Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica) Gael Faye - Mala dežela (naslovnica)
Napisala Sandra  /  05. februarja, 2024
Preberi prispevek

Poetični bingo

Ja, ja, vas že vidim, kako zavijate z očmi. Pa je res potreben še en knjižni izziv v vrsti vseh, s katerimi nam je (bo) letos postregel knjigogram ? No, nama z Martino se zdi, da je. Ker je to bingo poezije, branje poezije pa je še zmeraj (pre)pogosto žanrski bav bav. In poezijo še zmeraj bere (pre)malo ljudi. Odgovori na vprašanja, zakaj poezije ne berejo, so si navadno zelo podobni.

Poezija je dolgočasna.

Ne znam brati poezije.

Poezije ne razumem.

Ne vem, kje naj se lotim?

Kako naj najdem pravo pesniško zbirko?

Odgovore na ta in druga vprašanja je v IG objavah zbrala Martina, in tako sem pravzaprav prišla na idejo, da bi lahko skupaj pripravili en poetični izziv. Obe ljubiteljici poezije, strastni bralki in promotorki poezije. Kaj lahko gre narobe? 

Tako je nastal poetični bingo.

NAVODILA

Poetični bingo je formata 4×4, torej se v bistvu igramo 4 v vrsto (veljajo stolpci, vrstice in diagonali). Končan bingo ima tako 16 prebranih knjig in možnih 10 bingov. Igramo se do 15. decembra 2023.

V mreži 4×4 najdete 16 različnih kategorij za branje poezije. Ko pesniško zbirko, ki ustreza posamezni kategoriji prebereš, izpolniš en izziv/kvadratek. 4 izpolnjeni kvadratki v vrstici, stolpcu ali diagonali ti prinesejo 1 bingo. Z 1 prebrano pesniško zbirko izpolniš 1 kvadratek, če spada v več kategorij, se sam odločiš za eno.

So pa pri vseh kategorijah mišljeni avtorji vseh spolov, razen kjer je izrecno napisano drugače.

Berete lahko v katerem koli jeziku, razen kjer je izrecno napisano drugače.

Za prečrtanje posameznih izzivov/kvadratkov štejejo tudi letos že prebrane pesniške zbirke.

V objavi spodaj najdete #pingo (poetični bingo) mrežo ter razlage kategorij. Vse, povezano s poetičnim bingom pa bo zbrano in shranjeno tudi med highlightsi na najinih IG profilih.

Ob koncu leta bova z Martino objavili še povezavo do obrazca, kamor boste vpisali vaše dosežke, midve pa bova med vsemi žrebali (najmanj) 5 nagrajencev, ki bodo prejeli knjižne nagrade.

V žreb gre vsak, ki doseže vsaj en bingo. Imena tistih, ki boste prebrali vseh 16 pesniških zbirk (10 bingov), bodo v žrebu dvakrat.

Nagrade poklanjajo slovenske založbe/samozaložniki, za kar se jim najlepše zahvaljujeva. Naslove knjig objaviva naknadno.

Za vsa morebitna vprašanja sva z Martino na voljo na IG (@amelie.knjigomoljka & @izposojevalka_besed), prosiva pa, da najprej dobro preberete navodila v objavah, preden postavite vprašanje, katerega odgovor se morda že skriva tam.

Če boste vaša branja za poetični bingo objavljali (tudi to je spodbuda in promocija poezije, za kar se že zdaj zahvaljujeva), prosiva, uporabljajte ključnika #poeticnibingo in #pingo ter naju označite na objavah. Občasno bova naredili še kakšno objavo, katero poezijo berete (beremo), da mogoče še komu pomagamo z idejami.

Tekom leta bo sledil še kak ne bralni izziv, povezan s poezijo, zagotovo pa pripraviva še kak priporočilni seznam za posamezne kategorije. Vse se bo sproti dodajalo tako na IG kot v to objavo na blogu.

Prijazno ste povabljeni tudi k prebiranju objav o poeziji na Martininem profilu, pokukate pa lahko tudi v kategorijo Knjižnica literatov tu na blogu, kjer najdete predstavitve mladih slovenskih literatov, saj je med njimi veliko pesnikov. Morda prav med njihovimi zbirkami najdete kakšno primerno zbirko, da z njo zapolnite katerega od danih kvadratkov. Ali pa v objavi “upokojenega” izziva Abeceda poezije.

Želiva vam eno krasno raziskovanje poezije, ne pozabite pa:

Le če berete zase in v svojem tempu, ste nagrajeni z najlepšimi bralnimi izkušnjami.

Prijetno branje želiva in naj #pingo zaživi!


POETIČNI BINGO


RAZLAGA KATEGORIJ

KAJUH 

preberi pesniško zbirko Karla Destovnika Kajuha (leto 2023 je razglašeno za Kajuhovo leto!)

LETO ROJSTVA

preberi pesniško zbirko avtorja, ki je rojen istega leta kot ti

SLOVENSKA NAGRADA

preberi pesniško zbirko, za katero je avtor prejel eno od slovenskih knjižnih nagrad

ANTOLOGIJA

preberi antologijo (lahko je antologija pesnikov posameznega jezika, prostora, generacije, tematska ali žanrska antologija …)

DVOJEZIČNA

preberi dvojezično pesniško zbirko (v zbirki so objavljene pesmi v dveh jezikih)

MOJA IZBIRA

preberi pesniško zbirko po lastni izbiri (ne sme biti zbirka otroških pesmi)

NOBELOVEC

preberi pesniško zbirko z Nobelovo nagrado nagrajenega avtorja

SAMOZALOŽBA

preberi pesniško zbirko, ki jo je avtor izdal v samozaložbi

SLOVENSKA AVTORICA

preberi pesniško zbirko, ki jo je napisala slovenska pesnica

OTROŠKA

preberi pesniško zbirko, napisano za otroke

PRED 1950

preberi pesniško zbirko izdano pred letom 1950

MLAJŠI OD MENE

preberi pesniško zbirko avtorja, ki je mlajši od tebe (tvojemu leto rojstva odštej najmanj eno leto)

PRVENEC

preberi pesniško zbirko, ki je avtorjev prvenec

KLASIKA

preberi pesniško zbirko tujega ali slovenskega klasika

MOJ KRAJ

preberi pesniško zbirko avtorja, ki je rojen/živi v tvojem kraju, okolišu, regiji (velja, dokler je v isti geografski regiji kot si trenutno ti)

BARVA

preberi pesniško zbirko, ki ima v naslovu barvo

Grafike si lahko shranite kot slike, da vam bodo v pomoč pri črtanju kvadratkov, lepljenju v bralne dnevnike ali kako drugače. Če želite, mi lahko pišete tudi na
e-naslov izposojevalka.besed@gmail.com, vam pošljem originale ali delim z vami predloge v Canvi.


Pol stoletja je bila poezija raj za vzvišene bedake. Dokler nisem prišel jaz in se namestil s svojim toboganom. Kar povzpnite se nanj, če vam je prav.
A ne jezite se name, če boste odšli s krvavim nosom in usti.

(-Nicanor Parra-)

1 komentarjev
7 všečkov
Prejšnji: NAJLEPŠE OTROŠKE PRAZNIČNE KNJIGENaslednji: NAJLEPŠE OTROŠKE PRAZNIČNE KNJIGE, 2. del

Podobni prispevki

Komentarji

  • […] boš z nami prvič, si lahko prebereš lansko objavo o pingu, kjer najdeš nekaj usmeritev in napotkov, če nisi prepričan_a, ali je to zate […] Preberi več[…] boš z nami prvič, si lahko prebereš lansko objavo o pingu, kjer najdeš nekaj usmeritev in napotkov, če nisi prepričan_a, ali je to zate ali […] Read Less

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja