah bomo čebljali na Instagramu in Facebooku, prav tako pa se lahko z drugimi bralci družite v skupini na portalu Goodreads.

Tudi tokrat je za konec pripravljen kupček knjižnih nagrad. Družbo nam bodo namreč delale sodelujoče založbe in samozaložniki. Z vizualno podobo mi je na pomoč priskočila Klara Jager, ki je zaslužna za vse ilustracije.

Ob glavnem bingo izzivu se bodo odvijali še različni manjši izzivi, ki jih boste lahko našli na Instagramu ter Facebooku in jih tam tudi opravljali. Nekateri bodo služili v razmislek, drugi bodo preizkušali vašo ustvarjalno žilico, spet tretji bodo zahtevali nekaj fotografske spretnosti. Verjamem, da se bomo tudi to poletje imeli skupaj nadvse fino in da bomo jesen pričakali s kupčkom krasnih prebranih knjig.


NAVODILA

Ko prebereš knjigo, ki ustreza enemu od kvadratkov na bingo kartončku, kvadratek prečrtaj in naslov knjige ter avtorja zapiši na seznam prebranih del. Bingo dosežeš takrat, ko imaš prečrtano celo vrstico/stolpec/diagonalo (oz. 5 kvadratkov). Sredinski kvadratek (morska zvezda) je ‘bonus kvadratek‘ in je že v štartu prečrtan pri vseh. Za bingo šteje vsaka knjiga, ki ustreza zahtevam določenega kvadratka in ki si jo zaključil_a med 15. junijem in 31. avgustom 2021. Igramo po pravilu 1 knjiga na 1 kvadratek, torej z 1 knjigo ne moreš prečrtati treh kvadratkov, četudi ustreza večim.

Predlagam, da si prebrana dela zapisuješ sproti, saj ti bo tako lažje na koncu, ko mi boš moral_a seznam in kartonček posredovati nazaj, če boš želel_a sodelovati v žrebu (pa četudi boš prebral_a zgolj eno ali dve knjigi, vse šteje!). Vesela bom tudi kartončkov tistih, ki v končnem žrebu ne bi želeli sodelovati, saj bom ob zaključku aktivnosti pripravila pregled prebranih del in nekaj statistike (za primer si lahko ogledate povzetek zimskega binga 2020).

Če si brez idej ali če nisi prepričan_a česa se lotiti za katerega od kvadratkov, me vedno lahko kontaktiraš in ti bom podala nekaj predlogov. Bralni seznami za določene kvadratke bodo dostopni tudi na @dozadnjestrani, povezave do vseh pa bo mogoče najti tudi v tej ‘glavni objavi’.


POGOSTA VPRAŠANJA

Ali moram brati v slovenščini?
Bereš lahko v kateremkoli jeziku: slovenščini, angleščini, španščini, italijanščini, nemščini, itd. Kateremkoli!

Ali lahko začnem brati že pred uradnim začetkom?
Nič ni narobe, če začneš prej, vendar za izziv štejejo izključno knjige, ki jih zaključiš med 15. junijem in 31. avgustom. Če povem drugače: lahko začneš brati prej, vendar moraš knjigo zaključiti znotraj časovnega okvirja izziva.

Ali lahko z eno knjigo pokrijem več kvadratkov?
Ne, igramo ena knjiga na en kvadratek.

Ali lahko preberem več knjig za en kvadratek?
Lahko, vendar bo v končno statistiko všteta zgolj ena.

Ali lahko berem knjige, ki sem jih že prebral_a?
Vsekakor!

Ali moram nujno brati romane?
Če navodila za kvadratek to zahtevajo, potem moraš prebrati roman. Če v navodilih piše zgolj ‘knjiga’ to pomeni, da imaš povsem proste roke z izbiro zvrsti.

Ali moram sodelovati na Instagramu?
Ne, Instagram račun ni pogoj za sodelovanje v izzivu, četudi večji delež dogajanja res leži prav tam.

 


Poletni bingo 2022 kartonček

Ilustracije za poletno bingo sezono je prispevala ilustratorka Klara Jager, vse ilustracije so njeno avtorsko delo. Sledite ji lahko tudi na Instagramu.


KVADRATKI

Spodaj najdete podrobnejša navodila za vse tokratne bingo kvadratke. Seznam bo pred začetkom binga redno osvežen z dodatnimi predlogi za branje in dopolnjen z odgovori na vprašanja, ki se pogosto pojavljajo.

FILM/TV – preberi knjigo, ki je bila adaptirana v film ali televizijsko serijo

 • Štejejo knjige, ki so že bile adaptirane in adaptacije že premierno predvajane (in ne takšne, ki so še v fazi načrtovanja ali produkcije).

DRUGA PRILOŽNOST – daj drugo priložnost knjigi, ki si jo v preteklosti iz kateregakoli razloga odložil_a in je ostala nedokončana

 • Če takšna knjiga ne obstaja, potem lahko drugo priložnost ponudiš avtorici_ju, ki te je v preteklosti razočaral_a.

LJUBEZENSKI ROMANpreberi roman z ljubezensko tematiko

SERIJA – preberi knjigo, ki sodi v serijo knjig

 • Lahko gre za 1., 2. ali katerikoli drugi del znotraj serije.

500+ – preberi knjigo, ki ima 500 ali več strani (#beremšpeh)

SLOVENSKA ZGODOVINA – preberi knjigo, ki tematizira zgodovinske dogodke Slovenije oz. dogodke, ki so se odvili na današnjem področju Slovenije

KARIBI – preberi knjigo, ki se odvija na področju Karibskih otokov, ali knjigo avtorja, ki prihaja iz tega območja

 • Države, ki pridejo v poštev najdete v tej Instagram objavi skupaj z nekaterimi bralnimi predlogi.

1850-1950 – preberi knjigo, ki je (v izvirniku ali prevodu) izšla med (in vključno z) letoma 1850 in 1950

LGBT+ – preberi knjigo, ki jo lahko uvrstimo med LGBT+ literaturo

 • Glavni lik je homoseksualne, biseksualne spolne usmerjenosti ali pa gre za trans osebo, v poštev pride tudi katera druga označba, ki jo zaobjema + v kratici. Starejši seznam predlogov se nahaja na Instagramu.

KRATKE ZGODBE – preberi zbirko kratkih zgodb

100-200 – preberi knjigo, ki ima med 100 in 200 strani

 • Tudi točno 100 ali 200 šteje.

DOMAČA POLICA – pobrskaj med knjigami na domači polici in preberi eno izmed njih

RISOROMAN – preberi strip ali risoroman

VSAKE OČI IMAJO SVOJEGA MALARJA – preberi knjigo, ki si jo v roke vzel_a zgolj zarad naslovnice, ali katere naslovnica je res navdušila

ZLATA HRUŠKA – preberi knjigo, ki je prejela priznanje kakovosti zlata hruška

 • Priznanje zlata hruška se podeljuje kakovostnim mladinskim knjigam v štirih kategorijah: za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo, za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo, za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo in za prevedeno mladinsko poučno knjigo.
 • Med prejemniki lahko brskate na tej spletni strani (klik na ‘IŠČI’ vas bo odpeljal na COBISS+), za nasvet pa lahko povprašate tudi v svoji lokalni knjižnici.

SONČNI ZAHOD – preberi knjigo, katere naslovnica je v vsaj eni od barv sončnega zahoda

2022 – preberi knjigo, ki je (v izvirniku ali prevodu) izšla leta 2022

PO SVETU – preberi potopis ali potopisni roman

KNJIGOGRAM – preberi knjigo s seznama knjižnih priporočil slovenskih knjigogramov

 • Seznam najdete v tej blog objavi.
 • Prebrana knjiga mora biti na seznamu predlogov – ne gre za poljubno knjigo, ki ste jo zasledili na katerem od knjižnih profilov.

DISTOPIJA – preberi knjigo, ki jo lahko uvrstimo v žanr distopije

PESNICE – preberi pesniško zbirko ženske avtorice

KRIMIČ ALI TRILER – preberi knjigo, ki jo lahko uvrstimo med kriminalne romane ali trilerje

DOBER TEK – preberi leposlovno delo, kjer se v naslovu skriva hrana ali obrok

 • Šteje sadje, zelenjava, sladkarije, različne jedi – vse, kar se lahko poje! Prav tako pa zajtrk, kosilo, malica, večerja.
 • Kar se popije, ne šteje (mleko, voda, vino, itd.).
 • Na Instagramu najdete seznam predlogov.

BIBLIO – preberi knjigo, kje so v središču branje, knjige, bralci, ljubezen do pisane besede oz. ki je tako ali drugače povezana z bibliofilijo


DRUGO

Za sodelovanje v žrebu bo potrebno oddati seznam prebranih del. To meni olajša končno štetje vaših točk/mest v žrebu ter olajša sestavljanje statistike. Kartončki se bodo oddajali preko Google Forms, kot ste zdaj že navajeni. Povezava za oddajo obrazca bo objavljena proti izteku binga.

Ob strani bodo potekali tudi dodatni mini izzivi, ki bodo objavljeni na mojem Instagram računu in na Facebook strani. Niso obvezni za sodelovanje niti za končno sodelovanje v žrebu. So izključno dodatna popestritev za tiste, ki bi si tega morebiti želeli.

Vabljen_a si, da tekom sodelovanja in branja na Instagramu slediš ključniku #poletnibingo2022 in ga uporabljaš v svojih objavah ali storyjih. Na obojih me lahko tudi označiš (@dozadnjestrani), saj bom tako lahko vaše objave in storyje (občasno) delila tudi z drugimi. Vaše objave redno spremljam, vsakih nekaj tednov pa znova prebrskam vaše fotografije in jih objavim v kolažu na svojem profilu (z navedbo avtorstva, seveda). Če je vaš profil zaseben, potem objav žal ne vidim. Če bi želeli, da se vaše fotografije pojavljajo v prej omenjenih kolažih, mi jih pošljite.

Po zaključku, 31. avgusta, boste imeli še deset dni časa, da oddate svoje sezname prebranih knjig, nato pa bom med vsemi sodelujočimi izžrebala nagrajence, ki bodo prejeli različne nagrade (več o donatorjih nagrad spodaj).


NAGRADE

Med vsemi oddanimi kartončki bodo izžrebani nagrajenci: vsaka prebrana knjiga vam prinese 1 mesto v končnem žrebu, vsak dobljen bingo pa še dodatni 2 mesti. Nagradni sklad sestavljajo knjižne nagrade, ki jih donirajo sodelujoče založbe ali samozaložniki.

Seznam nagrad se bo pred začetkom poletnega binga še posodobil.

Za nagradni žreb veljajo pravila, ki jih najdete v naši Politiki zasebnosti v razdelku ‘nagradne igre’. Za žreb veljajo kartončki oddani do 10. septembra ob polnoči. Žreb bo opravljen na storyjih Instagram profila @dozadnjestrani v soboto 17. septembra. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti in bodo imeli 72 ur časa, da nagrado sprejmejo. V nasprotnem primeru se bo žreb za dotično nagrado ponovil. Vsak sodelujoči je lahko izžreban izključno enkrat.


POMEMBNI DATUMI

15. junij – začetek
18. avgust omogočena oddaja seznamov prebranih del
31. avgust – zaključek
10. september – zadnji dan za oddajo seznamov prebranih del
17. september – žreb


ODDAJA KARTONČKOV

Kartončki se oddajajo prek Google Forms

Zadnji dan za oddajo je 10. september. Kartončki oddani 11. septembra ali kasneje bodo upoštevani v končni statistiki, ne pa tudi v nagradnem žrebu.


GRAFIČNE PREDLOGE

Uporabniki Instagrama lahko koristite tudi pripravljene predloge za storyje. Ko končate z branjem, knjigo ocenite in na kratko pokomentirajte ter objavite v vaš story. Najdete jih na Google Drive. Če povezava ne deluje, mi piši na mail in ti jih pošljem. 🙂


Na voljo sem vam za vsa vprašanja, prek Instagram računa, prek e-maila dozadnjestrani(at)gmail(dot)com ali spodaj v komentarjih. Z veseljem pomagam tudi s knjižnimi priporočili, če le lahko

Hvala vsem, ki se boste tudi tokrat pridružili bralnemu izzivu in prav lepa dobrodošlica vsem, ki z nami berete prvič.

Za prenos Wordove datoteke s črno-belim kartončkom in razpredelnico klikni sledečo povezavo: POLETNI-KNJIZNI-BINGO-2022

0 komentarjev
27 všečkov
Prejšnji: Poletni bingo 2022: knjigogramNaslednji: #92: EVA KURNIK

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja