Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Evelyn Tribole, Elyse Resch: INTUITIVNO PREHRANJEVANJE

Intuitivno prehranjevanje ni tipična knjiga, po kakršnih navadno posegam. Je pa prišla v moje življenje na točki, ko sem (zelo verjetno) morala prebrati nekaj v tej smeri.

PROTI DIETAM

Najprej naj povem, da je to knjiga, ki je proti dietam, kar avtorici vseskozi tudi poudarjata. Vsi vemo, da so diete (večinoma) opredeljene kot kakršne koli omejitve hrane z namenom znižanja telesne teže, ki pa imajo v veliki meri ravno nasprotni učinek. Intuitivno prehranjevanje pa pomeni, da jemo takrat, ko smo lačni in nehamo jesti, ko smo siti. Pomeni tudi spoštovanje lakote, saj vsaka lakota ne pomeni nujno, da smo lačni hrane.

INTUITIVNO

Po intuitivnem načinu prehranjevanja nobena hrana ni prepovedana. Jemo lahko, kadar želimo in kar želimo, saj se na tak (dolgoročen) način preprečujejo in »zdravijo« tudi motnje hranjena. V nadaljevanju knjige izvemo, da ko se naučimo jesti intuitivno (ja, potrebno se je naučiti!), samodejno posegamo po bolj zdravi in hranljivi hrani. Všeč nam je občutek, ko se ne prenajedamo, ampak je vsega ravno prav. Tudi prehranjevanje v povezavi s telovadbo je razdelano. V njem je še enkrat več je poudarjeno, da je najboljša telovadba tista, s katero se ukvarjamo, ker nam je všeč in ne tista, za katero velja, da pomaga pri (načrtnemu) zmanjševanju telesne teže.

VZGOJA INTUITIVNEGA JEDCA

V knjigi spoznamo tudi, na kak način vzgojimo intuitivne jedce. Pokazalo se je namreč, da so majhni otroci skoraj idealni intuitivni jedci, pri čemer intuitivno prehranjevanje ne pomeni, da pri vsakem obroku jemo uravnoteženo hrano, pač pa le-to razporedimo na tri, štiri dni. Otroci včasih pri obroku pojedo zelo malo ene stvari, a to nadomestijo v naslednjih obrokih. Vredno posnemanja.

NAJPOGOSTEJŠE VPRAŠANJE

Če se sprašujete, kot sem se tudi sama, ali lahko shujšam, če se pričnem prehranjevati intuitivno, vas bo odgovor, ki ga knjiga ponuja, razočaral. Intuitivno prehranjevanje ne pomaga pri hujšanju, pomaga pa pri načinu dojemanja prehranjevanja in vrednosti hrane. Nauči nas boljših prehranjevalnih navad, kar nam bo na dolgi rok pomagalo tudi pri uravnavanju teže.

POSLUŠAJTE SVOJE TELO

Če res na kratko povzamem prebrano: če niste prepričani, kaj in kako bi morali jesti, poslušajte svoje telo. Ko gre za hrano, se moramo (še) veliko naučiti. Najverjetneje bi, če bi se poglobili v naše in prehranjevalne navade tistih okoli nas, ugotovili, da imamo/imajo nekateri motnje hranjenja, ki se jih sploh ne zavedamo/zavedajo. Zdravo prehranjevanje ne bi smelo pomeniti omejevanja, ker je netrajnostno in v nas povzroča nenehno hrepenenje. Vendar pa ne bi smelo biti niti prenajedanje, saj le-to navadno izhaja iz naših »globljih« težav/bolečin/travm. Namesto tega se moramo naučiti poslušati telo, ki nam vsakodnevno pošilja signale, katere vrste hrane potrebuje (in) ob kakšnem času/stresorjih.

Saj vsi vemo, da včasih zaradi trme/jeze pojemo kos torte, kasneje pa se sprašujemo, ali smo si torto res želeli pojesti, ali smo samo želeli (raz)rešiti kakšno drugo težavo, se spopasti s kakšnim drugim čustvom, kaj?


Če bi radi o intuitivnem prehranjevanju izvedeli več, lahko pokukate na IG profil @intuitivno.s.sanjo, več podrobnosti o knjigi pa najdete na spletni strani Založbe Primus, ki se ji tudi lepo zahvaljujem za recenzijski izvod.

0 komentarjev
9 všečkov
Prejšnji: Sally Rooney: Lepi svet, kje siNaslednji: Lisa Jewell: BREZ NJE

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja