Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Neleposlovno: ženske

Zimski bingo vključuje bralni izziv ‘neleposlovno’: to je kvadratek, za katerega je potrebno prebrati neleposlovno delo. Izbira je vsekakor pestra, široka, raznolika. Za vsako naše področje interesa nedvomno obstaja vsaj nekaj že napisanih knjig (še bolj verjetno pa jih je na ducate, desetine in stotine). Priznam, da tudi sama sodim med tiste bralce, pri katerih prebiranje stvarne literature trpi zaradi brezpogojne zaljubljenosti v leposlovje. To je nekaj, kar se v zadnjih letih trudim zavestno popraviti. Prebiram in kupujem vedno več stvarne literature, zlasti letos sem svoje knjižne police napolnila z deli žensk o ženskah, predvsem o ženskah v literaturi.

Tako sem za prihajajočo izdajo binga pripravila spodnji seznam knjižnih priporočil, ki so jih prijazno napisale in z vami podelile druge strastne bralke. Za bingo kvadratek omejitev sicer ne bo, imajo pa tokratna priporočila rdečo nit: ženske. Na prvem mestu je vseh deset napisanih s strani žensk, velika večina knjig pa tudi govori o ženskah. Vabim vas, da si za bingo branje morda vendarle izberete kaj iz spodnjega seznama ali pa sledite tokratni rdeči niti. Ženske za ženske, o ženskah, z ženskami.


Nepozabne naslovnicaNEPOZABNE: ŽENSKE, KI SO PREMIKALE MEJE NAŠEGA SVETA (Milica Antić Gaber)

“V Nepozabnih so zbrane zgodbe uspešnih Slovenk, ki so oblikovale svet in ga ustvarile takšnega kot ga poznamo danes, od umetnic do popotnic in zdravnic, dobrotnic in mecenk. Besedila, ki jih lahko beremo tudi kot zgodbe in so primerne za vse starostne skupine v treh straneh opisujejo vsako izmed petdesetih žensk. Biografska besedila so napisana preprosto in tako dostopna vsem, a hkrati poskrbijo, da so nepozabne predstavljene korektno in tako poučno kot navdihujoče. Si na primer vedela, da je po Slovenki poimenovana ulica v glavnem mestu Paragvaja, da je prav Slovenka odkrila revolucionarno metodo izreza opeklinske rane ali da je ena izmed najbolj cenjenih evropskih primabalerin 20. stoletja Slovenka? Vse te in še mnoge druge so predstavljene v simpatični slovenski različici knjige Good Night Stories For Rebel Girls.”

Knjigo priporoča @hanabkokot. Slediš ji lahko tudi na Goodreads.


KAJ HOČE ŽENSKA? (Irena Štaudohar) Kaj hoče ženska naslovnica

“V zadnjih letih se je na policah knjigarn pojavila prava poplava knjig o pogumnih puncah, ki so premagale vse ovire in se na tak ali drugačen način zapisale v zgodovino. Irena Štaudohar pa v svoji knjigi Kaj hoče ženska? pripoveduje o ženskah, ki svojih strahov, dvomov in življenjskih zgodb morda nikdar niso premagale, so jih pa presegle s svojo izjemno ustvarjalnostjo. Na večno vprašanje, kaj pravzaprav hočemo odgovarja z ljubeznijo in strastjo, med vrsticami pa tudi s svobodo in osebnim prostorom, v katerem se lahko izrazimo. Poleg navdihujočih zgodb pa vas bo med branjem navdušila tudi Irenin rahločuten slog opazovanja in pozorno opazovanje sveta okoli nas.”

Knjigo priporoča Nina Kožar. Že poznaš njene Knjigobežnice?


Šesto izumrtje naslovnicaŠESTO IZUMRTJE (Elizabeth Kolbert)

Šesto izumrtje je oči odpirajoče. Avtorica se loti raziskovanja izumrtja, ki se dogaja pred našimi očmi, dogajanje pa predstavi skozi posamezne zgodbe živih bitij našega planeta, ki so v zadnjih letih povsem izginila, ali pa so tik pred tem, da še poslednjič uzremo zadnji primerek. Najbolj šokira zgodba dvoživk. Žabo danes vidite le še tu in tam, drugih dvoživk pa v zadnjih letih najbrž sploh niste srečali, ali pač? Bolijo tudi zgodbe morja. O tem, kako izginjajo kilometri koralnega grebena. Kako morje preplavljajo meduze, ki iz okolice posrkajo še zadnje znake preostalega življenja. Zgodbe ptic, ki so nekdaj gnezdile v milijardnih kolonijah, danes pa jih je le za vzorec… 13 poglavij, 13 zgodb, 13 težkih, bolečih zaključkov. Šesto izumrtje se iz poljudnega znanstvenega »poročila« stran za stranjo spreminja v grozljivko, o kateri pa moramo brati. Zase in za prihodnost planeta. Naj zatiskanje oči ne bo rešitev…”

Knjigo priporoča Jerneja, @medvrsticami, ki piše knjižni blog Med vrsticami.


PREPOVEDANI KRUH (Erica Johnson Debeljak) Prepovedani kruh naslovnica

“Če smo s priznanim romanom Devica, kraljica, vdova, prasica z avtorico Erico Johnson Debeljak stopali po srce parajoči poti žalovanja ob smrti njenega moža, pesnika in pisatelja Aleša Debeljaka, nas avtobiografski spomini Prepovedani kruh popeljejo na sam začetek njune skupne poti. Avtorica v knjigi opisuje, kako se je v devetdesetih letih po viharni avanturi z Debeljakom poročila in preselila iz New Yorka v mlado Slovenijo, ki jo je takrat še vedno močno pretresala bližina vojnih grozot na Balkanu. Trk kultur je neizbežen, zato sentimentalno ljubezensko zgodbo v ozadje hitro potisne spoznavanje odtenkov razpadle jugoslovanske realnosti, učenje novega jezika, spopadanja s postkomunistično birokracijo in humorno začudenje nad bizarnimi lokalnimi običaji. Copate, ričet, strah pred prepihom, strogo predpisan obred kuhanja turške kave in povijanje dojenčkov na široko nikakor niso globalni aksiomi.”

Knjigo priporoča @evasardinasta. Njen alter ego najdeš pod @shapesfacesnames.


Čustveno bitje sem naslovnicaČUSTVENO BITJE SEM (Eve Ensler)

Čustveno bitje sem je delo feministične avtorice, ki opozarja na vse, kar mora ženska »požreti« kot ženska. V knjigi, ki je manifest ženskam, so zapisani izmišljeni monologi, dialogi, pesmi in razmišljanja deklet z vsega sveta, ki se soočajo z anoreksijo, vojno, suženjstvom, nasiljem. Je knjiga, ki je ženskam dala glas. Je knjiga za vsa dekleta, ki so se kdaj počutila ujeta v pričakovanjih do njih samih. Je knjiga za vse, ki so že kdaj bile nezveste sebi, da bi ugajale. Je spodbuda, da se osvobodimo družbenih okov in zaživimo svobodno in ponosno. Je opomnik, da svetu pokažemo pravo sebe in živimo v skladu s svojimi željami in pričakovanji in ne kot bi nam to narekovali drugi. Izjemna knjiga, ki bi jo morala prebrati vsaka.”

Knjigo priporoča Nina, @nabiralka_zgodb.


ŽENSKE IN OBLAST (Mary Beard)Ženske in oblast naslovnica

“Po formatu zelo kratka, po vsebini pa njenega obsega še niti ne gre oceniti, razsežnost njenega vpliva se bo pokazala skozi čas (moje predvidevanje: Velika.) Avtorica skozi prikaz utišanja ženskih glasov v zgodovinskem kontekstu postavi problematiko družbenega položaja žensk v samo strukturo oblasti. Če želimo doseči spremembe, se reševanja problema ne lotimo znotraj ustaljenih struktur, temveč s predrugačenjem samih struktur. Ženske in oblast je feministični manifest, ki pregovorno zadene žebljico na glavico in nudi iztočnice, ki naj predstavljajo vodilo pri izpeljavi in kritiki natančnejših analiz problematike. Zame je Ženske in oblast knjiga, ki ji je uspelo doseči, kar od knjige pričakujem, da jo lahko uvrstim med pomembna branja: ponuditi nov način razmišljanja, ki ga lahko prenesem tudi onkraj obravnavane tematike.”

Knjigo priporoča @tinasfiligoj. Letos je prevzela vodenje bralnega kluba Knjižna doživetja, ki poteka v knjižnici Bežigrad.


Pišem sebi naslovnicaPIŠEM SEBI (Emilie Pine)

Pišem sebi je zbirka šestih esejev priznane avtorice in profesorice Emilie Pine. V njej se brez olepševanja dotakne najtežjih trenutkov svojega življenja in številnih tabu tematik, s katerimi se po tiho spopada ogromno žensk po svetu. Med drugim piše o svojem težkem odraščanju, boju z drogami, alkoholom in motnjo hranjenja, najbolj pa se me je dotaknil esej o alkoholizmu v družini, kjer sem začutila njeno nemoč in ujetost med ljubeznijo in odporom do očeta.

Skupna nit vseh esejev je avtoričina želja po sprejetju same sebe, želja po tem, da si odpusti vse kar je in vse kar ne more biti. In ta zbirka je prvi korak k temu. Resnično cenim avtoričin pogum, da je o teh tematikah spregovorila naglas, brez olepševanja in brez potrebe po tem, da bi ugajala.”

Knjigo priporoča @oknjigah, ki piše knjižni blog O knjigah.


CVETENJE (Anamarija Lukovac)Cvetenje naslovnica

“Anamarija Lukovac je bila šest let kolumnistka pri znani reviji Cosmopolitan, od devetnajstega leta dalje je v svojih kolumnah pisala o svobodi, prijateljstvu, ustvarjanju, ljubezni, uspehu, denarju in o vseh ostalih tematikah, ki se jih v obdobju zgodnje odraslosti verjetno sprašujejo vsi posamezniki. Sama pravi, da je skozi svoje kolumne tako rekoč odrasla – predstavljale so ji nekakšne dnevniške zapise skozi katere si je osmišljala svet, se razvijala, učila skozi lastne napake in odkrivala samo sebe. Beležila je občutenja in razmišljanja, ki so se tekom šestih let dela pri reviji tudi zelo spreminjala, zato je resnično zanimivo spremljati njeno pot in osebnostni razvoj od brucke pa vse do konca študijske poti. Njeni zapisi so navdihujoči, saj se dotikajo različnih vrst stisk – osamljenost, tesnobnost, strah pred neuspehom, nesamozavestnost. V svoji knjigi Cvetenje združuje izbrane kolumne in jim dodaja tudi nove, še neobjavljene zapise.”

Knjigo priporoča @spiljaksara.


Kilometer nič naslovnicaKILOMETER NIČ (Lora Klinc)

“Čeprav nisem ne vem kakšna kolesarka, zelo rada že leta spremljam velike tri kolesarske dirke. Začne se z italijanskim Girom, v juliju pride najbolj prestižna francoska dirka in konec poletja zaključi španska Vuelta. Z navdušenjem sem pred nekaj meseci kupila lorin Kilometer Nič, kjer je opisala primoževo Vuelto 2019. Knjiga je zastavljena odlično, v začetku vsakega poglavja razloži vsa mogoča napisana in nenapisana pravila profesionalnega kolesarstva, v drugi polovici pa opiše prigode in
nezgode vsake etape. Knjigo sem prebrala zelo hitro, ker je tako sočno napisana. Ob njej sem se veliko nasmejala, ker Lora napiše tako kot je, ter bila žalostna ob težavah in nezgodah. Tudi kletvice tu in tam niso moteče. Skratka, odlična knjiga za vse, ki radi spremljajo kolesarstvo in si želijo izvedeti kako vse to deluje.”

Knjigo priporoča @tincam78.


OGLEDALA (Vesna Milek)Ogledala naslovnica

“V Ogledalih lahko spremljamo avtoričino pestro življenje in njene misli, ki so se ji v določenem obdobju porajale. Vesnina kratka razmišljanja in pripovedovanja o izjemnih dogodkih ter ljudeh so mi zlezla pod kožo. Vsekakor je zanimivo podoživeti toliko čudovitih knjig, gledaliških predstav, srečanj in ljudi skozi Vesnine besede, hkrati pa skozi branje dobiti veliko življenjskih modrosti.
Ogledala so take vrste knjiga, ki si jo moramo lastiti in ne sposoditi, saj nam lahko ponudi življenjske nasvete v vseh obdobjih življenja. Določene zgodbe se vas lahko dotaknejo, druge pa spet ne. Mogoče pa si jo bomo želeli še kdaj ponovno prebrati.”

Knjigo priporoča Patricia, @navalovihvrstic, ki piše knjižni blog Na valovih vrstic.


Avtoricam se lepo zahvaljujem za vsa knjižna priporočila in sodelovanje.

Dodajam pa še povezavo do mojega priporočila, to je knjiga Roxane Gay z naslovom Hunger: A Memoir of (My) Body.

0 komentarjev
7 všečkov
Prejšnji: #1 New York Times Best SellersNaslednji: #73: VID KARLOVŠEK

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja