Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

#brontë2022: Moje leto s sestrami Brontë

Brontëmanija - seznam delMoja najboljša bralna odločitev leta 2021 je bila #austenmanija; osebni bralni projekt v okviru katerega sem v 2021 prebirala vsa temeljna dela Jane Austen, prebrala eno od biografij in pogledala cel kup filmskih adaptacij njenih romanov. Ker me je čas vztrajno prehiteval, vam tule na blogu še vedno dolgujem en kupček objav (obljubim, da pridejo v prihodnjih mesecih). V letu 2022 nadaljujem s podobnim ciljem, le da se bom tokrat vrtela okrog sester Brontë: Emily, Charlotte in Anne. Tekom leta bom svoja mnenja in vtise zbirala na svojem Instagram profilu in (upam, da malce bolj dosledno) objave pisala tudi na Knjižnem kažipotu.

Vsa temeljna dela sester Brontë sem razporedila po mesecih. V večini gre za eno delo na dva meseca, krajša dela imajo svoj mesec. Začela bom pri Emily in njenem edinem romanu Viharni vrh. Najdlje se bom zadržala pri Charlotte Brontë, katere romane bom brala kronološko: od prvega, ki ga je napisala, do zadnjega. Za uvod bo tako služil The Professor, ki mu bo sledil njen najbolj znan roman Sirota iz Lowooda oz. Jane Eyre. Charlottin opus bosta zaokrožila romana Shirley in Villette. Leto pa bom zaključila z Anne Brontë: v jesen me bo pospremil njen kratek roman Agnes Grey, čisto na koncu pa bo na vrsto prišla Gospa s pustega brega.

Kot že pri Austenmaniji, ste tudi tokrat vabljeni vsi, ki bi se mi radi pridružili (čeprav tole blog objavo pišem z zamudo in gre marec proti koncu. Če bo interesa dovolj bo po branj vseh dvomesečnih romanov sledila tudi video debata na Zoomu ali Google Meetu. Bralni skupini se lahko pridružite tako, da se pofočkate pri meni na Instagramu, kjer vas bom dodala v skupinski klepete, ali pa se pridružite moji skupini na portalu Goodreads, kjer prav tako klepetamo o prebranem. V slovenščino vsa dela sicer žal niso prevedena.

Brontëmanija - adaptacijeTudi letos si bom poskusila ogledati čimveč filmskih in televizijskih adaptacij, ki jih je manj kot pri Austen – zgolj tri različna dela, pri čemer imata Viharni vrh in Jane Eyre vrtoglavo število adaptacij. Odločila sem se za tiste bolj omembe vredne, ki jih najdete na fotografs iji na levi strani.

Na seznamu sta letos tudi biografsko obarvana film (Devotion) in serija (To Walk Invisible) ter dve biografiji (The Brontë Myth Lucaste Miller in The Brontës Juliet Barker, obe v angleščini).

Na zalogi imam tudi nekaj dodatnega čtiva, ki je zmes biografskega, manj poznanega in literarnih priredb. Te predloge bom z vami delila znotraj prihajajočih blog objav. Nisem prepričana, da mi jih bo uspelo prebrati letos, vsekakor pa se bom lotila romana Jean Rhys Široko sargaško morje, ko zaključim z Jane Eyre.


V preteklosti sem že prebrala Viharni vrh in Jane Eyre, vsa preostala dela sester Brontë pa se bodo v mojih rokah znašla prvič. Se že veselim! 🙂

Brontëmanija - zbrana dela

0 komentarjev
7 všečkov
Prejšnji: #87: NIKA ŠOŠTARIČNaslednji: Zimski bingo 2021: povzetek

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja