Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek
Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica)

#austen2021: Moje leto z Jane Austen

V letu 2021 sem si zadala prebrati temeljna dela angleške pisateljice Jane Austen in si pogledati vsaj eno adaptacijo vsakega njenega romana. Gre za moj osebni projekt, v okviru katerega bom tekom leta objavljala ocene, mnenja, vtise ter zanimivosti. Odločila sem se, da si že vnaprej pripravim razpored branja – 1 delo na 2 meseca. Dela si sledijo od najstarejšega (Razsodnost in rahločutnost) do zadnjega (Prepričevanje). Pri branju se mi lahko seveda pridruži kdorkoli, objavljala bom tako na Instagramu kot tudi tukaj na blogu. Če bova ob koncu vsakih dveh mesecev knjigo prebrala vsaj dva, sem odprta tudi za morebitno Zoom debato.

Na spodnji grafiki se nahaja seznam izbranih adaptacij – odločila sem se predvsem za novejše. Serije so označene s ‘TV’, dodana sta tudi serija Sanditon po njenem nikoli dokončanem romanu in film Ljubezen in prijateljstvo, ki je priredba romana v pismih z naslovom Lady Susan.

Ob temeljnih delih bom prebrala še (vsaj) eno biografijo. Odločila sem se za Jane Austen: življenje, ki jo je napisala Carol Shields in je bila prevedena v slovenščino (2015, Modrijan, prevod: Katarina Mahnič). Če bo bral še kdo, si lahko izbere tudi katerokoli drugo. Naknadno bom objavila še seznam del in adaptacij, ki jih je Jane Austen zgolj navdihnila – kot zanimivost, prebrati/pogledati mi jih verjetno ne bo uspelo.

Malo (beri: fejst) me jezi, ker se pisanje Jane Austen redno označuje kot ‘žensko’ in ‘ljubezensko’ in ‘itak si morajo njene dečve samo najti moža, te knjige so nula od feminizma’. Kar ne drži čisto točno, ignorira zgodovinski in družbeni kontekst ter prezre tudi literarno vrednost njenih del. Še zdaj imam v jasnem spominu besede ene od mojih profesoric na študiju anglistike, nekako takole je dejala: “Če bi bila Jane Austen moški, bi bila že za čas življenja nadvse opevana in priznana. Tako pa je vloga največjega pisca tistega obdobja pripadla Siru Walterju Scottu.” Skozi branje in raziskovanje želim tako bolje spoznati Jane, njeno življenje, njeno delo ter pomen opusa, ki ga je pustila za seboj.

2 komentarjev
8 všečkov
Prejšnji: Kaj je Abeceda poezije?Naslednji: Martha Wells: All Systems Red

Podobni prispevki

Komentarji

  • […] z njenim risoromanom Heartstopper, Elif Shafak in (ena in edina) Jane Austen (vse 17x). V okviru Austenmanije smo tekom binga brali Mansfield Park in Emmo, […] Preberi več[…] z njenim risoromanom Heartstopper, Elif Shafak in (ena in edina) Jane Austen (vse 17x). V okviru Austenmanije smo tekom binga brali Mansfield Park in Emmo, na seznamu pa so se pojavila tudi njena preostala […] Read Less

  • […] in rahločutnost (v izvirniku Sense and Sensibility) Jane Austen je prva knjiga v sklopu mojega osebnega bralnega projekta za leto 2021, ki sem ga […] Preberi več[…] in rahločutnost (v izvirniku Sense and Sensibility) Jane Austen je prva knjiga v sklopu mojega osebnega bralnega projekta za leto 2021, ki sem ga poimenovala kar Austenmanija. Letos sem se namenila prebrati temeljna dela […] Read Less

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja