Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek
Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica)

Sarah Waters: Mali neznanec

Tale knjiga me je pritegnila v knjižnici. Naslovnica s precej temačnim vzdušjem in čudovito veliko hišo? Seveda jo bom vzela. Šele pozneje sem ugotovila, da sem pred časom gledala napovednik za film (A Little Stranger, 2018) in da mi je bila všeč zgodba.

Avtorica je Sarah Waters, ki sodi med najboljše pisateljice sodobnega časa. Tako vsaj piše na platnici. Več njenih del je bilo nagrajenih in tudi Mali neznanec je bil nominiran za bookerjevo nagrado leta 2009. Prevod smo dobili leta 2011, knjiga je izšla pri Učilih.

Dogajanje nas popelje na angleško podeželje, pripovedovalec pa je doktor Faraday. Faraday je odrasel v vasici, njegova starša pa sta se odpovedala marsičemu, da je lahko postal doktor.

Ni pa Faraday glavna oseba. No, lahko bi bil, ampak v ospredje ves čas postavlja dvorec Hundreds Hall. To je lokalni dvorec, nekoč čudovit in veličasten, ki zaradi spreminjajoče se družbe in premika časa razpada.

Faraday se je v dvorec zaljubil že kot otrok. Popelje nas skozi svoje spomine. Njegova mama je bila včasih tam zaposlena kot varuška in samo enkrat je lahko tudi sam korakal po hodnikih, ki so ga povsem očarali.

Dogajanje je postavljeno v leto 1947. Konec je še ene vojne in angleško podeželje je v razsulu, sploh višji sloji. V dvorcu živi družina Ayres. Dvorec Hundreds Hall je v lasti družine že več kot dvesto let. Mama, sin in hči so podvrženi mnogim preizkušnjam. Mama, gospa Ayres, se še vedno oklepa čudovitih časov in nekdanje elegance. Sin Rodney je bil v vojni in se je zaradi poškodbe vrnil. Njegovo telo je prekrito z brazgotinami, muči pa ga tudi noga. Hčerka Caroline bi sicer lahko imela dobro prihodnost, pa se je vrnila domov, da je skrbela za brata.

Faraday se v dvorec vrne povsem po naključju: poklican je, ker je njihova služkinja zbolela. Tako se začne njegovo nenavadno prijateljstvo z družino. Ayresovi se soočajo z medsebojnimi konflikti, ohranjanjem dvorca in pomanjkanjem denarja. Rodney prodaja posestvo po delčkih, da lahko shajajo.

Ampak njihovi problemi – no ja, njihovi problemi so veliko večji od tega. Na dvorcu straši. Začne se z izginjanjem manšetnih gumbov, vodi pa do grozljivih dogodkov, ki spremenijo usodo družine in Faradaya.

Zdaj ugotavljam, da je težko pisati o tem, ne da bi navdušeno razkrila celotnega dogajanja.

Bolj kot se Faraday poglablja v dogajanje, manj ima smisla. Njegov um hoče sistematično in hladno analizirati dogajanje, obenem pa se skozi zgodbo zelo poveže z družino. Skoraj preveč, da bi lahko res bil objektiven.

Njegovo občudovanje hiše je očitno iz vsake strani in dvorec Hundreds Hall približa tudi bralcu. Zgodba je dobro spisana in ponudi razumevanje likov in njihovih karakterjev. Kar se začne kot zanimiva zgodba, se nekje na četrtini povsem obrne in z vsakim poglavjem odpre več vprašanj.

Vsak član družine se z dogajanjem sooči po svoje. Tudi Faraday skuša pomagati po svojih najboljših močeh. Dvorec pa… No ja, dvorec živi svoje življenje.

Knjiga me je pritegnila. Hitro sem jo prebrala. Še vedno imam ogromno vprašanj, ampak za razumevanje knjige in dogajanja se mi zdi bistven – res bistven – zadnji stavek, ki celotno dogajanje prikaže v novi luči. No ja, saj so namigi že prej, ampak kot pri vsaki knjigi se na koncu tako ali tako bralec odloči, kaj bo iz prebranega razumel.

Je pa Mali neznanec brez dvoma odlična knjiga. Watersova spiše krasnega nezanesljivega pripovedovalca, ki se tu in tam malo smili sam sebi (in potem tudi bralcu). Ki se trudi in ki res hoče pomagati ter narediti pravo stvar.

Vedno sem vesela, ko najdem takšne biserje čisto po naključju.

Kdo je mali neznanec? Kaj se v dvorcu dogaja? Kakšno vlogo ima pri tem Faraday in si bodo člani družine kdaj opomogli?

Vsekakor se bom lotila še kakšne knjige od Sarah Waters, po njenih delih je bilo posnetih že več filmov in njen izkupiček nagrad je občudovanja vreden. Mali neznanec pa je vsekakor visoko na mojem seznamu ljubših knjig, prebranih v zadnjem času. Priporočam!

0 komentarjev
11 všečkov
Prejšnji: ZMENEK S KNJIGO? JAZ SEM ZA!Naslednji: Darko Tuševljaković: Vrzel

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja