Napisala Barbara  /  06. junija, 2024
Preberi prispevek
Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek

ZMENEK S KNJIGO? JAZ SEM ZA!

ZMENEK S KNJIGO

Zmenek s knjigo.
Ker …
Knjiga je prijateljica.
Zavetje.
Tolažnica.
Sopotnica skozi težke dneve.
Knjiga je znanje.
Domišljija.
Kažipot.
Zemljevid.
Gubanje možganov.
Knjiga je moč.
Samozavest.
Pogum.
Udarec nazaj.
Knjiga je avantura.
Doživetje.
Izkušnja.
Polnjenje albumov spomina.
Knjiga je družina.
Popotnica.
Dota.
Knjiga je merska enota vrednosti človeškega življenja.

AMBASADORKA ZMENKA S KNJIGO? JA, PROSIM!

S ponosom ter ljubeznijo do knjig in slovenskega jezika sem v začetku marca poskusila srečo in se prvič, odkar imam knjižni Instagram profil, prijavila za ambasadorko nekega izdelka/storitve. Prvič sem začutila, da mi je nek projekt zares pisan na kožo. Založba KUD Sodobnost je namreč napovedala prihod knjižnih škatel Zmenek s knjigo. Ker mi je koncept knjižnih škatel poznan že precej časa, moja prva izkušnja je bila s knjižno škatlo iz tujine, druga s prvo slovensko knjižno škatlo, ki jo je na trg poslala ena druga založba, se mi je zdel njihov naravnost odličen. Tudi zato, ker knjižni program in vse spremljevalne aktivnosti KUD Sodobnost precej dobro poznam.

Pri njih sem odkrivala odlične mladinske knjige in knjige za odrasle še preden sem zaradi Ize zašla tudi na pot otroškega programa, ki je eden najkvalitetnejših pri nas (moje skromno mnenje!). Celotna zasnova projekta, od najave, grafične podobe in krasne komunikacije z ustvarjalci knjižnih vsebin na spletnih platformah je kar kričala, naj se prijavim. Pa vam povem, da bi se na Zmenek s knjigo naročila tako ali drugače, saj rada podpiram slovenske založbe in založnike, ki se trudijo, da bralce razveseljujejo s premišljenim programom in aktivnostmi, ki bogatijo naša bralna življenja. In kakšen zmenek je lahko boljši kot Zmenek s knjigo? In na zmenkih s knjigo prav nikoli ne zmanjka tem za pogovor. Pogovor pa zbližuje! Kaj bi si bralec še želel več?!

VESELA NOVICA

Čas za prijave ambasadorjev je minil in v poštnem nabiralniku me je pričakala razglednica. Z že dobro poznano podobo Zmenka s knjigo. Napisana na roko. Prvo presenečenje. Drugo pa, da se pod premazom skriva novica, ali sem ambasadorka ali ne. Premaz sem s kovancem postrgala kar na sopotnikovem sedežu v avtu, ko sva šla s Tomažem na pot. Normalno, kdo pa bi lahko čakal? Novica je bila čudovita – postala sem ambasadorka Zmenka s knjigo za družine.

Bralec lahko namreč izbira med tremi vsebinsko različnimi škatlami, med Zmenkom s knjigo za otroke, Zmenkom s knjigo za odrasle in Zmenkom s knjigo za družine (podrobnosti za naročilo Zmenkov najdete na spletni strani).

Da bi rada bi ambasadorka Zmenka s knjigo za družine sem se odločila tudi zato, ker so navadno prav zmenki z otroki in družinskimi člani v teh hitrih in čudnih časih tisti, ki mimo nas zbežijo površno, mimogrede in brez dodane vrednosti. In če je res to, da otrok dela, kar vidi, potem si želim, da bi Iza videla in prepoznala mojo ljubezen do knjig ter spoznala širna obzorja, ki jih lahko popotovanje po raznolikih knjižnih zgodbah razgrne pred njo.

PRVA ŠKATLA

Čas do prve škatle je mineval v ugibanju, kakšno vsebino bo razkrila in na kakšen družinski zmenek nas bo povabila. In ko je škatla končno prispela, me je skoraj kap. To ni škatlica, to je dejansko konkretna, velika škatla, ki je že na zunaj krasna, res! (In ne, po odprtju in odkritju vsebine, je nismo zavrgli, zdaj se v njej skriva ustvarjalni material!)

GLAVNI JUNAKINJI ŠKATLE – KNJIGI!

V škatli sta se skrivali otroška knjiga Mina HB italijanske avtorice Susanne Mattiangeli in knjiga za odrasle Smrt se vozi v Audiju Danca Kristiana Banga Fossa. Obe sta prišli skupaj s prikupnim pismom avtorja, kar je naredilo dogodivščino odkrivanja vsebine še bolj edinstveno in dalo res lepo piko na i oziroma popotnico v dva nova knjižna svetova.

Poleg knjige je bil v škatli še Doživetnik, zanimiv zvezek za stvari, ki jih najdeš po žepih in druge zanimivosti, ki jih prinese življenje, kot so zapisali pri Sodobnosti, kjer so Doživetnik zasnovali.

O grafični podobi sem že, prav tako tudi o kakovostnih knjigah Sodobnosti, ki so tudi po zunanjosti prepoznave že na prvi pogled. In prav taka, lepa in kakovostna, je tudi vsebina. Vsi dodani izdelki so slovenski, narejeni z mislijo na okolje in uporabniku prijazni. In točno takšni, ki jih imam kot zaljubljenka v knjige rada.

“KNJIŽNI SPREMLJEVALCI”
Dišeče …

Kofeinpark kavo (@kofeinpark) poznam že dolgo. Prvič sem jo kupila, ko sem iskala uporabna in domiselna poslovna darila. Njihova naravna embalaža in možnost personalizacije sta bila ključna odločevalca, da sem kavo naročila. Seveda, tudi zase. Kakšna kafetarica bi pa bila, če je ne bi? In ker je prepričala še z okusom, ostaja med mojimi top izbirami za darila za prijatelje, sodelavce, Izine vzgojiteljice in občasno za nagradne igre.

Naravni dišeči voski JAAC & ZAAK (@jaacandzaak) ter kadila Your Soul Time (@yoursoultime.si) so bila čisto zame. Že od nekdaj sem navdušena nad svečami, voski in kadili in jih imam v skoraj vsakem kotičku doma. Ko sem tako raziskovala, kaj oboji še ponujajo, sem pri JAAC & ZAAK odkrila še čudovite izparilnike za voske, ki poleg tega, da so lepi, oddajajo še krasno ambientalno svetlobo in tako popestrijo prostor, pri Your Soul Time pa posodice, v katerih lahko kadila prižigaš in so na mojem seznamu nujnih nakupov.

Odobreno s strani knjigoljubcev …

Lesena knjižna kazalka Moi Moi Moi (@woodbymoistyle) in svinčniki DOMAtri (@domatri2864) so se pridružili moji neusahljivi zbirki, prikupna nalepka samoroga z napisom Bodi to, kar si želiš (kako primerno!) ilustratorke Anje Petrarca (@ancadraws) pa je našla mesto na mojem prenosniku.

V knjižnico od marca hodim tudi z novo bombažno vrečko Fox Boutiqua (@foxboutique.si) z napisom Let’s explore, ki me prav spodbuja, da se podajam v nove knjižne svetove.

Za spodbujanje domišljije …

V škatli se je, poleg vsega naštetega skrivala tudi sestavljanka Gogix (@gogix_igraca), ki spodbuja ustvarjalnost in domišljijo in ki sta jo ati in Iza takoj preizkusila. Igrača ponuja nešteto kombinacij sestavljanja in te mimogrede zaposli za par uric. Preverjeno!

VTIS

Vsebina škatle se lepo povezuje, tudi barvna paleta se mi je zdela povezana, pa naj bo to namensko ali zgolj naključno – vsebina deluje prijazno, vabljivo in kar kliče po sproščujočem družinskem zmenku s knjigo. In odkar jo imamo, se jih je zgodilo že kar nekaj. Tudi v troje.

Sodobnosti je z Zmenkom s knjigo uspela krasna pogruntavščina, ki še poglablja našo ljubezen do knjig in nas povezuje. Ne samo s knjigami, ampak tudi družinske člane med sabo. Moj poklon, če se vidimo pa v živo, pa častim. Najmanj dobro kavo!


V drugem tednu maja prihaja druga škatla Zmenka s knjigo. Z naročili pohitite, saj jih zbirajo samo do 15. maja. In če bo šla druga škatla po stopinjah prve, bo prav tako razprodana. In prav je tako. Izdelki in projekti, v katere je izlito srce zaljubljencev v knjige in slovenskih ustvarjalcev, si zaslužijo ravno to – da ljubezen do branja in njihovi izdelki združujejo isto misleče knjigoljube ter jim omogočajo zmenke, ki so vsakih drugačni, vsakič kaj novega odkrijejo in puščajo lepe spomine.


O mojih razmišljanjih ob in z Zmenkom s knjigo lahko več preberete v objavah na mojem Instaram profilu: prva, druga, tretja, četrta, vtise pa lahko spremljate tudi v “highlightsih” Zmenek s knjigo.

O vtisih drugih dveh krasnih ambasadork Zmenka s knjigo pa lahko preberete na njunih Instagram profilih: @knjiznisepet in @maleglaviceberejo.

1 komentarjev
9 všečkov
Prejšnji: Eugen Ruge: V časih pojemajoče svetlobeNaslednji: Sarah Waters: Mali neznanec

Podobni prispevki

Komentarji

  • […] projekta Zmenek s knjigo: na Knjižnem kažipotu je čudovito predstavila sam projekt in njihovo prvo knjižno škatlo. Sara pa je pisala o romanu Vrzel […] Preberi več[…] projekta Zmenek s knjigo: na Knjižnem kažipotu je čudovito predstavila sam projekt in njihovo prvo knjižno škatlo. Sara pa je pisala o romanu Vrzel (Darko Tuševljaković) in romanu V časih pojemajoče svetlobe […] Read Less

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja