Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica) Gael Faye - Mala dežela (naslovnica)
Napisala Sandra  /  05. februarja, 2024
Preberi prispevek
Maria Fernanda Ampuero - Human Sacrifices (naslovnica)

Tove Jansson: Mumin

Mumine poznam že od malih nog, vendar o njih nikoli nisem brala in nisem gledala risank z mumini. Najlažje jih opišem kot ’tisti beli nilski konji na dveh nogah’. Vsaj tako sem jim rekla v svoji glavi, preden sem se lotila branja zbirke štirih stripov Mumin in jih bolje spoznala. Zdaj vem, v čem tiči njihov čar!

Mumin je 1. knjiga zbranih stripov, v kateri najdemo stripe Mumin in razbojnika, Mumin in družinsko življenje, Mumin na Azurni obali ter Muminov samotni otok. Za prevod je poskrbela Nada Grošelj, pri založbi Sanje pa so knjigo izdali lani (2020). Sicer imamo v slovenščini kar lepo število prevedenih del o teh nenavadnih bitjih, ki jih je ustvarila švedsko-govoreča Finka Tove Jansson (poleg njih pa še kratek roman Poletna knjiga in zbirko kratkih zgodb Poslušalka). O dogodivščinah muminov imamo posnete risanke, filme, obstajajo slikanice, stripi in knjige. Na Finskem imajo mumini celo svoj tematski zabaviščni park!

Stripi so izhajali v nedeljskem časopisu (zanimivo: britanskem!) od leta 1953 do 1960 in so bili torej primarno namenjeni starejšim bralcem (za razliko od npr. slikanic z mumini), posledično o muminih pred samim branjem ne rabite vedeti nič, saj Janssonova od bralca ne zahteva podrobnega predhodnega poznavanja ustvarjenega sveta. V stripih tako spoznamo Mumina in njegovo družino, družbo mu dela prijatelj Snif, glavo mu meša Smrkljica, predstavi se nam tudi Njuhec in cela vrsta nenavadnih bitij.


  • Mumin in razbojnika

Prvi strip v zbirki nas kaj hitro vrže v dogajanje v Mumindolu. Muminovo hišo so zavzeli gostje, katerim ubogi revež enostavno ne zna reči ne. Zatem se prikaže še cela kupica sorodnikov in naenkrat v njegovi hiši zanj sploh ni prostora. Skupaj s prijateljem Snifom iščeta način, da bi dobila Muminovo hišo nazaj, a se jima prav vsi načrti tako ali drugače izjalovijo. Ko Mumin ostane brez strehe nad glavo, morata na hitro zaslužiti in se zapleteta v vrsto zabavnih prigod. Pri hitrem zaslužku gre kakopak hitro kaj narobe!

  • Mumin in družinsko življenje

Strip se začne precej temačno: s prizorom obupanega in depresivnega Mumina, ki poskuša storiti samomor. In ko ravno stopa v morje z mislijo na smrt, mimo pripluje čoln z dvema odraslima muminoma – skupaj ugotovijo, da je Mumin pravzaprav njun dolgo izgubljeni sin! Življenje ima naenkrat spet smisel in Mumin družino ter ljubezen. Toda, kot se rado zgodi, je sreča opoteča in ne traja prav dolgo, Mumin kmalu znova ostane sam. Strip začini še Snif, ki mu največ na svetu pomeni denar. Prefrigano za kar nekaj vreč denarja olupi Muminovo teto Jane.

  • Mumin na Azurni obali

Tale strip je bil moj najljubši v zbirki! Mumin se s staršema in Smrkljico (svojim dekletom) odpravi na počitnice na Azurno obalo. Strip je sijajna kritika kapitalizma in materializma. Mumini se nastanijo v prestižnem hotelu, misleč, da so gostje v hiši starlete Audrey Glamur. Začnejo se težave: Smrkljica se zatrapa v uglajenega šarmerja, Muminočka pa si pivskega prijatelja najde v kvazi-boemskemu bogatašu Markiju Mongagi. Kako bo svet blišča in denarja vplival na preproste mumine in njihove medsebojne odnose?

  • Muminov samotni otok

V četrtem stripu se Mumin z družino znajde na samotnem otoku, ko doživijo nesrečo s helikopterjem. Imajo prave robinzonske počitnice, saj se morajo znajti sredi ničesar in brez strehe nad glavo. Še dobro, da je mama nadvse iznajdljiva, da odkrijejo protomumine (večtisočletne muminske mumije) in, oh ne, na otoku so tudi pirati!


Med branjem kolekcije stripov sem nadvse uživala. Mumini so odpuljeni in zabavni, prijetni in prismuknjeni, hkrati pa polni drobnih življenjskih resnic. V zgodbah najdemo tudi nekaj pikrosti in satire. Kljub temu, da gre v večini za hudomušne zgodbe s srečnimi konci, je idila Muminovega življenja pogosto skaljena (npr. prej omenjene samomorilne misli ali ko po najdeni sreči s starši Mumin kaj hitro znova ostane sam).

Na trenutke sem vendarle po Mumindolu tavala malce v temi: stranski liki in bitja mi namreč niso bili dobro poznani. Vendar so se mi mumini kaj hitro zasidrali v srce. Seveda k temu pripomore tudi ilustracija: okrogle oblike so v ilustraciji navadno rezervirane za prijetne like, ki se bralcem hitro prikupijo in v nas vzbudijo občutek topline. Mumina bi tako človek najraje objel in stisnil k sebi. Svet, ki ga je ustvarila Tove je čaroben, nenavaden, prepojen s čudovito domišljijo. Všeč bo zlasti oboževalcem Miyazakija in animacijam Studia Ghibli.

Tove Jansson je z mumini ustvarila res magičen svet neverjetnih bitij, malih in velikih, in prav veselim se, da v prihodnje mumine odkrivam še skozi njena druga dela: sem že preverila, celo v moji mali lokalni knjižnici so na voljo skoraj vsi prevodi!


Dodaj knjigo na Goodreads.


DRUGA MNENJA:

Si o Muminu pisal_a tudi ti? Piši mi in dodala bom povezavo do tvoje recenzije.

0 komentarjev
10 všečkov
Prejšnji: #65: ŽIGA HRENNaslednji: #66: JASNA JANEŽ

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja