Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek
Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica)

Lisa Jewell: BREZ NJE

Brez nje je moja prva prebrana knjiga Lise Jewell, zagotovo pa ni zadnja. Čeprav sem prvič, ko sem si jo izposodila v knjižnici, prebrala le nekaj deset strani, sem vedela, da jo bom prej ko slej spet vzela v roke. Potem sem jo kar pogosto videvala na instagramu, prebrala par recenzij, se nekajkrat sprehodila mimo izložbe knjigarne, kjer je bila razstavljena (nastavljena, če mene vprašate!), nazadnje pa le zavila v knjigarno in jo odnesla s sabo. Zakaj sem jo še isti dan (in noč) »požrla« v enem kosu, pa spodaj.

Brez nje

Kako se spremeni življenje družine, ko najmlajši od treh otrok nekega dne izgine? Lisa Jewell grozljivi dogodek mojstrsko zapakira v psihološki triler, ki poleg manjših predvidljivih dogodkov ponuja pretresljivo in čustveno branje. Tempo je hiter, zapleti pa nepričakovanimi in pretresljivi. Pred bralca se pripoved razgrinja iz različnih zornih kotov različnih pripovedovalcev, ki na različnih časovnih točkah pripovedujejo o petnajstletnici, ki je izginila.

Nočna mora

Življenje Laurel Mack se, ko izgine njena najmlajša hči Ellie, spremeni v najhujšo nočno moro. Spoznamo jo, ko deset let kasneje še vedno obsedeno išče sledi za hčerko in poskuša sestaviti koščke razbitega srca (in družine). V času po Ellijinem izginotju jo je namreč najprej zapustil mož in se poročil z drugo, k dekletu pa se je preseli tudi sin. Laurelin odnos z drugo hčerko pa niha med hladnim in odtujenim ter nezdravim.

Sprememba

Potem pa se življenje Laurel Mack nekega dne sredi kavarne spet spremeni. In kot kaže, vsaj malo na bolje in vsaj nekoliko izven ustaljenega (bolj kot ne) životarjenja, ki jo že deset let priklepa med dvome, tavanje v temi in odtujevanje (in oddaljevanje) od ljubljenih. Spozna Floyda, ki je vse, kar si od moškega želi. A brez dvomov spet ne gre, še posebej ne po tem, ko Laurel spozna Poppy, presenetljivo zrelo in pametno devetletno Floydovo hči. In nenavadno podobno njeni izginuli Ellie.

Kaj se dogaja? Kdo sploh je Floyd in kakšne skrivnosti hrani?

Ozračje zgodbe se v trenutku spremeni v dvomljenje o vsem, kar se je zgodilo deset let nazaj in se dogaja tudi ta trenutek. Laurel postopoma odkriva nove indice, povezuje doživeto z novimi opažanji in tako odvija v tesen klobčič zavozlane niti. Niti, ki jih je desetletje nazaj en sam, na pogled čisto vsakdanji dogodek in z njim povezana oseba, zavozlal v tragedijo nepredstavljivih razsežnosti.

Šokantni zadnji preobrati, ki povežejo in razkrijejo resnico, zabolijo in nekatere like postavijo v povsem drugačno luč. In pod roman Brez nje dodajo podpis – inteligenten, poln čustev in spletk. Mešanica vsega, kar dober psihološki triler potrebuje, pa čeprav v njem ne prednjačijo krvavi prizori in nasilje per se.


Več o vsebini lahko preberete na spletni strani Založbe Primus, o knjigi pa je pisala tudi Ajda na svojem blogu Ajda naklada.

0 komentarjev
4 všečkov
Prejšnji: Evelyn Tribole, Elyse Resch: INTUITIVNO PREHRANJEVANJENaslednji: Amor Towles: PLEMIČ V MOSKVI

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja