Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

Poletni bingo 2021: KUD Sodobnost International

“KUD Sodobnost International usmerja svoje založniške ambicije k visoko kakovostnim, skrbno izbranim besedilom, med katerimi lahko najdete več nagrajenih in za nagrade nominiranih knjig domačih in tujih avtorjev. Uživate lahko v branju izbrane proze, poezije, esejistike ter odlične mladinske in otroške literature.” (sodobnost.com)


Založba KUD Sodobnost International, njeno uredništvo in sodelavke, z vami deli 6 bralnih predlogov za poletni bingo 2021.

Založba KUD Sodobnost International.

Založba KUD Sodobnost International: uredništvo in sodelavke. Fotografija je iz arhiva založbe. 


Jana Bauer priporoča: Evald Flisar – Poglej skozi okno

 Končno poletje. In medtem ko se kolone vozil s polnimi prtljažniki in novimi kopalkami odpravljajo čez Kolpo na zasluženi dopust, se neopazno, s skromnim nahrbtnikom tudi Ahmed pripravlja, da bo prečkal Kolpo v nasprotni smeri. Četrtič? Petič? Šestič? Mu bo tokrat uspelo?

Na drugi strani v reko zabrede petnajstletni deček, ki se mu je življenje nenadoma zazdelo brez smisla. Zakaj? Ker so mu starši ubili najboljšega prijatelja. Ne, ne gre za grozljivko. In starši? Ko so zaklali prašiča, se jim ni niti sanjalo, da je ravno prašič edini prijatelj njihovega otroka, ki je zaradi nesrečnega udarca v glavo postal tako poseben, da ni več našel mesta v običajnem svetu.

Ko se dečka srečata, se začne njuno skupno potovanje čez Evropo proti Londonu. Avtor skozi pripoved razgrinja temne strani družbe, razgalja naša dvojna merila do ljudi, do živali, do sveta. Bodo bogovi kdaj postali prijatelji? Smo sposobni prisluhniti drobnemu glasku v sebi, ki nam prigovarja ‘poglej skozi okno’?

Knjigo lahko kupite tukaj.


Piret Raud: UhoNika Mušič priporoča: Piret Raud – Uho

 Kako čudaški literarni junak, pomisliš, ko naletiš na nekakšno basen o – ušesu. Toda od vseh junakov, ki brezglavo, a neutrudno iščejo svoje mesto pod soncem, kdo bi se bil primoran spraševati o lastni identiteti bolj kot uho, ki nenadoma ostane brez glave? In kateri junak bi bil sploh lahko bolj primeren za zgodbo o tem, kako pomembno je prisluhniti drugim in sebi, od ušesa samega? Prek tega nenavadnega in hkrati na moč prikupnega junaka se v slikanici spretno stketa metaforika in večpomenskost. In to ne le na besedilni, temveč tudi na vizualni ravni, saj elegantno izrisane ilustracije prav tako nosijo skrite pomene in pripovedujejo zgodbo. Slikanica Uho s preprostimi potezami odlično vzpostavlja večplastnost, a obenem celovitost – in lahko si le zapišemo za uho, da je pripoved o ušesu zgodba, ki ji je zares vredno prisluhniti.

Knjigo lahko kupite tukaj.


Markus Werner - Kmalu nasvidenjeKatja Klopčič priporoča: Markus Werner – Kmalu nasvidenje

Kmalu nasvidenje je roman enega najodličnejših avtorjev sodobne švicarske literature Markusa Wernerja, ki bralca povsem očara s svojim slogom. Junak romana se sooča s posledicami srčnega napada, ki ga je doživel med dopustom v Tuniziji, pisatelj pa skozi njegovo pripoved sijajno osvetljuje različne medosebne odnose, ne da bi to kazilo presojanje ali obsojanje, in če dodam, da resno pripoved presvetljuje prefinjena duhovitost, je jasno, da gre za bralno poslastico. Markus Werner kljub resni temi bralca ne obremeni, ga pa zvabi v razmišljanje o bistvenih vprašanjih našega bivanja. Roman Kmalu nasvidenje je v slovenščino prevedel Slavo Šerc.

Knjigo lahko kupite tukaj.


Pierre Mejlak - Kar noč dopuščaKatja Kac priporoča: Pierre Mejlak – Kar noč dopušča

 Odlične kratke zgodbe za popestritev toplih poletnih večerov. Vsaka zgodba stopnjuje atmosfero vse do konca, ko ponudi nepredvidljiv razplet, ki omogoča poglobljen razmislek. Zgodbe iz bralca izvabljajo pestro paleto čustev in še tako zahtevnega knjigožerca ne pustijo hladnokrvnega.

Knjigo lahko kupite tukaj.


Iva Bezinović-Haydon - Moja babica ne ve, kdo semIvana Djakovič priporoča: Iva Bezinović-Haydon – Moja babica ne ve, kdo sem

 Moja babica ne ve, kdo sem odpira temo, ki v otroški literaturi ni pogosta, a nadvse dobrodošla, če v pogovoru o težkih temah ne najdete pravih besed.

Hrvaška avtorica skozi zgodbo babice in vnukinje prikaže, kaj se zgodi, ko v trden in nežen odnos posežeta bolezen in smrt. Pisateljica postopne izgube ljubljene osebe ne zavija v prispodobe, temveč jo skozi stvarno in otrokom razumljivo razlago opredeli kot del življenja.

Zabavna babica, polna energije in idej, se nekega dne začne vesti čisto drugače. Postavlja čudna vprašanja, pozablja pot domov in peče palačinke z milnico. Pisateljica demenco oriše z znaki, ki v vnukinji Emi in številnih otrocih budijo negotovost in žalost. Ema se življenja brez babice boji, a v tolažbo so ji srečni skupni spomini, ki ostanejo za vedno.

Ob zgodbi so me prevzele tudi ilustracije mlade hrvaške animatorke Hane Tintor. Njena ustvarjalna spretnost se kaže v dinamičnih, večplastnih podobah, ki že same zase gradijo pripoved. Z najmlajšimi lahko tako slikanico uporabljate kot tiho knjigo in ob ilustracijah sami ustvarjate zgodbo ter usmerjate pogovor.

Knjigo lahko kupite tukaj.


Selja Ahava - Preden moj mož izgineUrška Bračko priporoča: Selja Ahava – Preden moj mož izgine

Finska avtorica me je navdušila že s svojim prvim romanom Stvari, ki padejo z neba. Ima neko posebno pripovedovalsko tehniko, ki te potegne v zgodbo in to zna narediti v zgoščenem formatu z malo teksta, a ogromno vsebinskega vložka. Nič drugače ni v romanu Preden moj mož izgine, ki te že takoj na začetku navda z neko tesnobo, k jo čutiš skupaj s pripovedovalko in ženo. Vendar te hiter pripovedovalski tempo žene naprej in podaš se na njeno bojevanje z zavedanjem, da se njen mož spreminja v žensko. Ahava se je izjemno posvetila doživljanju zapuščene ženske strani in je njej dala vso pozornost, namesto možu, ki se je odločil, da spremeni svoj spol. Tako je svet dobil še eno pomembno delo, ki prevprašuje naše doživljanje sprememb v svetu. Zgodbo, ki je delno tudi avtobiografska, avtorica pospremi s Kolumbovim odkrivanjem Amerike in postavi intrigantne vzporednice z osebno zgodbo ženske.

Knjigo lahko kupite tukaj


To pa še ni vse!

Pri založbi KUD Sodobnost International so za vse bingo bralce pripravili kodo za popust pri nakupu v njihovi spletni knjigarni. Če v košarico ob nakupu vpišete kodo POLETNIBINGO2021 boste prejeli 20% popust na celoten nakup. Koda ne velja na že znižane izdelke in akcijske ponudbe. Ob nakupu nad 20€ je poštnina brezplačna. Koda bo aktivna vse do 31. avgusta, ko se poletni bingo konča. 


Poišči založbo Sodobnost na spletu:

SPLETNA STRAN | INSTAGRAM | FACEBOOK

Založbi Sodobnost se nadvse lepo zahvaljujem za njihove knjižne predloge in za knjižno nagrado, ki jo bodo prispevali v #poletnibingo2021 nagradni sklad.


O programu založbe Sodobnost smo že pisale tudi Kažipotke! Mene je tako na primer navdušila njihova mladinska zbirka kratkih zgodb Čez potok, ne čez most (Linn Skåber), medtem ko je Barbara ambasadorka njihovega projekta Zmenek s knjigo: na Knjižnem kažipotu je čudovito predstavila sam projekt in njihovo prvo knjižno škatlo. Sara pa je pisala o romanu Vrzel (Darko Tuševljaković) in romanu V časih pojemajoče svetlobe (Eugen Ruge), ki sta pri založbi izšla letos.

0 komentarjev
11 všečkov
Prejšnji: ABECEDA POEZIJE: Priporočilni seznam Založbe PivecNaslednji: JO NESBO: KRALJESTVO

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja