Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica) Gael Faye - Mala dežela (naslovnica)
Napisala Sandra  /  05. februarja, 2024
Preberi prispevek

Martha Wells: All Systems Red

Znanstvena fantastika mi je blizu, naj bodo to serije ali kratki filmi (Love Death + Robots in podobne me vedno pritegnejo). Seveda pa rada berem tudi dobro spisane zgodbe, ki se dogajajo nekje v prihodnosti. Distopije so super branje, omogočijo pa tudi veliko razmišljanja o aktualnem svetu, ampak zdaj se moram ustaviti in nekaj napisati o All Systems Red (The Murderbot Diaries #1). Nekaj tednov nazaj sem jo kupila za svojega Kindla, ker sem o njej brala same dobre stvari. Slovenskega prevoda ni. Zgodba ni preveč dolga, na mojem Kindlu je obsegala 144 strani – ampak takoj me je potegnila v dogajanje.

V prihodnosti prevladujejo različne korporacije in vse misije na različne planete morajo biti odobrene, obenem pa je obvezno vzeti tudi najete andoride, ki skrbijo za varnost. (Hecno je te izraze prevajati v slovenščino, ampak saj imate idejo, bear with me here.)

Androidi so različni: za varnost, čiščenje, spolnost in podobno, skozi zgodbo pa nas pelje varnostni andorid, ki sam o sebi razmišlja kot o Murderbotu, pa čeprav tega ne bo rekel na glas pred ljudmi. Dovolj je bister, da je vdrl v sistem in si priskrbel svobodno voljo, pri čemer je tudi pazljiv, da ga ne odkrijejo. Izgleda kot človek, narejen pa je iz mešanice organskega in anorganskega materiala. V prostem času najraje gleda serije. Znašel se je na planetu (ne sprašujte ga, kje, ker si ni vzel čas, da bi preveril), kjer pazi na skupino znanstvenikov, ki raziskujejo površje (čeprav bi Murderbot veliko raje cele dneve gledal serije, dajte mu no mir).

Ampak potem se stvari zapletejo. In nenadoma je Murderbot prisiljen sodelovati z ljudmi in premostiti svojo strah pred socialnimi situacijami. V resnici je Murderbot introverten, zato ne ve točno, kako naj bi se obnašal. Velikokrat premišljuje o serijah in kako se obnašajo tam, čeprav potem vedno znova pride do sklepa, da morda tam nekoliko pretiravajo. Ali pač ne?

Zgodba je odlična. Da nam tudi misliti o človečnosti. Kdaj smo človeški? Murderbot mi je v trenutku prirasel k srcu. Zelo enostavno ga je imeti rad. Ima kup sarkastičnih komentarjev, zna biti zelo pesimističen, čeprav je empatičen in zelo zabaven, ko sledimo njegovim mislim. Res ne mara ljudi ali pozornosti, socialnih situacij pa bi se raje v širokem loku izognil.

All Systems Red ima tudi nekaj nagrad in nominacij iz področja znanstvene fantastike, med drugim je prejela nagradi Hugo in Nebula. Priporočam, dajte tečnemu Murderbotu priložnost!

I could have become a mass murderer after I hacked my governor module, but then I realized I could access the combined feed of entertainment channels carried on the company satellites. It was well over 35,000 hour or so since then, with still not much murdering, but probably, I don’t know, a little under 35,000 hours of movies, serials, books, plays, and music consumed. As a heartless killing machine, I was a terrible failure.

0 komentarjev
8 všečkov
Prejšnji: #austen2021: Moje leto z Jane AustenNaslednji: Patrik Süskind: Zgodba gospoda Sommerja

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja