Roshani Chokshi - The Last Tale of the Flower Bride (naslovnica) Gael Faye - Mala dežela (naslovnica)
Napisala Sandra  /  05. februarja, 2024
Preberi prispevek

Andrej Stopar: Ameriški Rubikon

Amerika velja kot obljubljena dežela. No ja, morda bi ta stavek bolje zvenel v pretekliku, ker se je Amerika pred našimi očmi preoblikovala v deželo, ki je daleč od obljubljene.

Andrej Stopar je dopisnik RTV Slovenije. Nekaj časa je deloval iz Rusije, zdaj pa je dopisnik iz Washingtona, glavnega mesta ZDA. V Ameriškem rubikonu popisuje svoje življenje, ko je tam nastopil službo. Tako nas popelje čez iskanje stanovanja, brivca pa tudi do resnejših političnih tem.

Politika me je po svoje vedno zanimala. Ameriška politika je nekaj čisto posebnega, kar v knjigi lepo opiše tudi Stopar. Politični sistem, kot se ga gredo Američani, je zanimiva tvorba najrazličnejših tem, ki jim je včasih že težko slediti.

Stopar opisuje dogajanje proti koncu Trumpovega mandata, ko še ni bilo povsem jasno, kdo ga bo nasledil. Tako nas popelje čez tekme nabiranja političnih točk. Ko so nasprotniki počasi izpadali in so demokrati naposled le našli svojega favorita. Dobro prikaže, zakaj Sandres ni bil izbrani kandidat demokratov, in kako je nekdanji newyorški župan porabil kup denarja, da bi dobil priložnost kandidirati proti Trumpu.

Kako je Trump spremenil svet? Zakaj mu ni uspelo ponovno zmagati? Kaj so s tem imeli Rusi?

Knjigo priporočam, ker ponudi natančen vpogled v dogajanje, ki smo ga spremljali od daleč. Razloži stvari, ki jih je nujno poznati, da razumemo ZDA, ter skozi zgodbe o vsakdanjem dogajanju slika podobo Američanov.

In podobo Združenih držav Amerike, ko so izvolili Trumpa.

Stopar ima dober stil pisanja in krasen smisel za humor. Poleg tega na koncih poglavij doda tudi izseke, ki ponudijo zaključeno celoto. Zanimivo branje in dober prikaz dogajanja. Knjiga je zelo osmišljena celota prereza neke družbe.

Ameriški Rubikon je izšel pri Založbi Goga konec lanskega leta.

0 komentarjev
7 všečkov
Prejšnji: Janko Petrovec: Karantena. Rim.Naslednji: DŽOHA ALHARTI: NEBESNA TELESA

Podobni prispevki

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja