Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

#1 New York Times Best Sellers

Kaj imata skupnega Lolita in Harry Potter in kamen modrosti? Kaj imajo skupnega V vrtincu, Lišček in Petdeset odtenkov sive? Pa Tisoč veličastnih sonc, Boter, Vsa ta nevidna svetloba in Da Vinčijeva šifra?

Ne, ne gre za knjige po katerih so bili posneti filmi, saj lahko k zgoraj navedenim prištejemo tudi romane Zgodovinarka, Satanski stihi in Silmarillion. Prav tako ne gre za dela, ki so bila v izvirniku napisana v angleščini, saj lahko seznamu dodamo tudi Dobro jutro žalost.

Vse navedene knjige so se na lestvici knjižnih uspešnic časopisa New York Times vsaj enkrat od svojega izida za vsaj en teden uvrstile na prvo mesto. Vsem bi lahko na platnice prilepili bleščečo nalepko z oznako ‘#1 New York Times bestseller’. Nekatere so se na lestvico zavihtele nemudoma ob izidu, spet druge so tja leta kasneje potisnile priljubljene televizijske ali filmske priredbe (npr. Tujka in Vojvoda in jaz).

Zimski bingo 2021 bo vključeval kvadratek ‘New York Times uspešnica’, za katerega bo potrebno prebrati leposlovno knjigo, ki se je na lestvici vsaj enkrat znašla na prvem mestu. Pri tem bo treba paziti, da gre res za delo, ki se je znašlo na prvem mestu, saj se z oznako ‘bestseller’ rado opleta povsod naokrog in jo tlači na naslovnico, da bi privabila bralce. Če povzamem: kvadratek zajema leposlovna dela za odrasle, ki so se uvrstila na prvo mesto lestvice.

V pomoč pri izbiri čtiva vam bo lahko ta blog objava, ki vsebuje vse osnovne povezave do seznamov, čisto na koncu  objave pa najdeš še Wordovo datoteko s seznamom vseh v slovenščino prevedenih del, ki pridejo v poštev za branje.


Seznam New York Timesa nikakor ni brez svojih kontroverznosti in literarni veljaki so že večkrat skozi zgodovino prevpraševali njen pomen in namen. Za začetek se ustavimo pri tipu knjig, ki se zasidrajo na prvo mesto.

Ko pomislimo na ‘bestseller’ oznako, nam najprej na pamet pridejo knjige tipa Petdeset odtenkov sive in Somrak (ki sicer za tale kvadratek ne pride v poštev): torej noro popularne knjige z res širokim krogom bralstva bodisi zaradi njihove kontroverznosti, berljivosti, lahkotnosti, prepoznavnosti. Tako pomislimo na knjige nad katerimi literarna stroka večkrat viha nos. Vendar sami začetki seznama vključujejo marsikatero literarno delo, ki ima danes status moderne klasike (Lolita, Komu zvoni, V vrtincu, ip.). Vseeno si težko predstavljamo, da bo erotični roman Petdeset odtenkov sive imel nekega dne enak status kot Ime rože.

Na neki točki se je vsekakor spremenil tip knjige, ki je privabila množice bralcev. V nekaj desetletjih so se na sam vrh začele uvrščati vohunske spletke, politični trilerji, kriminalke, ljubezenske zgodbe, in tako naprej. Obenem se v zadnjih letih na vrhu zamenja veliko več naslovov, kakor včasih, ko se je pripetilo tudi, da je bilo v celem letu zgolj okrog pet različnih prvouvrščenih del.

Začetek lestvice sega v leto 1931, ko je bila 12. oktobra objavljena prva (letos tako mineva 90 let od čisto prvega seznama). V naslednjih desetletjih se je tudi seznam razširil in spreminil, tako da danes obstaja več različnih lestvic: ločijo jih po formatih (trde vezave, mehke vezave, elektronske) in zvrsteh (leposlovje in stvarna literatura). Formula, ki jo revija uporabi, da lestvico teden za tednom oblikuje, ostaja velika poslovna skrivnosti, zaradi česar so se večkrat že zvrstile tudi tožbe, češ da so rezultati prirejeni in da si nekateri naslovi svoje mesto na lestvici kupijo. Ne glede na številne nejasnosti seznam trdno ostaja eden glavnih pokazateljev ljudskega uspeha v literarnih vodah na ameriškem trgu.

Na vzpon po lestvici in samo prodajo knjig vpliva marsikaj. Na prvem mestu sicer še dandanes ostaja širjenje besede od ust do ust: bralci priporočajo bralcem. Seveda so tu zraven še izvodi knjige pred uradno izdajo, ki jih založniki razdelijo blogerjem in kritikom, da le-ti stopnjujejo napetost in navdušenje pred izidom, pojavljanje avtorja v medijih in priljubljenost knjige v največjih bralnih klubih (Oprah’s Book Club z Oprah Winfrey, Reese’s Book Club z Reese Witherspoon, Read With Jenna z Jenno Bush Hager, Our Shared Shelf z Emmo Watson, in drugi). Obenem ima ogromno težo tudi samo ime avtorja: nove knjige Jamesa Pattersona (ki za pisanje svojih knjig najema tudi druge avtorje) in Nore Roberts imajo praktično zagotovljeno mesto na lestvici, če ne že na samem vrhu.

Leta 2017 se je pripetil redek primer, ko so po že objavljeni tedenski lestvici z nje naknadno umaknili knjigo. To je bilo na lestvici mladinske literature, kjer se je na prvem mestu znašel roman Handbook for Mortals Lani Sarem – knjiga, za katero pred tem ni slišal še praktično nihče. Ko so uveljavljeni avtorji začeli poizvedovati, kako je do tega prišlo, so se oglasile tudi knjigarne, češ da so prejeli ogromno naročil večjih količin knjige. Naenkrat se je izvedelo, da ima knjiga v delu tudi že filmsko adaptacijo, kjer bo zaigrala sama avtorica. New York Times sicer navadno izloči knjige, ki so prejele količinska naročila, a tokrat se jim je roman očitno izmuznil skozi sito. Obveljala je teorija, da je bil to založniški poskus umetnega ustvarjanja uspešnice. Več si lahko preberete na spletni strani Los Angeles Times in na spletni strani novic Quartz. Lestvico pa so poskusili zlorabiti tudi nekateri ameriški republikanci za svoje knjige: Donald Trump, Ted Cruz in Mitt Romney.

Ker se je lestvica skozi leta razvijala in izpostavljala žanrsko raznolika dela, bi moral znotraj kvadratka vsak najti nekaj, kar mu bo ustrezalo. Najde se nekaj za vse, ki se raje lotevate trših literarnih orehov in klasik, za romantike, za zgodovinske navdušence, za ljubitelje fantazije in znanstvene fantastike, družbenih romanov, krimičev in političnih trilerjev, vohunskih podvigov ter še in še.

 


POMEMBNO ZA BINGO:

0 komentarjev
21 všečkov
Prejšnji: #72: ZALA MAROLTNaslednji: Neleposlovno: ženske

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja