Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Poetični bingo 2024

Draga ljubiteljica, dragi ljubitelj poezije in ti, ki bi to rad_a postal_a – poetični bingo (po domače pingo), se vrača, ker so tisti, ki so bili z nama v prvi sezoni, želeli, da se poezija bere tudi v 2024!

Če boš z nami prvič, si lahko prebereš lansko objavo o pingu, kjer najdeš nekaj usmeritev in napotkov, če nisi prepričan_a, ali je to zate ali ne.

V objavi so tudi povezave na nekaj Martininih objav o tem, kako (začeti) brati poezijo.

Sama lahko napišem le to, kar iskreno tudi mislim. Poezija je taka kot vsak drug literarni žanr. Za nekoga je rešiteljica, za drugega bav-bav. In ni res, da je nerazumljiva, pretenciozna in strašna, samo vedeti moraš, kje in kako začeti. Z malo pomoči tistih, ki imamo poezijo radi, lahko poezijo povabiš k sebi in spoznaš, da ti lahko da marsikaj. Če ne kaj drugega, kak krasen verz, ki ga lahko uporabiš kot voščilo, z njim narediš vtis na simpatijo, ali učitelje, lahko pa verz, ki se ti usede v srce, postane tatu. Ker – poezija povsod okoli nas, pa ni nujno, da je zapisana v verze!

Če te je vsaj malo zamikalo, da poskusiš in se pridružiš pingo družinici, je zdaj pravi čas.

Začenjamo namreč zdaj!

NAVODILA

Poetični bingo je formata 4 x 4, torej se v bistvu igramo 4 v vrsto (veljajo stolpci, vrstice in diagonali). Končan bingo ima tako 16 prebranih knjig in možnih 10 bingov.

Igramo se do 31. decembra 2024.

V mreži 4 x 4 najdeš 16 različnih kategorij za branje poezije. V veliki meri sva upoštevali predloge sodelujočih iz prve sezone, enake kot lani pa ostajajo kategorije otroška poezija ter slovenski avtorji & nagrade, slednji v malo bolj omejenem smislu.

KAKO DO BINGA?

Ko pesniško zbirko, ki ustreza posamezni kategoriji, prebereš, izpolniš en izziv/kvadratek. 4 izpolnjeni kvadratki v vrstici, stolpcu ali diagonali ti prinesejo 1 bingo. Z 1 prebrano pesniško zbirko izpolniš 1 kvadratek, če spada v več kategorij, se sam_a odločiš za eno.

So pa pri vseh kategorijah mišljeni avtorji vseh spolov, razen kjer je izrecno napisano drugače, prav tako lahko berete v katerem koli jeziku, če le-ta ni določen s kategorijo.

Upoštevate lahko tudi morebitne letos že prebrane pesniške zbirke.

V objavi spodaj najdeš #pingo (poetični bingo) mrežo ter razlage kategorij. Vse, povezano s poetičnim bingom, pa bo zbrano in shranjeno tudi med highlightsi na najinih IG profilih.

#PINGO NAGRAJUJE

Ob koncu leta bova z Martino objavili še povezavo do obrazca, kamor boš vpisal_a dosežke, midve pa bova med vsemi žrebali (najmanj) 5 nagrajencev, ki bodo prejeli knjižne nagrade.

V žreb gre vsak, ki doseže vsaj en bingo. Imena tistih, ki boste prebrali vseh 16 pesniških zbirk (10 bingov), bodo v žrebu dvakrat.

Nagrade poklanjajo slovenske založbe/samozaložniki, za kar se jim najlepše zahvaljujeva.

Za vsa morebitna vprašanja sva z Martino na voljo na IG (@amelie.knjigomoljka & @izposojevalka_besed), prosiva pa, da najprej dobro prebereš navodila v objavah, preden postaviš vprašanje, katerega odgovor se morda tam že skriva.

Pri objavah na IG (tudi to je spodbuda in promocija poezije, za kar se že zdaj zahvaljujeva) prosiva, uporabljaj ključnika #poeticnibingo in #pingo ter naju označi na objavah. Občasno vas bova na IG povprašali po trenutnem #pingo branju, da mogoče še komu pomagamo z idejami.

Tekom leta bo sledil še kak nebralni izziv, povezan s poezijo, zagotovo pa pripraviva še kak priporočilni seznam za posamezne kategorije. Vse se bo sproti dodajalo tako na IG kot tudi v to objavo na blogu.

Prijazno si povabljen_a tudi k prebiranju objav o poeziji na Martininem profilu, pokukaš pa lahko tudi v kategorijo Knjižnica literatov tu na blogu, kjer najdeš predstavitve mladih slovenskih literatov, saj je med njimi veliko pesnikov. Morda prav med njihovimi zbirkami najdeš kakšno primerno zbirko, da z njo zapolniš katerega od danih kvadratkov. Ali pa v objavi “upokojenega” izziva Abeceda poezije.

Vsem nam želiva eno krasno raziskovanje poezije, v mislih pa imejmo naslednje:

Le če bereš zase in v svojem tempu, si nagrajen_a z najlepšimi bralnimi izkušnjami.

Prijetno branje želiva in naj živi #pingo!

POETIČNI BINGO

RAZLAGA KATEGORIJ

domača polica – preberi pesniško zbirko z domače knjižne police

2023 – preberi pesniško zbirko, ki je izšla v letu 2023

haiku – preberi pesniško zbirko haikujev

srednješolsko berilo – preberi pesniško zbirko avtorja iz srednješolskega berila (avtorja, ki ste ga obravnavali pri pouku slovenskega jezika v srednji šoli)

glasba – preberi pesniško zbirko avtorja, ki je hkrati tudi glasbenik (nekaj predlogov: Vlado Kreslin, Jernej Dirnbek, Tone Kregar, Bob Dylan, Rade Šerbedžija, Matej Krajnc, Gal Gjurin, Patti Smith, Leonard Cohen, Lana Del Rey; veljajo tudi pesmarice izvajalcev/skupin)

Balkan – preberi pesniško zbirko avtorja, rojenega v državi, katere celotno ozemlje leži na Balkanu (Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Črna gora, Grčija, Kosovo, Makedonija)

pesmi štirih – preberi pesniško zbirko enega izmed 4 pesnikov: Janez Menart, Tone Pavček, Ciril Zlobec, Kajetan Kovič; velja tudi njihova skupna zbirka z naslovom Pesmi štirih

žival – preberi pesniško zbirko, ki ima v naslovu katerokoli žival, velja tudi sama beseda žival

Svetlana Makarovič – preberi pesniško zbirko Svetlane Makarovič (ki je letos 1. januarja praznovala 85. rojstni dan)

100 + – preberi pesniško zbirko, ki ima več kot 100 strani

ogenj, voda, zemlja, zrak – preberi pesniško zbirko, ki ima v naslovu eno izmed besed ogenj, voda, zemlja ali zrak (veljajo tudi pridevniki)

začetnica imena – preberi pesniško zbirko, katere naslov se začne s prvo črko tvojega imena

Islandija – preberi pesniško zbirko avtorja, rojenega ali trenutno živečega na Islandiji

čas – preberi pesniško zbirko, ki ima v naslovu besedo čas (ali njene izpeljanke)

otroška – preberi otroško pesniško zbirko, ki ima več kot 40 strani

Jenkova nagrada – preberi pesniško zbirko, za katero je avtor prejel Jenkovo nagrado ali bil zanjo nominiran

Grafike si lahko shranite kot slike, da vam bodo v pomoč pri črtanju kvadratkov, lepljenju v bralne dnevnike ali kako drugače. Če želite, mi lahko pišete tudi na
e-naslov izposojevalka.besed@gmail.com, vam pošljem originale ali delim z vami predloge v Canvi.

Pesem je približevanje atomskemu jedru samega sebe. Je imenovanje neznanega. Ali ime za tisočkrat imenovano z novimi besedami, v novi igri ritma, besed in tišin. Od vseh ljudi sem na koncu koncev sam sebi največja skrivnost. In če je poezija iskanje svojega hrupa in miru, povezovanje slednjih v govorico, torej iskanje svoje govorice, ki je neznana, potem je pesem slika mojih uspehov in neuspehov na obodnici nevarne skrivnosti, ki sem jaz sam.

(- Dane Zajc, iz eseja Igra besed in tišin, 1972 -)

0 komentarjev
2 všečkov
Prejšnji: Zimski bingo 2024Naslednji: Mariana Enriquez: The Dangers of Smoking in Bed

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja