Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Zimski bingo 2021

NOV SEZONSKI KNJIŽNI BINGO JE TU, JUHUHU!

Od 13. decembra 2021 do 13. februarja 2022 bomo znova raziskovali literarni svet, brali knjige in lovili bingo. Kot ste že navajeni, bo večina bingo aktivnosti potekala na mojem Instagram profilu @dozadnjestrani, prav tako pa se bom potrudila malce izboljšati mojo aktivnost na Facebooku (naj me nekdo drži za besedo!). Obenem sem nedavno odprla debatno skupino na knjižnem portalu Goodreads, kamor se lahko včlanite in v skupinskem forumu bingate in ‘mingljate’ z drugimi bralci.

Še pred uradnim začetkom so bili na Knjižnem kažipotu in na Instagram profilu @dozadnjestrani objavljeni seznami bralnih predlogov za nekatere izmed kvadratkov. Blog objave so med drugim sestavljene iz knjižnih priporočil ljubiteljskih bralcev, knjižnih blogerjev in knjigogramov – tako lahko iz prve roke izveste več o nekaterih knjigah, ki pridejo v poštev za tokratno izvedbo binga. Poleg osrednjega bingo izziva bodo tudi to zimo potekali dodatni bingo izzivi sestavljeni iz različnih nalog in/ali vprašanj. Dodatni izzivi bodo objavljeni  na Instagramu vsak ponedeljek za čas trajanja izziva. Preden začnemo z branjem se vam bom znova oglasila v živo na Instagramu in tam odgovarjala na vsa morebitna vprašanja ter še sama podala nekaj predlogov za branje.

Vabim te, da k sodelovanju povabiš še svojo prijateljico, mamo, babico ali katerega drugega družinskega člana. Morda nekoga, ki rad bere ali je bil nekdaj strasten bralec in je skozi leta na branje malce pozabil ali ga opustil iz takšnih in drugačnih razlogov. Bingo kartonček si lahko natisne in izpolni vsak – za sodelovanje ni potrebna prisotnost na družabnih omrežij, končni izplen pa se prav tako hitro in z lahkoto vnese v spletni obrazec.

Verjamem, da bomo znova skupaj uživali v branju in knjižnem čveku. 🙂


NAVODILA

Ko prebereš knjigo, ki ustreza enemu od kvadratkov na bingo kartončku, kvadratek prečrtaj in si naslov knjige ter avtorja zabeleži. Bingo dosežeš takrat, ko imaš prečrtano celo vrstico/stolpec/diagonalo (oz. 4 kvadrate). Zimski bingo je manjši (in krajši) kot poletni: razpredelnica je tako sestavljena iz 16-ih kvadratkov. Za bingo šteje vsaka knjiga, ki ustreza zahtevam določenega kvadratka in ki si jo zaključil_a med 13. decembrom 2021 in 13. februarjem 2022. Igramo po pravilu 1 knjiga na 1 kvadratek, torej z 1 knjigo ne moreš prečrtati dveh ali treh kvadratkov, četudi ustreza večim.

Predlagam, da si prebrana dela zapisuješ sproti, saj ti bo tako lažje na koncu, ko mi boš moral_a seznam in kartonček posredovati nazaj, če boš želel_a sodelovati v žrebu (pa četudi boš prebral_a zgolj eno ali dve knjigi, vse šteje!). Vesela bom tudi kartončkov tistih, ki v končnem žrebu ne bi želeli sodelovati, saj bom ob zaključku aktivnosti pripravila pregled prebranih del in nekaj statistike (za primer si lahko ogledate povzetek zimskega binga 2020 ali zadnjega poletnega binga 2021).

Če si brez idej ali če nisi prepričan_a česa se lotiti za katerega od kvadratkov, me vedno lahko kontaktiraš in ti bom podala nekaj predlogov. Bralni seznami za določene kvadratke bodo dostopni na @dozadnjestrani in na Knjižnem kažipotu, povezave do vseh pa je mogoče najti tudi v tej ‘glavni objavi’.


Bingo razpredelnica


KVADRATKI

neleposlovno – preberi knjigo, ki sodi med neleposlovna ali strokovna dela, to so lahko tudi eseji, priročniki, knjige za osebnostno rast, in podobno. Tokrat je rdeča nit žensko obarvana in je še zlasti zaželjeno, da prebereš delo ženske avtorice (v pomoč pri izbiri ti je lahko blog objava) – ni obvezno, zgolj zaželjeno.

dva avtorja – preberi knjigo, ki je skupno delo dveh oseb: to sta lahko dva avtorja, ki sta skupaj napisala knjigo, prav tako pa avtor in ilustrator, ki sta ustvarila risoroman

New York Times #1 uspešnica – preberi knjigo, ki se je znašla na 1. mestu leposlovnih prodajnih uspešnic za odrasle časopisa New York Times (v pomoč pri izbiri ti je lahko objava na blogu ali seznam New York Times uspešnic prevedenih v slovenščino, lahko pa med možnimi izbirami brskaš tudi sam_a na Wikipediji). V poštev pridejo izključno knjige, ki so bile na 1. mestu lestvice leposlovnih del za odrasle (in ne stvarne literature ali za mlade bralce, prav tako oznaka NYT bestseller na platnici še ne pomeni, da je bila knjiga na prvem mestu, temveč zgolj, da se je uvrstila na lestvico).

500+ – preberi knjigo, ki ima 500 ali več strani

2000-2010 – preberi knjigo, ki je v slovenščini ali izvirniku izšla med letoma 2000 in 2010

čšž – preberi knjigo, katere naslov (ali uradni prevod) se v slovenščini začne s črko č, š ali ž, npr. Živalska farma, Česar ne moreš povedati frizerki in Šanghajske rdeče orhideje

duševne bolezni – preberi knjigo, kjer je osrednja tema duševno zdravje oz. duševne bolezni (tesnoba, depresija, fobije, anoreksija, itn. – avtizem sem ne sodi)

dnevnik – preberi knjigo, ki je napisana v obliki dnevniških zapisov (v pomoč pri izbiri ti bo lahko blog ali Instagram objava)

barvna paleta – preberi knjigo, kjer se v naslovu skriva barva, npr. Polovica rumenega sonca, Nekaj vijoličastega, Črna mati zemla (v pomoč pri izbiri ti je lahko objava na blogu ali na Instagramu)

tvoja izbira – preberi poljubno izbrano knjigo (ja, katerokoli!)

kurja polt – preberi knjigo, ob kateri gredo bralcem kocine pokonci (grozljivke, srhljivke, psihološki trilerji, ip.)

ime ali priimek – preberi knjigo, ki jo je napisal nekdo, s komer si deliš ime ali priimek. Mislim, da se boste okrog tegale kvadratke večkrat obrnili name – brez problema, če ne boste prepričani, kaj šteje in kaj ne, mi kar pišite. Ker bi bilo čtiva premalo, če bi upoštevali zgolj dejansko verzijo imena, sem se odločila, da šteje tudi kaj drugega, kot ime zapisano na vaši osebni izkaznici. Priimek je priimek, tu se ne prilagaja ali izpeljuje – če najdete avtorja z vašim priimkom potem krasno, pri imenu pa bo stvar malce bolj ohlapno zastavljena. Najbolje, da pogledamo kar na primeru! Moje uradno ime je Aleksandra Dobnikar – iskala bom torej avtorje s priimkom Dobnikar, pri imenu pa pride v poštev marsikaj: Aleksandra, Sandra, Alexandra, Alessandra, Saša, Sasha, Alexia, Alex, Alexis, Leandra, Lexie in še kaj. Vse možne izpeljanke in verzije mojega imena, tudi v tujih jezikih! V pomoč pri iskanju omenjenega vam je lahko katera od strani, ki raziskujejo etimologijo imen, npr. Name Doctor ali Behind the Name. Pogledamo še kakšen primer? Tule so Špela, Nika in Tina. Če se znajdete v zagati in ne boste znali poiskati vaših možnosti, mi pišite in dostavila vam jih bom kar jaz.

prvenec – preberi knjigo, ki je prvo izdano delo avtorja_ice

bela – preberi knjigo z belo naslovnico

cona udobja – preberi knjigo avtorja_ice, ki te je v preteklosti že navdušil_a (in naj to ne bo ponovno branje že prebrane knjige)

Irak, Iran, Afganistan – preberi knjigo, ki se odvija v eni od navedenih držav ali kjer osrednji lik prihaja iz ene od navedenih držav ali ki jo je napisal_a avtor_ica rojen_a v eni od navedenih držav (v pomoč pri izbiri ti je lahko objava na Instagramu)


DRUGO

Za sodelovanje v žrebu bo potrebno oddati seznam prebranih del. To meni olajša končno štetje vaših točk/mest v žrebu ter olajša sestavljanje statistike. Kartončki se bodo znova oddajali preko Google Forms, saj mi sortiranje mailov in zasebnih sporočil enostavno vzame preveč časa. Povezava za oddajo kartončkov bo v objavo dodana naknadno.

Ob strani bodo potekali tudi dodatni izzivi, ki bodo na Instagramu objavljeni vsak ponedeljek za čas trajanja binga. Izzivi niso obvezni za sodelovanje niti za končno sodelovanje v žrebu. So izključno dodatna popestritev za tiste, ki bi si tega morebiti želeli.

Vabljen_a si, da tekom sodelovanja in branja na Instagramu slediš ključniku #zimskibingo2021 in ga uporabljaš v svojih objavah ali storyjih. Lahko me tudi označiš (@dozadnjestrani), saj bom tako lahko vaše objave in storyje (občasno) delila tudi z drugimi. Vaše objave redno spremljam, vsakih nekaj tednov pa znova prebrskam vaše fotografije in jih objavim v kolažu na svojem profilu (z navedbo avtorstva, seveda). Če je vaš profil zaseben, potem objav žal ne vidim. V kolikor bi želeli, da se vaše fotografije pojavljajo v prej omenjenih kolažih, mi jih pošljite prek zasebnega sporočila.

Po zaključku, 13. februarja, boste imeli teden dni časa, da oddate svoje sezname prebranih knjig, nato pa bom med vsemi sodelujočimi izžrebala nagrajence, ki bodo prejeli nagrade (več o donatorjih nagrad spodaj).


NAGRADE

Med vsemi oddanimi kartončki bodo izžrebani nagrajenci: vsaka prebrana knjiga vam prinese 1 mesto v končnem žrebu, vsak dobljen bingo pa še dodatna 3 mesta. Nagradni sklad sestavljajo donirane nagrade.

Knjige so v nagradni sklad prispevale Založba Primus, Založba Modrijan in Založba Didakta, za kar se jim res lepo zahvaljujem.

Za nagradni žreb veljajo pravila, ki jih najdete v naši Politiki zasebnosti v razdelku ‘nagradne igre’. Za žreb veljajo kartončki oddani do 20. februarja ob polnoči. Žreb bo opravljen na storyjih Instagram profila @dozadnjestrani v tednu po zaključku oddajanja kartončkov, točen termin bo objavljen še pred iztekom oddaje. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti in bodo imeli 72 ur časa, da nagrado sprejmejo. V nasprotnem primeru se bo žreb za dotično nagrado ponovil. Vsak sodelujoči je lahko izžreban izključno enkrat.


POMEMBNI DATUMI

6. december – začetek objavljanja dodatnih bingo izzivov, na Instagramu bo vsak ponedeljek objavljen nov
12. december – Instagram Live na @dozadnjestrani: o bingu, razpredelnici, kvadratkih, pogostih vprašanjih
13. december – začetek
1. februar – omogočena oddaja seznamov prebranih del
13. februar – zaključek
20. februar– zadnji dan za oddajo seznamov prebranih del
datum še ni določen – žreb


ODDAJA KARTONČKOV

Seznam prebranih del lahko oddaš tukaj. Kartončke sprejemam do 20. februarja.


GRAFIČNE PREDLOGE

Uporabniki Instagrama lahko koristite tudi pripravljene predloge za storyje. Ko končate z branjem, knjigo ocenite in na kratko pokomentirajte ter objavite v vaš story. Najdete jih na Google Drive. Če povezava ne deluje, mi piši na mail in ti jih pošljem. 🙂


Vedno sem na voljo za morebitna vprašanja, ali preko Instagram računa ali preko e-maila, dozadnjestrani(at)gmail(dot)com, ali v komentarjih pod objavo. Z veseljem pomagam tudi s knjižnimi priporočili.

Kot vselej, hvala vsem za vašo podporo! Saj veste, bingo branje naj bo v veselje in zabavo, nikakor pa v breme.

Za prenos Wordove datoteke s kartončkom in razpredelnico klikni sledečo povezavo: ZIMSKI BINGO 2021 

0 komentarjev
26 všečkov
Prejšnji: Pokaži svoje prave barve!Naslednji: #74: DOMINIK LENARČIČ

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja