Napisala Sandra  /  25. maja, 2024
Preberi prispevek
Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica)

Poletni bingo 2021: Beletrina

Založba Beletrina že četrt stoletja skrbi za vrhunsko in raznoliko knjižno ponudbo. S svojim literarnim in humanističnim programom vsako leto znova zvesto sledimo pluralizmu glasov, ki bogatijo naš prostor in prinašajo vedno nove literarne presežke, tako iz vrst velikanov slovenske in svetovne književnosti kot tudi mladih peres. Z besedami našega direktorja Mitje Čandra: „Ne omejujemo se na generacijo, ideologijo, estetsko usmeritev ali karkoli drugega. Smo pa danes še bolj igrivi kot nekoč, še več eksperimentiramo s starim in novim, še bolj pogumno preizkušamo nove knjižne forme in se še bolj zavzeto ukvarjamo s posebno naravo vsake načrtovane knjige.

Založba Beletrina z vami deli 6 bralnih predlogov za poletni bingo 2021.


Ema Knific Korsika, vodja knjigarne Beletrina, priporoča Ničlo Hanifa Kureishija za kvadratek ‘starostniki

Waldo, svoje dni zelo uspešen filmski režiser, je zaradi starosti in slabega zdravja priklenjen na invalidski voziček in na svoje stanovanje v Londonu. Nekoč je imel vse, bil je »fukiš: krasen moški v zvončastih hlačah, z ljubezenskimi ogrlicami, širokimi pleči, črnimi lasmi do ramen«, zdaj pa je šibak in zafrustriran v oskrbi svoje lepe mlajše žene Zee. Ob tem pa Waldo še sumi, da ga Zee vara z Eddijem, ki mu je že »preko trideset več kakor znanec in manj kot prijatelj«, zato se odloči ukrepati z vsemi, tudi najnizkotnejšimi, sredstvi. Roman Ničla, posejan s Kureishijevim značilnim črnim humorjem, zastavlja bralcu težko vprašanje: Je Waldo žrtev ali sadist?

Knjigo lahko kupite tukaj.


Ema Knific Korsika, vodja knjigarne Beletrina, priporoča Čefurji raus! Gorana Vojnovića za kvadratek ‘je tudi film ali serija

Vojnovićev roman v enciklopedični maniri ustvarja pejsaž urbanega okolja, kjer iz natlačenih stanovanj dehti sarma, ritem pa diktirajo narodnjaki. Mešanica nogometnih prenosov ter južnjaške govorice je del obvezne atmosfere. Ljubljanske Fužine se razodevajo v barviti čefurščini, v kateri sledimo Markovemu odraščanju in njegovemu spopadanju z identiteto, starši, stereotipi okolja … Iz grenko-sladkega humorja Markove pripovedi vznika usoda prebivalca Fužin, spletena iz kompleksne mreže vzrokov in posledic, v kateri avtor neusmiljeno deli odgovornost med vse akterje.

Knjigo lahko kupite tukaj.


Ema Knific Korsika, vodja knjigarne Beletrina, priporoča Jaka in Vane Janija Virka za kvadratek ‘2021

Na začetku osemdesetih let preteklega stoletja mora Jaka Rowenski kot večina njegovih vrstnikov po zaključku gimnazije v jugoslovansko vojsko. Jaka v vojašnici spozna odbitega in ekscentričnega ljubljanskega pesnika Vaneta in se z njim spoprijatelji. Po vojski skupaj zaživita bohemsko študentsko življenje s potikanjem po Evropi in potovanjem v Španijo po sledeh slikarja Goye, v domačih krajih iščeta svoj prostor pod soncem v času, ko je povojna slovenska poezija na višku s Šalamunom, Strnišo in Zajcem, ko na površje prihajajo punk, številna družbena in umetniška gibanja in se podobe iz Fassbinderjevih filmov udomačijo v vsakdanu neke generacije.

Knjigo lahko kupite tukaj.


Eva Premk Bogataj, strateška vodja projektov, priporoča Đorđić se vrača Gorana Vojnovića za kvadratek ‘vojna

Avgust 2017. Začenja se Evropsko prvenstvo v košarki in Marko Đorđić se nenapovedano vrne na Fužine. Desetletje življenja v Bosni, zaznamovani z nacionalizmom in vojnimi travmami, predvsem pa nesrečna prva ljubezen, sta iz zmedenega najstnika naredila čustveno razsutega mladeniča, katerega notranji svet je zrcalna slika zunanjega.

Zakaj?  »Ker se vojna na Balkanu nikoli ne bo končala in če kdo to zna opisati, je to Vojnović in ker bi Gorana, če bi bil moj prijatelj, gotovo klicala Vojna.«

Knjigo lahko kupite tukaj.


Petra Slanič, svetovalka za digitalni marketing, priporoča Odhajanje za začetnike Cvetke Lipuš za kvadratek ‘slovenska poezija

To je pesniška zbirka – priročnik za različna odhajanja. Obstajajo različni odhodi: dobesedni, kot so preselitev, potovanje, smrt, in odhodi v prenesenem pomenu, kot so pobeg v notranjo imigracijo, izguba spomina, roda, smrt drage osebe. Skozi poglavja se kot reka podtalnica vijuga vsem bitjem vpisan končni odhod. Osebe in predmeti, ki se oglašajo v teh pesmih, doživljajo – deloma tudi ironično – različne načine odhoda ali obujajo osebe, ki so že odšle. Pesmi v zbirki so vaje za poslednjo izkušnjo.

Zakaj?  »Vse se začne, ko namesto ne rečeš da.« (C. Lipuš)

Knjigo lahko kupite tukaj.


Iva Božič, družbena omrežja, priporoča Vračam se iz gozda z obarvanimi rokami Simone Škrabec za kvadratek ‘flora‘.

V tem intimnem in osebnem delu se črtice nizajo brez pravega reda, kot utrinki, ujeti med potovanji in vsakdanjimi opravki. Iz posameznih drobcev nastaja natančno izdelan mozaik, ki je prava miniatura. Avtorica se ne pusti prevzeti želji po potovanju, da bi se zgolj navduševala nad daljnimi kraji, temveč si priredi pravila igre. Nenehno spreminjanje preobrazi v obstojno sliko. Tisto, kar je daleč, se zato zdi blizu. In kar je domače, postane novo in nenavadno. Kdor se je podal na pot, se nikoli več ne more vrniti tja, od koder je odšel. Prehojena pot nas spremeni za vedno.

Zakaj? „Ker je v teh časih tako sladko-kislo brati njene črtice polne migracij in tiste melanholije, ki se hrani z lepoto sveta.“

Knjigo lahko kupite tukaj.


Poišči založbo Beletrina na spletu:

SPLETNA STRAN | INSTAGRAM | FACEBOOK

Beletrini se lepo zahvaljujem za njihove knjižne predloge in za knjižno nagrado, ki jo bodo prispevali v #poletnibingo2021 nagradni sklad.

V programu založbe se nahajajo številne knjige, ki jih lahko preberete za katerega od bingo kvadratkov. Pri Beletrini so budno pregledali svoj knjižni program in pripravili še dodaten seznam bralnih predlogov, ki ga najdete na spodnji fotografiji. Obenem pa lahko na spodnji seznam knjig do sobote, 12. 6. 2021 do polnoči, ob nakupu v spletni knjigarni Beletrina izkoristite 20% popust, tako da vpišete kodo POLETNIBINGO.

Koda BELETRINANADOM pa prinese še brezplačno poštnino. 🙂


SEZNAM KNJIG za 20% POPUST s KODO ‘POLETNIBINGO’:

0 komentarjev
7 všečkov
Prejšnji: Poletni bingo 2021: založba VidaNaslednji: Henry Miller/Brenda Venus: Draga, draga Brenda

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja