Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek
Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica)

NAJLEPŠE OTROŠKE PRAZNIČNE KNJIGE, 2. del

Ta objava bi morala na blog že (vsaj) med prazniki, pa se je vmes zgodilo, dogajalo … življenje.

Tako vam jo v branje ponujam zdaj, dokler se tu in tam skozi okna še zableščijo praznične lučke in dokler še ima kdo postavljeno smrečico in vsaj tri pločevinaste škatle domačih piškotov na dosegu roke. Pa za vse tiste, seveda, ki v praznični čas šele vstopate.

Pri izbiranju najlepših otroških prazničnih knjig so mi tudi tokrat pomagale prijateljice s knjigograma (pa tudi drugače!).

Barbara, @barbralka, vas vabi, da pokukate v krasno slikanico Medvedovanje (Kęstutis Kasparavičius), in se skupaj z rjavimi medvedi podate na veliko božično potovanje. Slikanica je izšla pri založbi KUD Sodobnost (2021).

Bliža se božič in družina rjavih medvedov se odpravlja na pot – obiskati želijo medvedje sorodnike širom sveta. S svojo hiško, privezano na velik balon, poletijo proti mrzlemu severu. Na poti srečajo samega medvedjega Božička, ki jim zaupa prav posebno nalogo: v njegovem imenu bodo odnesli darila svojim sorodnikom. Pot jih tako najprej ponese skoraj do severnega tečaja, kjer obiščejo v iglujih živeče bele medvede, nato poletijo v Severno Ameriko k svojim malim sorodnikom rakunom, zatem pa zavijejo v toplejše kraje: v trope k medvedom očalarjem in v Avstralijo h koalam. Odpravijo se še med medvede šobarje na Šrilanko, k pandam na Kitajsko in pred povratkom domov še med zasnežene vrhove Himalaje k himalajskim medvedom. Po dolgi poti utrujeni zaspijo in tako obiščejo še druge medvedke – drobne plišaste in tudi tiste, ki se skrivajo med zvezdami – ali pa so to le sanje?

Ta čudovita slikanica nas skupaj z medvedjo družino popelje po svetu, kjer poleg različnih vrst medvedov spoznamo tudi drugačna okolja, kulture in načine praznovanja božiča.


Beti, @knjižnibar, v branje predlaga knjigo Anica in velika skrivnost (Desa Muck). Anico je izdala založba Mladinska knjiga (2004).

Čas pred Božičem je tudi čas, ko se spomnimo, kaj so nam brali ali pa kaj smo mi brali svojim otrokom v teh dneh. Ena takih knjig, ki se je spomnim, je knjiga z naslovom Anica in velika skrivnost pisateljice Dese Muck.

Knjiga je iz zbirke Anica, ki vsebuje deset knjig. Med mladimi bralci je zbirka zelo priljubljena. saj so ji kar petkrat prisodili priznanje Moja najljubša knjiga. Pisateljica je zanjo prejela tudi Levstikovo nagrado.

In o čem knjiga govori?

Napočil je prednovoletni čas. Tako kot vsi otroci je tudi Anica v velikem pričakovanju obiska Božička. Samo še pismo mu napiše, gre petkrat spat in božični večer bo tu.

Seveda pa ne gre vse tako, kot bi moralo. Opazi, da se odrasli pred božičem čudno vedejo, se spogledujejo, si neprestano nekaj šepetajo in včasih celo utihnejo, ko se jim približa. Vendar pa skrivnosti nimajo samo odrasli. Letos imata skrivnost tudi Anica in njen prijatelj Jakob. Storita nekaj, kar polepša božični večer sošolki Marici.

Po božičnem večeru si Anica želi samo to, da bi bili vsi ljudje na svetu dobri in da bi Božičku uspelo širiti dobroto med ljudi.

Ob branju knjige se lahko pogovarjamo z otroki, kako praznike preživljajo ljudje okoli nas, kako pomembno je pomagati ljudem v stiski, na kak način jim lahko pomagamo in kako pomembno je deliti in širiti dobroto.

V knjigi so čudovite ilustracije Ane Košir, ki še dodatno pričarajo čarobno vzdušje prazničnih decembrskih dni.

Knjiga je primerna za otroke, stare med 5 in 10 let.

Beti je o knjigi že pisala na svojem IG profilu.


Druga knjiga, ki jo v branje (med prazniki) priporoča Beti, @knjiznibar, je knjiga Januarske zvezde (Kate Constable). Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga (2022).

Če nam prva predlagana knjiga pričara praznično vzdušje decembra, nas Beti s svojim drugim izborom (po)vabi v mesec januar, v morda nekoliko bolj zasanjano, z zvezdami in lunami obarvano branje.

To je knjiga, ki govori o upanju v dobro, z željo po srečnem koncu. Morda si vsak med nami prav to želi ob zaključku leta, za leto, ki je pred nami.

Gre za pustolovski roman, ki ga je napisala avstralska pisateljica, ki piše predvsem za mladino. Do zdaj je napisala deset romanov, pri nas so prevedeni trije.

Glavni liki v knjigi sta sestri Clancy (12 let) in Tash (14 let) in njun dedek, ki je po možganski kapi na invalidskem vozičku. Ima afazijo (nezmožnost govorjenja), kar še dodatno otežuje njihovo sporazumevanje. Skupaj se odpravijo na dolgo »potovanje«. Pravzaprav pravcato pustolovščino. Potujejo s taksijem, avtobusom, vlakom, osebnim avtom, veliko poti pa tudi prehodijo. V enem tednu jih pot zanese iz mesta na podeželje, od Ašrama do morja. Na tej poti se sestri zbližata kljub karakternim razlikam. Clancy je tiha, boječa, sanjava, zagledana v zvezde in preko njih išče povezavo s svojo pokojno babico. Tash pa je odločna, samozavestna in družabna. Njuna želja je, da bi dedek zapustil dom ostarelih in se vrnil v domače okolje in oskrbo. Zato potujejo in iščejo sorodnika, ki bi bil pripravljen to odgovornost prevzeti. Na poti jih magično spremljajo  luna in zvezde, za katere  Clancy  meni, da so duh njihove babice.

Ko je sedela na zadnjem sedežu avtomobila in držala dedka za eno roko, medtem ko ga je Tash za drugo, se je zazdelo, da se je na nebu za hip nekaj zasvetlikalo.

Čudovit roman, ki pokaže, kako pomembni so družina, medgeneracijski odnosi, spomini, volja, pogum. Pravzaprav vse, o čemer bi se morali, še posebej v tem prazničnem času, pogovarjati in o tem tudi razmišljati.

Priporočam! Saj je to knjiga: PUSTOLOVŠČIN, MAGIČNIH ZVEZD IN DRUŽINSKIH ODNOSOV.

Knjiga je del zbirke Z(o)RENJA in je primerna za otroke, stare med 9 in 14 let.


Alenka, @literarna_lekarna, priporoča, da skupaj z otroki (ali sami) v roke vzamete iskreno knjigo Pisma Božičku (Janja Vidmar). Knjigo je izdala založba Chiara (2020).

Priljubljena slovenska avtorica za otroke in odrasle Janja Vidmar je združila moči z imenitnim ilustratorjem Petrom Škerlom in skupaj sta ustvarila srčno, presunljivo in iskreno zbirko pisem Božičku, ki pa jih ne pišejo le otroci, temveč tudi njihovi starši. Ko jo boste prebrali, boste verjetno na obdarovanje in božični čas gledali z drugačnimi očmi.

Božiček, ki ga poznamo kot simbol osebne in družinske sreče, veselja, obilja, v knjigi Pisma Božičku ni predstavljen le kot tisti dedek, ki nosi darila, temveč kot iskren otrokov zaupnik, h kateremu se otrok obrne, ko nima nikogar, komur bi lahko zaupal svojo nemoč, skrb, bolečino, žalost, skrito ljubezen …

Če se nekatera pisma v knjigi berejo kot neskončen seznam želja igrač in drugih predmetov, ki jih zavržejo takoj, ko se pokaže priložnost za to, večina med njimi izraža otrokove globoke skrbi zase in za druge.

Zato Pisma Božičku niso ena tistih pocukranih slikanic, ki prikazujejo svet popoln in bleščeč, temveč v sebi skriva globlje sporočilo, ki bo tudi nas, odrasle, prisililo, da se ustavimo in razmislimo, kaj nam je v življenju resnično pomembno. Odlične ilustracije Petra Škerla pismom dodajo še dodatno pomensko plast.

Celoten zapis o knjigi je objavljen na Alenkinem blogu.


Moj prvi predlog je slikanica Prevelik pulover (Armelle Modéré). Izdala jo je Hiša knjig (2022), z njo pa se poleg prazničnega vzdušja morda naučimo še, kako stvari ponovno uporabiti.

Gospod Medved je na mrzel predbožični dan v skrinji našel babičin pulover. Zdi se kot nalašč za zimske dni! Toda pulover mu je prevelik, zato ga odreže in popravi, preostalo volno pa izroči svoji sosedi, gospe Jazbečevki. Ta si izdela gamaše, ostanke volne pa izroči gospe Ježevki … Vsaka žival vzame le toliko kot potrebuje, z ostanki pa pomaga drugi živali.

Zgodba nas popelje v praznično vzdušje ter nas nauči ponovne uporabe, pomena deljenja in tega, da se iskrena dobrota vedno povrne, čeprav ne nujno v obliki, ki smo jo pričakovali.


Moj drugi predlog pa magično združi dve stvari, ki na prvi pogled ne spadata ravno skupaj, dinozavre in božič! Božičozaver (Tom Fletcher) je krasna in kar malo divja praznična pustolovščina, ki jo je izdala založba Morfem (2021).

William Trundle je desetletni navdušenec nad dinozavri. Neizmerno jih obožuje; pravzaprav je to edina stvar, ki mu resnično prinaša veselje, in to je edina stvar, ki si jo resnično želi za božič, čeprav ve, da so dinozavri izumrli. William živi normalno življenje s svojim očetom, ki obožuje vse, kar je božično, vendar je William nekoliko drugačen od drugih otrok. Zaradi nesreče, ko je bil še otrok, je priklenjen na invalidski voziček.

Tako ga v šoli pogosto ustrahuje Brenda Payne, najbolj zlobna deklica v šoli. Medtem na severnem tečaju Božičkovi palčki najdejo jajce iz davnih časov, ki je po naključju dinozavrovo jajce in se celo izleže! Božiček, ki ve za Williamove dinozavrske želje, ustvari neverjetno igračo dinozavra, ki je videti popolnoma enako kot dinozaver, ki se je izlegel na severnem polu.

Med pakiranjem sani pravi dinozaver skoči na krov in nadaljevanje, ki sledi, je velika pustolovščina za Williama in dinozavra. The Christmasaurus Toma Fletcherja je čudovita božična zgodba, še posebej za otroke, ki obožujejo vse, kar je povezano z dinozavri, pa tudi praznične pravljice za dobro počutje.

O knjigi je pisala tudi Ajda, @ajda_naklada, na svojem IG profilu.


Spodaj pa še enkrat seznam dodatnih predlogov, s katerimi si lahko obogatite (praznična) branja z mulčki:
 • An Leysen, Hrestač (Morfem)
 • Chris Van Allsburg, Polarni vlak (Kres)
 • Rebecca Harry, Iščemo hiško za božično miško (Morfem)
 • Paul Bright, Božič tečnega jazbeca (Morfem)
 • Helena Kraljič, Trije dobri možje in ljubezen (Morfem)
 • Rebecca Harry, Snežkino božično darilo (Morfem)
 • Rebecca Harry, Snežkina božična želja (Morfem)
 • Kadri Lepp, O mišku, ki ni imel sani (KUD Sodobnost)
 • Apryl Stott, Pokloni prijaznost in žarek luči (Sanje)
 • Kestutis Kasparavicius, Božič, božič (KUD Sodobnost)
 • Petra Bergant, Božično darilo za jelenčka Rudija (Biberbav)
 • Kristjan Veber, Košček mojega srca (Zavod za varno igrio)
 • Tom Percival, Nevidni (Zala)
 • Sam Usher, Sneg (Zala)
 • Colleen Monroe, Želim si postati božično drevo (Skrivnost)
 • Ruth Wirelockx, Božično drevesce (Hart)
 • Mauri Kunnas, 12 daril za Božička (Mladinska knjiga)
 • Katy Hudson, Zimski dremež (Hiša knjig)
 • David Melling, Vesel božič, Oliver (Morfem)
 • Aleksandra Pinterič, Hanina božična želja (Pozitivna moč)
 • J. K. Rowling, Božični pujs (Mladinska knjiga)
 • Chiara Cioni, Čarobna božična dogodivščina (Hiša knjig)
 • Laurence Bourguignon, Miklavževi čeveljci (Hiša knjig)Še dva seznama, Knjigozavri: Praznično branje za najmlajše in Knjigozavri: Knjige o svetem Miklavžu, pa najdete na Ajdinem blogu Ajda naklada.

Če ste tudi vi pisali o kakšni otroški praznični knjigi, mi pošljite povezavo, jo bom dodala v objavo.


Najlepša hvala vsem, ki ste pripravile predloge.

 

0 komentarjev
4 všečkov
Prejšnji: Poetični bingoNaslednji: LOVRO MATIČ/TOMAŽ LAVRIČ: MALI ČRV OTO

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja