Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica) Gael Faye - Mala dežela (naslovnica)
Napisala Sandra  /  05. februarja, 2024
Preberi prispevek

ŠPEGLARKA NAJ BO!

Že od kar se spomnim, nosim očala. Dobila sem jih že nekje sredi prvega razreda in vem, da sem bila takrat zelo jezna. Jaz pa že ne bom špeglarka! Na srečo (ali pač ne?) potrebujem očala samo za na daleč in sem jih tako morala najprej nositi samo za branje s table. In ker se mi je z leti dioptrija slabšala, k čemur je pripomoglo tudi moje nenehno branje z lučko pod kovtrom, sem špeglarka še dolgih 33 let po tem (ja, hitro računat, koliko let štejem! 😉).

ŠPEGLARKA ZA VEDNO!

Ampak vam nekaj priznam, branju se ne bi odrekla nikoli, pa če mi zagotovijo, da ne bom nikdar več potrebovala očal! Očala so pač del mene, branje pa na človeka vpliva na načine, ki so zanj koristni, očala gor ali dol. Številne raziskave dokazujejo, da je branje tisto, ki spremeni način, kako ljudje rešujemo težave, si tolmačimo stvari okoli nas, kako razmišljamo, kako se odzivamo, kako pripovedujemo in celo to, kako hranimo podatke. Pa še en fascinanten podatek – branje celo spremeni obliko naših možganov! Osupljivo, kaj?

In branje je dejavnost, za katero poleg dobre knjige potrebujemo le še – dober vid! No, ta je zaželen tudi pri vseh ostalih stvareh, ki jih počnemo, saj slab vid res zmanjša/onemogoča kvaliteto življenja. Pomembno je, da za svoj vid primerno skrbimo. Najmanj enkrat letno je priporočen pregled vida, ki ga dandanašnji večina optik ponuja brezplačno.

KAJ JE MODRA SVETLOBA?

In ker živimo v svetu in predvsem v času, ki od nas zahteva nenehno gledanje v različne ekrane (računalniki, tablice, e-bralniki, pametni telefoni in televizorji …), je zelo priporočljivo upoštevati tudi pravilo 20-20-20. Na vsakih 20 minut za 20 sekund pogledamo 20 metrov v daljavo. Tako si oči spočijejo od nenehnega naprezanje in koncentriranja na svari tik pred našim nosom. Poleg upoštevanja pravila 20-20-20 je pomembno tudi, da svoje oči zaščitite pred škodljivo modro svetlobo, ki prihaja iz elektronskih zaslonov. Ta modra svetloba utruja oči, povzroča njihovo hitro izsušitev, glavobole in celo nespečnost. Kar pomislite malo in ugotovili boste, da se je vse to že zgodilo tudi vam, ko ste kdaj dolgo sedeli pred računalnikom ali pa dlje časa brali z e-bralnika (sploh, če ta ne omogoča načina branja v temi, brez prižgane luči). Vaše oči postanejo utrujene, suhe, več mežikate kot običajno, pojavi se tudi glavobol ali pa težko zaspite. Krivca najdemo v modri svetlobi.

Rešitev so očala z zaščito pred modro svetlobo. Primerna so tako za tiste srečneže, ki dioptrije (še) nimajo, kot tudi za nas, špeglarje. Sama sem prej imela očala, ki so imela vse možne zaščite (UV, pred rošenjem pri prehodu iz mrzlega na toplo, proti bleščanju ponoči …), niso pa imela zaščite pred modro svetlobo. Ko se mi je ponudila priložnost, da jih preizkusim in o izkušnji nekaj napišem, nisem dolgo premišljevala.

SODELOVANJE Z MOJE-LECE.SI*

Postopek naročila na www.moje-lece.si, kjer smo se dogovorili za sodelovanje, je zelo enostaven. Pa še virtualno ogledalo imajo, tako da lahko pred naročilom preverite, kateri model(i) okvirjev vam najbolj pristajajo. No, ko sem napisala enostavno – to že drži, ampak tudi dolgotrajno. Pa ne zaradi samega procesa nakupa, ampak zaradi težave pri izbiri. Ponujajo namreč ogromno število okvirjev za korekcijska in sončna očala in sama sem potrebovala skoraj teden dni, da sem se končno odločila.

Izbrala sem okvir CRULLÉ 17271 C2, z lahko pa bi izbrala kakšnih pet, šest okvirjev. Izbrani okvir mi je všeč, ker je izven moje cone udobja, ki je že vrsto let enaka – enobarvni, po možnosti črni okvirji. Tokrat pa sem si rekla, da mi malo drznosti tu in tam ne bi škodilo.

Istočasno z izbiro okvirjev zase, sem izbrala tudi okvirje za Izo. Za sončna očala, ker dioptrije Iza nima. Ima pa to otroško željo, ki jo ima večina otrok, da bi bila enaka kot mami. Zato si večkrat sposodi moja očala, vzame v roke knjigo in se pretvarja, da je jaz. Videti bi morali njeno veselje, ko je lahko preko virtualnega ogledala pomerjala očala in izbirala tako kot jaz. Izbrali sva model CARRERA CARRERINO 20 JQ0/VQ, ker so okvirji tako lepe roza barve in se fajn svetijo, kot je rekla Iza. Jih pa trenutno nimajo več, ker so razprodana. 😊

MOJA IZKUŠNJA

Očala z zaščito pred modro svetlobo nosim zdaj dobra dva tedna in zdi se mi, da ne mežikam več toliko, če dolgo sedim za računalnikom ali berem z mojega Kindla. Glede glavobolov in nespečnosti sicer (še ni) kakšne večje spremembe, res pa je, da sta bila zadnja dva tedna v znamenju Izinega prehlada in posledičnega slabega spanja, prepričana pa sem, da ob dolgotrajnejšem nošenju očala z zaščito pred modro svetlobo pomagajo tudi pri tem.

Veselim se, da bom z njimi lahko zvečer dlje brala – mi, knjigoljubci, smo pač taki, kaj? Samo, da se bere, ni važno kdaj, kje in kako dolgo. Včasih kar malo pozabimo na svoje oči. Naj bo ta članek v opomnik, da z branjem poleg vseh koristi, ki jih le-to prinaša, očem tudi škodimo, če jih ne zaščitimo pravilno. Zatorej, špeglarji ali ne, pomislite malo na svoj vid in mu privoščite malo zaščite. Pa upoštevajte pravilo 20-20-20! Velja tudi za branje. Po 20 minutah branja 20 sekund glejte 20 metrov v daljavo in razmišljajte zakaj, za vraga, fant iz šestega poglavja ni resničen.


Očala CRULLÉ  lahko s kodo BARBARA30 do 1. aprila naročite kar 30 % ceneje. Spremljajte pa tudi njihov IG profil, kjer dnevno objavljajo kode za popuste in za brezplačno dostavo. Znamka CRULLÉ  je cenovno zelo ugodna in ni nič manj kvalitetna kot zveneče znamke (ki jih prav tako najdete na njihovi spletni strani). Cene okvirjev se pričnejo pri 25 €, najcenejše leče pa pri 9.90 € na kos. Trenutno lahko ženska korekcijska očala CRULLÉ  izbirate med 232 modeli, moja koda pa velja za ženska, moška (141 modelov) ali otroška očala (59 modelov).

Če pa imate namesto očal raje leče, imajo tudi tu ogromno izbiro ter pogoste kode za popuste.


Sometimes all you need is a new perspective.

 

*Objava je nastala v sodelovanju z moje-lece.si

0 komentarjev
3 všečkov
Prejšnji: Sjόn: Modra lisica / Fant, ki ga ni biloNaslednji: Anouk Ricard: Ana in Froga – Bi čigumi? (1. del)

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja